Σε ένα σοβαρό γεγονός, εν προκειμένω στην πολύκροτη υπόθεση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι ερμηνείες είναι πολλές, αλλά η αλήθεια μία. Οι Μιλγουόκι Μπακς απαγόρευσαν στον Greek Freak να συμμετάσχει στο επικείμενο Ευρωμπάσκετ (31 Αυγούστου – 17 Σεπτεμβρίου) και έτσι η Εθνική Ανδρών θα κυνηγήσει μια υψηλή διάκριση χωρίς το «πυρηνικό» όπλο της. Ολα τα άλλα, από το πώς και πότε ενημερώθηκαν ο Κώστας Μίσσας και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έως τα ακραία σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κινούνται μεταξύ κουτσομπολιού και συμπλεγμάτων.

Προς τιμήν του, ο ομοσπονδιακός τεχνικός είπε την αλήθεια, ότι δηλαδή δεν ενημερώθηκε από το Instagram, όπως κυκλοφόρησε το βράδυ του Σαββάτου (και ενώ η Εθνική επικρατούσε της Μεγάλης Βρετανίας σε φιλική αναμέτρηση στο Λονδίνο με 88-84), αλλά από τον μάνατζερ του Γιάννη Γιώργο Πάνου, εκφράζοντας πάντως ένα μικρό παράπονο ότι «θα μπορούσε να με πάρει ο ίδιος ένα τηλέφωνο και να μου πει την ετυμηγορία των Μπακς. Μία ώρα πριν από το παιχνίδι είχαμε επαφή και με τους Μπακς, οι οποίοι μας είπαν ότι έχουν κάνει επένδυση 100 εκατ. δολαρίων και θέλουν να την προστατέψουν».

Οι Μπακς λειτούργησαν με γνώμονα το συμφέρον τους και αφού έστειλαν στη Σαγκάη της Κίνας όπου βρισκόταν ο Γιάννης στο πλαίσιο του NBA China την επικεφαλής γυμνάστρια Σούκι Χόμπσον και επιβεβαίωσαν ότι ο ερεθισμός στο δεξιό γόνατο εξακολουθούσε να του προκαλεί πόνους, άναψαν κόκκινο ως προς την περαιτέρω συμμετοχή του με την Εθνική Ανδρών. Και έπειτα ξέσπασε διαδικτυακός πόλεμος για το πόσο Ελληνας είναι ο Γιάννης και για το πόσα εκατομμύρια βγάζει, ενώ η ίδια η ΕΟΚ κατηγόρησε με επίσημη ανακοίνωση τους Μπακς για «οργανωμένο και καλά σκηνοθετημένο σχέδιο».

Το ηθικό δίδαγμα, βέβαια, της ιστορίας είναι διπλό: Στην πρώτη στραβή και χωρίς δική του ευθύνη, αφού ο χαρισματικός σταρ επιθυμούσε διακαώς να παίξει στο Ευρωμπάσκετ, ο Αντετοκούνμπο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και έγινε βορά στη διαδικτυακή μανία. Πού να ζητούσε, δηλαδή, ο ίδιος να απουσιάσει για να ξεκουραστεί, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τους μεγαλύτερους σταρ του αθλήματος! Το δεύτερο σκέλος είναι ακόμη πιο επικίνδυνο και έχει να κάνει με το άλλοθι που γεννά η απουσία του. Αν πετύχει η Εθνική στα γήπεδα της Φινλανδίας (α’ φάση) και της Τουρκίας (νοκάουτ αγώνες) θα οφείλεται στο know-how και στο σπάνιο «DNA» του Ελληνα και αν αποτύχει θα φταίνε οι «κακοί Μπακς» που στέρησαν από την Εθνική τον κορυφαίο παίκτη της. Ας ευχηθούμε να συμβεί το πρώτο.