Το Πρωτάθλημα Εθνών Ευρώπης είναι πλέον γεγονός. Η διοργάνωση που φέρει αρκετά ψήγματα από την αντίστοιχη του στίβου και θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, πήρε το πράσινο φως από την εκτελεστική επιτροπή της UEFA και έρχεται να καταργήσει τα διεθνή φιλικά παιχνίδια.

Πρόκειται για ένα από τα «παιδιά» του Μισέλ Πλατινί, το οποίο είχε πάρει ουσιαστικά την έγκριση από το κέντρο αποφάσεων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας τον Δεκέμβριο του 2014.

Με το Πρωτάθλημα Εθνών καταργούνται οι φιλικές αναμετρήσεις, δημιουργείται ένα ποδοσφαιρικό φάιναλ φορ, ενώ δίνεται δεύτερη ευκαιρία για τις ομάδες που δεν θα πάρουν το εισιτήριο για το Euro 2020 να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση.

Οι 55 ομοσπονδίες που απαρτίζουν την UEFA θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες, σύμφωνα με την κατάταξη των εθνικών ομάδων όπως αυτή θα είναι μετά το πέρας των προκριματικών αγώνων του Μουντιάλ 2018 (δεν θα ληφθούν υπόψη τα παιχνίδια στα πλέι οφ).

Στην πρώτη κατηγορία θα συμπεριληφθούν 12 ομάδες που θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τριών. Το ίδιο θα συμβεί και στη δεύτερη κατηγορία, ενώ στην τρίτη, στην οποία θα βρίσκεται όπως όλα συντείνουν και η Ελλάδα, θα συμπεριληφθούν 15 ομάδες. Αυτές θα χωριστούν σε τρία γκρουπ των τεσσάρων και ένα των τριών.

Τέλος, στην τέταρτη κατηγορία θα συμπεριληφθούν οι 16 πιο αδύναμες ομάδες που θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ των τεσσάρων.

Η κλήρωση θα γίνει στις 24 Ιανουαρίου 2018 και οι αγώνες θα διεξαχθούν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2018.

Οι τέσσερις νικήτριες των τεσσάρων γκρουπ της πρώτης κατηγορίας θα συμμετάσχουν σε φάιναλ φορ που θα είναι στα πρότυπα της Ευρωλίγκας και θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2019. Από αυτούς τους αγώνες θα αναδειχθεί η Πρωταθλήτρια των Εθνών Ευρώπης.

Οι νικήτριες των άλλων κατηγοριών θα ανέβουν κατηγορία με αντίστροφη πορεία για αυτές που θα τερματίσουν τελευταίες.

Οταν ολοκληρωθεί το Πρωτάθλημα Εθνών θα ξεκινήσουν οι αγώνες της προκριματικής φάσης του Euro 2020, που δεν θα έχει διαφοροποιήσεις με τις προηγούμενες διοργανώσεις. Οι ομάδες θα χωριστούν σε πέντε γκρουπ των πέντε και πέντε γκρουπ των έξι. Οι δύο καλύτερες κάθε ομίλου θα προκριθούν στα τελικά, ενώ οι τέσσερις κενές θέσεις (συμμετέχουν 24 φιναλίστ) θα προέλθουν από το Πρωτάθλημα Εθνών.

Αυτό θα γίνει μέσω πλέι οφ στα οποία θα συμμετέχουν οι τέσσερις πρώτες των ομίλων κάθε κατηγορίας. Αν κάποια από αυτές τις ομάδες έχει προκριθεί μέσω των προκριματικών, τη θέση της θα πάρει η αμέσως επόμενη καλύτερη. Οι τέσσερις νικήτριες των πλέι οφ, μία από κάθε κατηγορία, θα συμμετάσχουν επίσης στους αγώνες του Euro 2020.