ΛΙΓΕΣ ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα η πρεσβεία της Βρετανίας στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζαχστάν, έλαβε ένα απόρρητο κατεπείγον αίτημα. «Εκτιμάται πως τα αποθέματα συμπυκνώματος ουρανίου του Ιράν- ενημέρωνε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών- κοντεύουν να εξαντληθούν, η Τεχεράνη ενδεχομένως να αναζητήσει ενισχύσεις, ώστε να στηρίξει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Πρέπει να διασφαλίσετε πως το Καζαχστάν θα αγνοήσει οποιαδήποτε πιθανή προσέγγιση».

Η ενημέρωση αυτή εντάσσεται, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι «Τimes», σε μια εκστρατεία που έχουν αρχίσει έξι χώρες- Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία και Καναδάς- με στόχο να καταστεί αδύνατος ο εφοδιασμός του Ιράν με περισσότερο ουράνιο. Μια εκστρατεία η οποία δεν έχει πολλές πιθανότητες να τορπιλίσει ενδεχόμενη προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, μπορεί όμως να αμβλύνει τις φιλοδοξίες του και να βοηθήσει στον περιορισμό της απειλής, σε μια χρονιά που προαναγγέλλεται κρίσιμη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι υποψίες

Παρότι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι το Ιράν έχει επιδιώξει να αγοράσει ουράνιο από το εξωτερικό, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες επικεντρώνουν τις υποψίες και τις πιέσεις τους σε συγκεκριμένες χώρες- ανάμεσά τους το Καζαχστάν που διαθέτει το 15% των παγκόσμιων αποθεμάτων ουρανίου, το Ουζμπεκιστάν, από τους βασικότερους προμηθευτές ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού (κατάλληλου για την παρασκευή πυρηνικών κεφαλών) επί ΕΣΣΔ, αλλά και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από όπου εξορύχθηκε το ουράνιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τις βόμβες στην Ιαπωνία το 1945: υπάρχουν επίμονες φήμες για παράνομες εξαγωγές ουρανίου από τη ΛΔΚ.

Η διεθνής αυτή προσπάθεια αντανακλά την αίσθηση του κατεπείγοντος που έχει αποκτήσει το ιρανικό ζήτημα και αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Ομπάμα.