Σημαντικά κέρδη για τον ελληνικό τουρισμό θα απέφερε πιθανή ανάθεση στην Τουρκία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνεργασία με τη γειτονική χώρα που ήδη έχει ξεκινήσει κυρίως στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού –και ειδικότερα στις μαρίνες με τη συνεκμετάλλευσή τους -, όπως εκτιμούν παράγοντες του τουρισμού, θα μπορούσε να μεγιστοποιηθεί προς όφελος και των δύο χωρών.

Ηδη η τουριστική κίνηση από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια (ξεπερνά τους 600.000 τουρίστες), ενώ το ενδεχόμενο διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κωνσταντινούπολη εκτιμάται ότι θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο το ρεύμα αυτό.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι στο πλαίσιο των Αγώνων η ελληνοτουρκική συνεργασία σε επίπεδο ιδιωτικών επιχειρήσεων θα έμπαινε σε άλλη βάση, καθώς κοινός στόχος θα ήταν πλέον η προσέλκυση θεατών – τουριστών από χώρες που σήμερα δεν συνεισφέρουν ούτε στον ελληνικό ούτε στον τουρκικό τουρισμό.

Οπως έχουν επισημάνει τα αρμόδια επιμελητήρια και οι τουριστικοί φορείς των δύο χωρών (τουριστικοί πράκτορες κ.λπ.), υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ώστε οι Ελληνες και οι Τούρκοι να αναπτύξουν περισσότερο τις εμπορικές σχέσεις τους, πόσω μάλλον όταν ο τουρισμός για την Ελλάδα και την Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση.

Σημειώνεται ότι σήμερα πάρα πολλοί τουρίστες παγκοσμίως δεν έχουν επισκεφτεί ούτε την Ελλάδα ούτε την Τουρκία. Ωστόσο, για να προκύψει κάποιο μερίδιο από αυτήν την αγορά, θα πρέπει οι δύο χώρες να συνεργαστούν δημιουργώντας κοινά τουριστικά πακέτα.

«Οι τουρίστες που μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωμένοι να περιοδεύσουν χωριστά στις δύο χώρες θα μπορούσαν, με αυτόν τον τρόπο, να επισκεφθούν και τις δύο χώρες αγοράζοντας ένα πακέτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας (TURSAB) Μπασαράν Ουλούσοϊ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Ουλούσοϊ, τα κοινά πακέτα επισκέψεων θα μπορούσαν αρχικά να περιλαμβάνουν από την πλευρά της Τουρκίας τα παράλια στοΑιγαίο, την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη και από την πλευρά της Ελλάδας τα νησιά του Αιγαίου, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη και αργότερα να συμπεριλάβουν όλες τις τουριστικές περιοχές.

Τα εν λόγω πακέτα θα απευθύνονται κυρίως στους τουρίστες που θα έρχονται από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και τις άλλες χώρες της Απω Ανατολής, από τις οποίες σε πρώτη φάση Ελλάδα και Τουρκία εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να προσελκύσουν περίπου1 εκατ. πλούσιους τουρίστες.