«El Nuevo Messi» («Ο νέος Μέσι») έγραφε το πρωτοσέλιδο της «Sport» στις 6 Αυγούστου. Η καταλανική εφημερίδα αναφερόταν στο νέο κούρεμα του αργεντινού σουπερστάρ με το οποίο παρουσιάστηκε κατά την επιστροφή του από τις διακοπές, μετά τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο σήμερα ο τίτλος αποδεικνύεται προφητικός, αφού ο Μέσι εκτός από κούρεμα άλλαξε και αγωνιστική συμπεριφορά.

Ο νέος Μέσι είναι αλτρουιστής. Σύνθημά του «πάνω απ’ όλα η ομάδα». Το τρελόπαιδο που έβλεπε τον αγωνιστικό χώρο σαν αλάνα του Ροζάριο και έτρεχε σαν αφηνιασμένο άτι που προσπαθεί να ξεφύγει από το χαλινάρι έχοντας ως μοναδικό στόχο να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα ανήκει στο παρελθόν.

Ο μεταμουντιαλικός Μέσι είναι ένας άλλος παίκτης. Πέταξε τα πλαστικά κουτάλια που έβαζε στο στόμα στις προπονήσεις όταν κάτι τον δυσαρεστούσε, έπαψε να απειλεί τους προπονητές του με SMS πως θα φύγει από το Καμπ Νου όταν ένιωθε τη θέση του να αμφισβητείται και σταμάτησε να κρύβεται πίσω από τον Πικέ όπως έκανε κάθε φορά που αισθανόταν φόβο.

Η ωριμότητα άγγιξε τον ώμο του Μέσι στα 27 του χρόνια και μεταλαμπαδεύτηκε στο ιδιοφυές ποδοσφαιρικό του στυλ. Στο νέο κεφάλαιο της ποδοσφαιρικής «Μεσιάδας» ο Αργεντινός έχει αναλάβει ρόλο ηγέτη. Το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας της σημαίας της Μπάρτσα Κάρλες Πουγιόλ, η αποχώρηση του Βίκτορ Βαλντές και ο παραγκωνισμός του γερο-Τσάβι αναγκάζει τον Μέσι να γίνει ένας ποδοσφαιρικός Οδυσσέας και με Δούρειο Ιππο την αλλαγή του ποδοσφαιρικού του στυλ να αλώσει τις αντίπαλες άμυνες. Μοιάζει σαν να πρόσθεσε στην αλυσίδα του DNA του γονίδια από τον Τσάβι. Τα στατιστικά του στις έξι πρώτες αγωνιστικές μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Από τα 12 γκολ που έχει πετύχει η Μπαρτσελόνα σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ ο Μέσι έχει συμμετάσχει στα εννέα δίνοντας έξι ασίστ στους συμπαίκτες του! Στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ο Μέσι είχε δώσει μόλις δύο ασίστ και άλλες τόσες έναν χρόνο νωρίτερα.

ΑΛΛΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ. Η αλλαγή της αγωνιστικής νοοτροπίας του Αργεντινού είναι ιδιαίτερα εμφανής.

Ο μεταμουντιαλικός Μέσι δεν εξαντλεί τις πιθανότητες στις προσωπικές μονομαχίες, το γκολ δεν αποτελεί αυτοσκοπό, δίνει προτεραιότητα στην ομαδικότητα.

Φυσικά ο Μέσι δεν εγκατέλειψε την παλιά του τέχνη, το σκοράρισμα, έχοντας σημειώσει έως τώρα τρία γκολ.

Η νέα… βερσιόν του Αργεντινού έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους ποδοσφαιρικούς αναλυτές στην Ισπανία, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως αποτελεί έργο του νέου του προπονητή Λουίς Ενρίκε αλλά και των 27 του χρόνων που αρχίζουν να βαραίνουν την πλάτη του.

ΠΡΟΣΕΧΕΙ. Πέρυσι στις 10 Νοεμβρίου ο Μέσι αισθάνθηκε έναν οξύ πόνο στον δικέφαλο του αριστερού του ποδιού. Ηταν ο ενδέκατος και ο χειρότερος τραυματισμός στην καριέρα του που τον κράτησε εκτός αγώνων για δύο μήνες. Οι ισπανοί αναλυτές συνδέουν εκείνο το γεγονός με την ποδοσφαιρική του μετάλλαξη. Αλλωστε, όσα πράγματα πληγώνουν διδάσκουν. Ο φόβος για έναν νέο μυϊκό τραυματισμό έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της αυτοπροστασίας και τον κάνουν να παίζει πιο χαλαρά και ήρεμα, να αποφεύγει να ανεβάζει στροφές στο κόκκινο στα σπριντ και να κάνει οικονομία δυνάμεων. Το τελευταίο είναι το κύριο χαρακτηριστικό ενός ώριμου παίκτη.