Στα καφενεία ενίοτε ακούγονται τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για το καφενείο της Βουλής. Χθες λοιπόν, ο άνθρωπός μου ήταν παρών σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Καθόταν που λέτε σε τραπεζάκι ο Νίκος Φίλης με ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Ξυδάκης και ο Μάκης Μπαλαούρας. Κάποια στιγμή η Ντόρα Μπακογιάννη πλησίασε το συριζαϊκό τραπέζι και με κόσμιο τρόπο ζήτησε τον λόγο από τον Φίλη για πολύ συγκεκριμένο θέμα. Ποιον; Μα για τις πρόσφατες δηλώσεις του Φίλη όπου υπογράμμιζε πως ο απεργός πείνας και αρχιεκτελεστής της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη Κουφοντίνας ζητεί να λάβει τις νόμιμες και προβλεπόμενες άδεις που δικαιούται. Ο Φίλης λοιπόν απάντησε πολύ ψύχραιμα πως όλοι έχουν δικαιώματα αν και η ένταση άρχισε να ανεβαίνει μεταξύ των δύο συνομιλητών –να πω πάντως πως η συζήτηση περιορίστηκε σε Ντόρα και Φίλη και κανείς άλλος δεν παρενέβη.
Η στιχομυθία
Μάλιστα, σχεδόν αμέσως και το υπόλοιπο καφενείο αντελήφθη τη στιχομυθία όταν η Μπακογιάννη είπε σε πιο έντονο ύφος, πάντα όμως πολιτικό και κόσμιο, στον Φίλη «μόνο για τον Κουφοντίνα σε είδα να καίγεσαι». Ο Φίλης, στο ίδιο μοτίβο, διευκρίνισε πως ο Κουφοντίνας για τον ίδιο είναι εκτελεστής, είναι δολοφόνος αλλά υπάρχουν νόμοι και δικαιώματα και πως «η Δημοκρατία δεν πρέπει να εκδικείται». Η συζήτηση συνεχίστηκε, η Ντόρα έδειξε να επιμένει για το όλο ζήτημα. Ο Φίλης είπε κάπου στο τέλος του διαλόγου τους πως καταλαβαίνει τον πόνο και το συναίσθημα αλλά και πως υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων. Υστερα από αυτό η Ντόρα κατευθύνθηκε σε τραπέζι με δημοσιογράφους και η κουβέντα πήγε αμέσως στο Μεσοπρόθεσμο και την αντίθεσή της στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Αυτό πάντως είναι θέμα που μάλλον τα βρίσκει με τον Φίλη, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.
Good night and good luck

Να επιμείνω όμως λίγο στα του Υπερταμείου, αφού και χθες συνεχίστηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης με φόντο τις νέες διατάξεις που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο για αυτό και την υποθήκη της κρατικής περιουσίας μέχρι του ποσού των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από το βήμα της Βουλής λοιπόν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στη ΝΔ πως δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο και πως η συγκεκριμένη ρύθμιση υπήρχε στο τρίτο Μνημόνιο που ψήφισε η αξιωματική αντιπολίτευση το καλοκαίρι του 2015. Απαντώντας ο Μάκης Βορίδης είπε πως κατά την άποψή του η ΝΔ δεν θα έπρεπε να ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο.

«Δηλαδή, εσείς πιστεύετε πως όταν γίνετε κυβέρνηση θα πάτε στη Μέρκελ και θα της πείτε «δεν μας αρέσει το Υπερταμείο». Και θα σας πει «καλώς τα παιδιά». Good luck» του απάντησε ο Τσακαλώτος. Αν προσέθετε και «good night» θα παρέπεμπε ευθέως στη θρυλική φράση του αμερικανού δημοσιογράφου της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου Εντουαρντ Μόροου.

Ενα καλό νέο

Καλή είδηση έχω από Πειραιά. Για πρώτη φορά λοιπόν ο εκεί Δήμος εισπράττει αντισταθμιστικό όφελος για τη λιμενική και εμπορευματική δραστηριότητα της ΟΛΠ ΑΕ. Αρχής γενομένης από το 2017, μάλιστα, θα καταβληθεί το ποσό του 1.977.350,90 ευρώ. Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος παρεμπιπτόντως θα ξαναθέσει υποψηφιότητα, τόνισε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη ενώ, όπως μαθαίνω, τα λεφτά θα πάνε σε περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά έργα της πόλης.

Ενα λάθος στην Ενωση Κεντρώων

Αγαπώ την Ενωση Κεντρώων γιατί ενίοτε μου θυμίζει πως ζούμε μέρες σουρεαλιστικές. Γιατί όμως το λέω: κατά τη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας επί της αρχής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ο Δημήτρης Καβαδέλλας – γνωστός ως βουλευτής με την Πόρσε – είχε οριστεί από το κόμμα του ως εισηγητής για να εκφράσει την πρόθεση ψήφου. Εκείνος την κρίσιμη στιγμή της ψηφοφορίας ψήφισε «παρών». Στην αίθουσα της Ολομέλειας επικράτησε παγωμάρα. Ο προεδρεύων Μάκης Μπαλαούρας μάλιστα προσπάθησε να το «σώσει» κάπως, υπενθυμίζοντάς του πως ψηφίζουν το νομοσχέδιο και δεν μετράνε παρουσίες στην αίθουσα για να δηλώσει «παρών». Μάταια. Ο Καβαδέλλας επέμενε στο «παρών», αν και είχε προηγηθεί η ομιλία του ειδικού αγορητή Μάριου Γεωργιάδη που τα είχε «χώσει» άγρια στην κυβέρνηση. Ετσι, με το που αντιλήφθηκε ο Γεωργιάδης την γκάφα του Καβαδέλλα βγήκε τρέχοντας από το γραφείο του στη Βουλή κι έσπευσε έξαλλος στην Ολομέλεια να διορθώσει το λάθος του.

Μία απάντηση στον κ. Π. Καμμένο

Από τα γραφεία των ΑΝΕΛ χθες, ο κ. Πάνος Καμμένος επιτέθηκε εις διπλούν στα «ΝΕΑ», στοχοποιώντας το ρεπορτάζ και την αρθρογραφία τους. Στην πρώτη περίπτωση αμφισβήτησε το πρωτοσέλιδο του περασμένου Σαββάτου για τα μέτρα προστασίας των οκτώ τούρκων αξιωματικών που στεγάζονται σε χώρο στρατοπέδου, το οποίο διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές για την φύλαξή τους. Στο ρεπορτάζ καταγράφεται σαφώς ότι δεν υπάρχει εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο σχέδιο φύλαξης, το οποίο έχει καταστρώσει και εφαρμόζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την πλήρη συναίνεση των οκτώ αξιωματικών. Κατά τον υπουργό Αμυνας, όμως, το ρεπορτάζ θέτει σε κίνδυνο τις Ενοπλες Δυνάμεις! Είναι αυτονόητο ότι «ΤΑ ΝΕΑ», τα οποία παρουσίασαν το σχέδιο φύλαξης που έχει καταρτισθεί, δεν θα προχωρήσουν σε περισσότερες λεπτομέρειες (αν και τις έχουν υπόψη τους) για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά και σοβαρότητας.

n Στη δεύτερη περίπτωση, επιτέθηκε κατά του αρθρογράφου μας Ηλία Κανέλλη, ο οποίος του απαντά μέσω της στήλης του (στη σελ. 6).