Τη δημιουργία παραρτήματος του Von Karman Institute στον τομέα της αεροναυπηγικής και της αεροδιαστημικής στην Πελοπόννησο, συζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά τις επαφές που είχε στην έδρα του Ινστιτούτου στις Βρυξέλλες και τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή, Jean Muylaert, συνοδευόμενος από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κωνσταντίνο Μασσέλο και τον πρύτανη της Πολυτεχνικής Σχολής του American University of Athens, Παναγιώτη Παπαδόπουλο.

Οι πρώτες δράσεις της συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Von Karman Institute περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή σειράς διαλέξεων του Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε θέματα κοινού ερευνητικού ενδιαφέροντος στη διαστημική επιστήμη και τη συνεπίβλεψη διδακτορικών διατριβών από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Von Karman Institute.

«Προσεγγίζουμε τον στόχο μας επιτυγχάνοντας συνεργασίες στρατηγικής σημασίας» τόνισε κατά την επίσκεψή του στο ινστιτούτο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και συμπλήρωσε:

«Η δημιουργία παραρτήματος του σημαντικότερου ινστιτούτου στον τομέα της αεροναυπηγικής και αεροδιαστημικής στην Πελοπόννησο, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης στη χώρα και στη Μεσόγειο, και θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα της Πελοποννήσου.

»Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε και τη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ώστε, μέσα από διεθνείς συνεργασίες να αναπτύξει τη στρατηγική του κατεύθυνση και να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα έρευνας και καινοτομίας, όχι μόνο για την Πελοπόννησο και τη χώρα, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Ο γενικός διευθυντής του Von Karman Institute εξήρε την απόφαση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, «γιατί εν μέσω και παρά την κρίση διείδε τη στρατηγική σημασία της διαστημικής επιστήμης και επένδυσε σε αυτή», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Αφού εξέθεσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καλαμάτας, τα οποία την καθιστούν το ιδανικό σημείο για τη δημιουργία της πρώτης Ευρωπαϊκής Διαστημικής Πύλης, συμφώνησε στη δημιουργία ενός χάρτη ενεργειών που θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία παραρτήματος στην Πελοπόννησο, και ξενάγησε, μαζί με τον κοσμήτορα της Σχολής τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου και τον κ. Παπαδόπουλο στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου.

O πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μασσέλος, αφού παρουσίασε τη δραστηριότητα του Πανεπιστημίου και ερευνητικά αποτελέσματα του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σχετικά με τη διαστημική επιστήμη, τόνισε την τεράστια σημασία της συνεργασίας αυτής, τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων σπουδών.