Περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά ήταν το 2016 τα αιτήματα για άρση του απορρήτου που δέχθηκε το facebook από κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, όπως δείχνει η έκθεση διαφάνειας της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα αιτήματα για την αφαίρεση αναρτήσεων ήταν λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά.

Συνολικά, αναφέρει το facebook, τα αιτήματα άρσης του απορρήτου ήταν κατά 27% περισσότερα, δηλαδή ανήλθαν σε 59.229 μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, έναντι 46.710 στο εξάμηνο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2015.

Αντίθετα, το ποσοστό των κυβερνητικών αιτημάτων για να κατέβει μια ανάρτηση που εθεωρείτο παράνομη μειώθηκε κατά 83%. Συγκεκριμένα, τα 53.829 αιτήματα του 2015 μειώθηκαν σε 9.633 το 2016. Το ίδιο το facebook αποδίδει τη μεγάλη αυτή πτώση σε μια και μόνη φωτογραφία που είχε αναπαραχθεί στις 13 Νοεμβρίου 2015 και αφορούσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Τα αιτήματα για το κατέβασμα αυτής της φωτογραφίας ήταν περισσότερα από ποτέ.

Μέσα στο 2016, από το σύνολο των αιτημάτων άρσης απορρήτου, 3.016 περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν «επείγουσες», δηλαδή αφορούσαν ζητήματα «άμεσου κινδύνου, σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου».

«Δεν δίνουμε στις κυβερνήσεις απευθείας πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των χρηστών μας» υποστηρίζει το facebook και τονίζει πως «η εταιρεία εξετάζει κάθε αίτημα, της κάθε κυβέρνησης ξεχωριστά, ανεξάρτητα από τη χώρα, ενώ δεν διστάζει να τα αμφισβητήσει εφόσον στερούνται νομιμότητας».

Μάλιστα, προσθέτει ότι ορισμένες φορές, στο πλαίσιο επίσημων ερευνών, «λαμβάνουμε αιτήματα από κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη γνωστοποίηση δεδομένων χρηστών του facebook. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των αιτημάτων αφορά ποινικές υποθέσεις, όπως ληστείες και απαγωγές. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, τα κυβερνητικά αιτήματα ζητούν βασικές πληροφορίες για τους συνδρομητές, π.χ. το όνομα και πότε γράφτηκαν στο facebook. Επίσης, μπορεί να ζητηθούν αρχεία καταγραφής διευθύνσεων IP ή περιεχόμενο λογαριασμών».

Σύμφωνα πάντα με το facebook, «κάθε αίτημα που λαμβάνουμε ελέγχεται ως προς τη νομική του επάρκεια». Οπως αναφέρεται, ζητείται από τους αξιωματούχους να παρέχουν λεπτομερή περιγραφή της νομικής και πραγματικής βάσης του αιτήματός τους, ενώ απορρίπτονται αιτήματα για γνωστοποίηση πληροφοριών όταν διαπιστώνεται ότι δεν έχουν επαρκή νομική βάση ή είναι υπερβολικά γενικά ή ασαφή. Συχνά, γνωστοποιούνται μόνο οι βασικές πληροφορίες των συνδρομητών. Το facebook έχει αναρτήσει την έκθεση για όλα τα κράτη ξεχωριστά. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ζητήθηκαν δεδομένα για 398 χρήστες σε 326 αιτήματα, από τα οποία ικανοποιήθηκε έστω και σε ένα μέρος τους το 72,08%. Από τα αιτήματα αυτά «επείγοντα» χαρακτηρίστηκαν τα 84 και αυτά ικανοποιήθηκαν σε ποσοστό 86,90%.