Είναι μικρά (όσο πρέπει), έξυπνα, γρήγορα και μας δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνούμε πάντα όπου κι αν βρισκόμαστε. Μπορεί, όμως, να γίνουν και επικίνδυνα. Τα κινητά τηλέφωνα έκλεισαν φέτος 40 χρόνια ζωής: οι παλιές «παντόφλες» (έτσι αποκαλούσαν κάποτε τα κινητά, λόγω του μεγέθους τους) έδωσαν τη θέση τους στα smartphones, τα τηλέφωνα που έφεραν το Ιντερνετ στην τσέπη μας. Σήμερα, περισσότεροι από 750 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη είναι κάτοχοι έξυπνων κινητών. Νέες δυνατότητες, νέοι κίνδυνοι. Η εξάπλωση των smartphones άνοιξε την όρεξη στους επιτήδειους, οι οποίοι έβαλαν στο στόχαστρο τις χάι-τεκ συσκευές και τους κατόχους τους. Το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό (malware) σε κινητά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Οι δούρειοι ίπποι (trojan horses) είναι μία από τις πιο συχνές απειλές: πρόκειται για προγράμματα που κρύβονται σε εφαρμογές και παιχνίδια τα οποία ξεγελούν τον χρήστη και εγκαθιστούν κρυφά κακόβουλο λογισμικό. Ετσι «μολύνεται» η συσκευή, παρέχοντας στους επιτήδειους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα που περιέχει (από τον τηλεφωνικό κατάλογο και τα μηνύματα, μέχρι τα βίντεο και τις εικόνες). Πιο συχνός στόχος είναι τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android, οι χρήστες των οποίων έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν εφαρμογές όχι μόνο από το επίσημο ηλεκτρονικό κατάστημα Google Play, αλλά και από ιστότοπους τρίτων, με αποτέλεσμα οι συσκευές να είναι περισσότερο ευάλωτες σε επιθέσεις. Ωστόσο, από τις απειλές δεν ξεφεύγουν ούτε οι κάτοχοι των iPhone.

Οι επιθέσεις στα κινητά εξαπολύονται με πολλούς τρόπους: υπάρχουν προγράμματα που κατασκοπεύουν τις κινήσεις του χρήστη και υποκλέπτουν κωδικούς πρόσβασης, όπως και εφαρμογές που συνδέονται σε υπηρεσίες, κάνοντας εν αγνοία του κατόχου αγορές μέσω της πιστωτικής του κάρτας. Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, εγκαταστήστε στο κινητό ένα πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό. Σε καμία περίπτωση μην ανοίγετε μηνύματα ή email που προέρχονται από άγνωστους αποστολείς και μην κατεβάζετε εφαρμογές και αρχεία από μη αξιόπιστες πηγές.

Οι πρώτες κινήσεις μετά την κλοπή

Η οικονομική κρίση –εκτός από τα υπόλοιπα δεινά –είναι υπεύθυνη και για την αύξηση στις κλοπές κινητών τηλεφώνων. Στο μετρό, στο τρόλεϊ ή σε πολυσύχναστα μέρη, σχεδόν πάντα παραμονεύει κάποιος που θα προσπαθήσει να αρπάξει ένα κινητό. Μια καλή λύση είναι να φυλάτε τη συσκευή σε δυσπρόσιτα σημεία (π.χ. μέσα σε μια τσάντα ή στην εσωτερική τσέπη του σακακιού σας).

Αν, πάντως, δεν σταθείτε τυχεροί, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ειδοποιήσετε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είστε συνδρομητές –για την Cosmote ο αριθμός είναι 13839, για την Vodafone 13830 (ή 6944 40 3830) και για την Wind 1260 (ή 6935601260).