Ηταν 22 Οκτωβρίου 2017 όταν κατεγράφη η αδυναμία του ΠΑΟΚ να αποσπάσει έστω τον βαθμό της ισοπαλίας στο Φάληρο (ήττα 1-0) στην πρώτη μετωπική σύγκρουση με τον Ολυμπιακό στο τρέχον πρωτάθλημα.

Υστερα, πάντως, από 126 μέρες ο Δικέφαλος θα υποδεχθεί «μεταλλαγμένος» τους Ερυθρόλευκους στην Τούμπα (την Κυριακή 25/2). Πέρα από το φορμάρισμα και τα σερί, αναμένεται να έχει και διαφορετικό αρχικό σχήμα κατά 5/11 συγκριτικά με το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη.

Ο Αργεντινός Ροντρίγκο Ρέι, που είχε υπερασπιστεί τότε την εστία, βρίσκεται εκτός αποστολής στα δύο τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος. Αντ’ αυτού είναι στα ντουζένια του ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης (έχοντας δεχτεί ένα γκολ σε 10 αγώνες στη Σούπερ Λίγκα) και κάθεται στον πάγκο ο επανακάμψας από ρήξη χιαστών Παναγιώτης Γλύκος.

Υπάρχουν δε και τρεις παίκτες που ήταν βασικοί στο ματς του πρώτου γύρου, αλλά πλέον έχουν μεταπηδήσει σε άλλες ομάδες. Διεκόπη ο δανεισμός του στόπερ Κάρλος Ζαμπράνο από τη Ρούμπιν Καζάν, παραχωρήθηκε δανεικός ο αριστερός μπακ Μαρίν Λέοβατς και πουλήθηκε στη Σταντάρ Λιέγης ο αμυντικός μέσος Γκόικο Τσίμιροτ.

Παρτενέρ πλέον του Φερνάντο Βαρέλα στο κέντρο της άμυνας είναι ο Χοσέ Κρέσπο, ως πλάγιος μπακ επιστρατεύεται ο Αντελίνο Βιεϊρίνια (είχε ξεκινήσει ως winger στο Καραϊσκάκη) και δίπλα στον Μαουρίτσιο στον άξονα της μεσαίας γραμμής εναλλάσσονται οι Εβγέν Σάκχοφ και Χοσέ Κάνιας.

Χρήζει δε επισήμανσης ότι είχε παρακολουθήσει από τον πάγκο όλο το ντέρμπι του πρώτου γύρου ο Δημήτρης Πέλκας (με 10άρι στο χορτάρι τον Ελ Καντουρί). Τέσσερις μήνες μετά είναι ο 2ος σκόρερ του ΠΑΟΚ και έχει πέσει πάνω του το ιατρικό τιμ για να προλάβει (πρόβλημα στην ποδοκνημική) το ραντεβού της Κυριακής.

Σταθερές αξίες –έχοντας συμπεριληφθεί στο αρχικό σχήμα και στο Καραϊσκάκη –παραμένουν οι Μάτος, Βαρέλα, Μαουρίτσιο, Μακ, Βιεϊρίνια (σε άλλη θέση όμως) και Πρίγιοβιτς.