Ο Watson, ο σοφός υπερυπολογιστής της IBM που αναλύει ωκεανούς δεδομένων και απαντά σε ερωτήσεις, γίνεται τώρα το μυαλό ενός app που προτείνει συνταγές και ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα στην κουζίνα.

Το Watson Chef, μια πειραματική συνεργασία της IBM με το περιοδικό μαγειρικής Bon Appetit, είναι πλέον διαθέσιμο για δοκιμή από το ευρύ κοινό έπειτα από μια περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας μόνο με πρόσκληση.

Η εφαρμογή απευθύνεται σε «περιπετειώδες μάγειρες», λέει η IBM, και οι κριτικοί δείχνουν να συμφωνούν. Οι χρήστες του Watson Chef μπορούν να εξερευνούν νέες γεύσεις εισάγοντας ένα πρώτο συστατικό της επιλογής τους. Η εφαρμογή θα προτείνει τότε τρία άλλα συστατικά που θα ταίριαζαν, μαζί με τις αναλογίες τους στο πιάτο και τον τρόπο παρασκευής.

Μηλόπιτα με χοιρινό.

Το app επικοινωνεί με το cloud του Watson, ο οποίος εκπαιδεύτηκε αρχικά με 10.000 συνταγές από τη συλλογή του Bon Appetit. Εκπαιδεύτηκε επίσης στη χημεία τροφίμων, τις γευστικές προτιμήσεις των ανθρώπων, τις βασικές τεχνικές μαγειρικής και τους συνδυασμούς συστατικών σε διαφορετικά πιάτα.

Η εφαρμογή επιχειρεί να επιδείξει για ακόμα μια φορά τις ικανότητες του «πρώτου γνωσιακού υπολογιστή», όπως αποκαλεί η IBM το σύστημα. Ο Watson έγινε διάσημος όταν ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τηλεπαιχνίδι Jeopardy!, και πρόσφατα έπιασε δουλειά σε δεκάδες αντικαρκινικά κέντρα, όπου θα προτείνει θεραπείες εξατομικευμένες για κάθε ασθενή.

Σχεδιασμένος να μαθαίνει συνεχώς, ο Watson αναλύει μεγάλους όγκους δεδομένους και προτείνει λύσεις σε ερωτήματα που διατυπώνονται σε απλή γλώσσα.

«Η αξιοποίηση του Watson στη μαγειρική τέχνη δείχνει πώς οι έξυπνες μηχανές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν νέα πράγματα» δήλωσε ο διευθυντής του IBM Watson Στιβ Άμπραμς. «Οι τεχνολογίες αυτές αρχίζουν να υιοθετούνται όχι μόνο σε λάτρεις της μαγειρικής αλλά και σε επαγγελματίες άλλων τομέων, από τις επιστήμες υγείας μέχρι τη μόδα».

Παραμένει άγνωστο αν το app θα βοηθήσει τους επαγγελματίες στην ανάπτυξη πιο ευφάνταστων πιάτων. Ο δικτυακός τόπος Engadget πειραματίστηκε με την εφαρμογή και έκρινε ότι ορισμένες συνταγές ήταν «αρκετά νόστιμες» ενώ άλλες «δεν πρέπει να δοκιμαστούν ποτέ από κανένα».

Αν μη τι άλλο, ο Watson έχει ανεπτυγμένη φαντασία, όπως για παράδειγμα στην ιδέα του να συνδυάσει φράουλες με κάρι ή να προτείνει μια μηλόπιτα που κρύβει ένα στρώμα χοιρινού.