Το φετινό Πάσχα θα είναι ίσως το τελευταίο που θα περάσουμε με «πραγματικά»

σοκολατένια αυγά. Και τούτο επειδή οι σοκολατοβιομηχανίες θέλουν να εξαρτώνται

λιγότερο από το κακάο και η Ε.Ε. το αποδέχθηκε.

Γλυκιά απόλαυση. Κάθε Γάλλος καταναλώνει κατά μέσον όρο 7,8 κιλά σοκολάτας

τον χρόνο. Η Γαλλία βρίσκεται στην 5η θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά την

κατανάλωση σοκολάτας, πίσω από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο

Ντιρεκτίβα των Βρυξελλών θα επιτρέπει από τον ερχόμενο Αύγουστο να

προστίθενται στη σοκολάτα φυτικά λίπη εκτός του βουτύρου του κακάο σε ποσοστό

έως και 5%. Το μέτρο αυτό έχει στόχο τον εναρμονισμό της ευρωπαϊκής αγοράς,

στην οποία χώρες όπως η Βρετανία ή η Δανία επιτρέπουν ήδη αυτήν την προσθήκη.

Οι βιομήχανοι πίεσαν όσο περισσότερο μπορούσαν για να τροποποιηθεί η ευρωπαϊκή

νομοθεσία, επειδή το οικονομικό συμφέρον τους είναι μεγάλο: τα φυτικά λίπη που

επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν στη σοκολάτα (από βουτυρόδεντρο, φοινικόδεντρο,

πυρήνα μάνγκο κ.λπ.) είναι πέντε έως δέκα φορές φθηνότερα από το βούτυρο του

κακάο.

Αλλά οι σοκολατοβιομηχανίες δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να δυσαρεστήσουν

τους καταναλωτές. «Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Οι γνωστές μάρκες πρέπει να

υπερασπιστούν την ποιότητα που διαφημίζουν», εξηγεί ο Σιλβέν Μαργκού, πρόεδρος

του γαλλικού Εθνικού Συνδικάτου Σοκολατοποιών. Σύμφωνα με αξιωματούχο της

Kraft Foods (Suchard, Toblerone, Cote d’ Or), «μοιάζει λίγο με αυτό που

συμβαίνει με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Μολονότι έχουν

εγκριθεί, η αντίδραση του κοινού είναι τέτοια ώστε, προς το παρόν, δεν τους

χρησιμοποιούμε».

Σφαγή

Αλλά, στα είδη που δεν χαρακτηρίζονται «σοκολάτες», αλλά «προϊόντα σοκολάτας»,

οι βιομήχανοι ήδη χρησιμοποιούν φυτικά λίπη άλλα από το βούτυρο του κακάο.

Κάποιοι, μάλιστα, φροντίζουν να υπογραμμίσουν πως «αυτό που δίνει τη γεύση στη

σοκολάτα είναι η σκόνη του κακάο, όχι το βούτυρο του κακάο». «Η διαφορά στην

τιμή ανάμεσα στο βούτυρο του κακάο και τα άλλα φυτικά λίπη είναι υπερβολικά

σημαντική για να μην επωφεληθούν απ’ αυτήν οι βιομήχανοι», εκτιμά ο Μπαρέλ.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ίδρυμα Μαξ Χαβελάαρ για το

Δίκαιο Εμπόριο, η ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα θα μειώσει το κόστος παραγωγής του

προϊόντος κατά 1% έως 2%, αφού το κόστος του βουτύρου του κακάο αντιπροσωπεύει

το 8% έως 9% του συνολικού κόστους της σοκολάτας.

Οι τεχνίτες της σοκολάτας καταγγέλλουν τις πιθανές παρενέργειες της νέας

νομοθεσίας. «Μπορεί να οδηγήσει σε σφαγή τη σοκολάτα», τονίζει η Ιζαμπέλ

Γκενέ, γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Σοκολατοποιών και Ζαχαροπλαστών

Γαλλίας. «Σήμερα επιτρέπουν ποσοστό 5%, αλλά τίποτε δεν εγγυάται ότι το

ποσοστό αυτό δεν θα αυξηθεί στη συνέχεια. Και σε κάθε περίπτωση, καμία μέθοδος

δεν επιτρέπει, προς το παρόν, να ελεγχθεί η αναλογία αυτή». Για να

προστατευθούν και να εξασφαλίσουν τους καταναλωτές που απαιτούν ποιότητα, οι

τεχνίτες σοκολατοποιοί δημιούργησαν έναν χαρακτηρισμό, ο οποίος ισχύει από τον

τρέχοντα μήνα: «Σοκολάτα γνήσιου βουτύρου κακάο».