Τις πρώτες του φωτογραφίες από περιοχές της Ελλάδας τράβηξε η ναυαρχίδα των υπερσύγχρονων δορυφόρων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), Sentinel, που εκτοξεύτηκε στις 3 Απριλίου.

Οι Sentinels είναι ένας νέος στόλος δορυφόρων του ESA που θα συλλέγουν με μεγάλη ακρίβεια επιστημονικά δεδομένα για το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus. Πρόκειται για μία τεράστια επένδυση στην επιστημονική γνώση, καθώς μέχρι το 2020, οπότε θα έχουν εκτοξευτεί και οι υπόλοιποι δορυφόροι, η συνολική δαπάνη εκτιμάται ότι θα έχει αγγίξει τα 8,4 δισ. ευρώ.

Ο πρώτος δορυφόρος φέρει μία αντένα ραντάρ μήκους 12 μέτρων και διαθέτει δύο ηλιακούς συλλέκτες μήκους 10 μέτρων. Περιφέρεται σε απόσταση 693 χιλιομέτρων από τη Γη.

Θα είναι σε θέση να καταγράφει τις αλλαγές της χρήσης γης σε κάθε χώρα, την εμφάνιση και την εξέλιξη πετρελαιοκηλίδων, την τήξη των πάγων στις πολικές περιοχές αλλά και τις επιπτώσεις από ακραία φυσικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι σεισμοί.

«Το πλεονέκτημα που μας δίνει ο δορυφόρος είναι ότι μπορούμε να έχουμε εικόνα από κάθε μέρος της Γης κάθε τρεις με έξι ώρες», ανέφερε ο Βόλκερ Λιέμπιγκ, που είναι διευθυντής του προγράμματος παρατήρησης της Γης στον ESA.

Ο δορυφόρος θα μπορεί να αποκτά εικόνα στην επιφάνεια της Γης ακόμα και όταν υπάρχει συννεφιά. Πρόσβαση στις εικόνες του, ανέφερε ο Τόμας Ρέιτερ, επικεφαλής του κέντρου δορυφορικού ελέγχου του ESA, θα μπορούν να έχουν χωρίς χρέωση και ιδιώτες ή δημόσιοι φορείς σε διάφορες χώρες που λαμβάνουν αποφάσεις αναφορικά με τη διαχείριση περιβάλλοντος και φυσικών πόρων.

Ο Sentinel-1A εκτοξεύθηκε στις 3 Απριλίου, ολοκλήρωσε την έναρξη της λειτουργίας του στις 23 Σεπτεμβρίου καιέφτασε στην τροχιά του στις 7 Αυγούστου.

«Το νέο πρόγραμμα Sentinel θα προσφέρει ένα πλήθος πληροφοριών οι οποίες θα βελτιώσουν την γνώση μας σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που σχετίζονται με την καλύτερη κατανόηση του γήινου περιβάλλοντος με έμφαση στους φυσικούς κινδύνους και την κλιματική αλλαγή», λέει στα ΝΕΑ ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Ισαάκ Παρχαρίδης ειδικός στην παρακολούθηση της γης από το διάστημα

«Ήδη τους τελευταίους 2 μήνες η ερευνητική ομάδα στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου εργάζεται στα πρώτα δείγματα εικόνων που έχει αποστείλει ο νέος δορυφόρος καθώς έχουμε συμπεριληφθεί στις ερευνητικές ομάδες για την αξιολόγηση των δεδομένων.»