Από τον χαλκό στην οπτική ίνα στο σπίτι. Ο τηλεπικοινωνιακός σχεδιασμός αρκετών ετών, για τη μετάβαση στην οπτική ίνα, που θα εξυπηρετεί ταχύτητες σύνδεσης στο Ιντερνετ άνω των 100 Mbps, αναμένεται να μπει σε τροχιά υλοποίησης μέσα στους επόμενους μήνες. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) παρουσίασε στην ΕΕ τα έργα με τα οποία θα καλυφθεί το ελληνικό ευρυζωνικό πλάνο, χάρη και στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων.

Κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της ζήτησης για ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή θα διατεθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 360 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στο ΕΣΠΑ για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (NGA). Σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό που εκπονήθηκε από τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) Βασίλη Μαγκλάρα, έπειτα και από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος είναι η δράση Superfast Broadband (SFBB) να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Με κουπόνια. Ειδικότερα, η δράση SFBB θα υλοποιηθεί μέσω κουπονιών για την ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλής ταχύτητας (τουλάχιστον 100 Mbps, που θα είναι άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps), που θα καλύπτουν για τον πολίτη μέρος του εφάπαξ και του μηνιαίου κόστους σύνδεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (θα διατεθούν περίπου 250 ευρώ ανά χρήστη). Δικαιούχοι του κουπονιού θα είναι όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να λάβουν μια νέα SFBB υπηρεσία λιανικής (ή θα αναβαθμίσουν μια υφιστάμενη) από οποιονδήποτε πάροχο SFBB υπηρεσιών, εντός των περιοχών όπου θα αναπτυχθούν οι συγκεκριμένες υποδομές.

Η δράση θα ενεργοποιηθεί το δυνατόν νωρίτερα, με τη ρεαλιστικότερη προσέγγιση να την τοποθετεί χρονικά στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επομένου. Το κρίσιμο σημείο στη δράση αυτή είναι ότι η επιδότηση της ζήτησης θα γίνεται μόνον με την προϋπόθεση ότι το δίκτυο του τηλεπικοινωνιακού παρόχου (οπτική ίνα) θα φθάνει έως το κτίριο (FTTB). Πρόκειται για ένα κίνητρο το οποίο, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει τους παρόχους να πάνε γρηγορότερα την οπτική ίνα στον καταναλωτή και ως εκ τούτου θα επιτευχθεί το τεχνολογικό άλμα που έχει ανάγκη η χώρα στα NGA.

Επίσης, σημαντικό είναι η δράση SFBB να μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις επενδύσεις των τριών μεγάλων παρόχων ΟΤΕ, Vodafone και Wind, που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο του κανονισμού της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τα δίκτυα νέας γενιάς (NGA).

Ταχύτητες 100 Mbps και πάνω. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί να διατεθούν για SFBB 200 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό (περίπου 160 εκατ. ευρώ) προοριζόταν για τη δεύτερη δράση του συγκεκριμένου συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, που αφορά τα NGA της περιφέρειας και έχει την ονομασία Regional Broadband Extension (RBE). Η νεότερη εκτίμηση είναι ότι για τη δεύτερη αυτή δράση αρκούν περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Μέσω της δράσης RBE θα επιτευχθεί η δυνατότητα σύνδεσης με τουλάχιστον 100 Mbps – downlink στη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού (κάλυψη τουλάχιστον στο 95%) των περιοχών που δεν έχουν (και δεν πρόκειται να αποκτήσουν βάσει των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων) γρήγορη ευρυζωνική κάλυψη. Ειδικότερα, η δράση RBE αφορά την παροχή υπηρεσιών χονδρικής ευρυζωνικών υπηρεσιών NGA μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το διαγωνιστικό πλαίσιο της δράσηςθα βασιστεί στο μοντέλο υλοποίησης του προηγούμενου σε εξέλιξη έργου Rural Broadband (αγροτικό Ιντερνετ) με τις κατάλληλες προσαρμογές. Δικαιούχοι θα είναι εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs).

Μέσω των δράσεων αυτών, αναφέρει ο Βασίλης Μαγκλάρας, επιδιώκεται η ουσιαστική αναβάθμιση των ευρυζωνικών υποδομών της χώρας, απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.