Oι ταραχές στην ανήσυχη, μουσουλμανική στην πλειονότητά της, Σιντζιάνγκ δύσκολα θα μπορούσαν να είχαν σημειωθεί σε χειρότερη εποχή για το Πεκίνο, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει το μεγαλύτερο πάρτι της τελευταίας δεκαετίας.

Διότι τίποτε δεν πρέπει να χαλάσει το πάρτι. Στο τέλος τέλος, η προγραμματισμένη παρέλαση μέσα από τη φημισμένη Πύλη Ουράνιας Ειρήνης της πρωτεύουσας – την Τιενανμέν- όπου ο πρόεδρος Μάο κήρυξε την 1η Οκτωβρίου του 1949 την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας, διαφημίζεται προκαταβολικά ως μια στιγμή εθνικής ενότητας και πατριωτικής υπερηφάνειας. Τα σημάδια ότι η μειονότητα των Ουιγούρων στη μακρινή Δύση είναι δυσαρεστημένη αντικρούουν όλα τα επίσημα μηνύματα περί αρμονίας και εθνοτικής ομόνοιας.

Οι γραφειοκράτες της προπαγάνδας θα πρέπει να δουλέψουν υπερωρίες και η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας θα ενισχυθεί στα προβληματικά σημεία – όπως η Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ – όπου δυσαρεστημένοι ντόπιοι μπορεί να επιχειρήσουν να χαλάσουν την εορταστική ατμόσφαιρα. Στο τέλος τέλος, αυτή είναι η στιγμή που οι 1,3 δισ. κάτοικοι του έθνους πρέπει να δώσουν, πάνω απ΄ όλα, την εντύπωση ότι είναι ευτυχισμένοι και ζουν όλοι μαζί σαν ένας.

Οι πιθανότητες να προσπαθήσουν οι αρχές να διερευνήσουν γιατί οι Ουιγούροι σε αυτή την περίπτωση, ή οι Θιβετιανοί πέρυσι, νιώθουν καταπιεσμένοι και εξεγείρονται είναι μηδενικές. Μια τέτοια ανάλυση δεν συμβαδίζει με την αντανακλαστική αντίδραση να στείλουν ακόμα περισσότερα στρατεύματα και ενισχύσεις των δυνάμεων ασφαλείας. Δεν μπορούν να το διακινδυνεύσουν. Με μια τόσο σημαντική επέτειο να επίκειται, θα αποφανθούν πως δεν είναι η ώρα να ασχοληθούν με την ψυχανάλυση. Είναι πιο εύκολο να αποδώσουν τις ταραχές σε μια συνωμοσία προερχόμενη από το εξωτερικό, σε μια μικρή μειονότητα με απώτερα κίνητρα, και να θέσουν σε εφαρμογή μια επιχείρηση καταστολής που θα τρομάξει τον απλό λαό, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα αποτολμήσει να προκαλέσει φασαρίες. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουν στη συνέχεια είναι να περιμένουν το επόμενο ξέσπασμα εθνοτικής βίας – το οποίο σίγουρα θα έρθει.