Τι λένε οι πρώην για το Σκοπιανό;

Τα πολιτικά αντανακλαστικά των στελεχών της ΝΔ δοκιμάζει το Σκοπιανό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ελέγχει τη γραμμή που βγαίνει προς τα έξω. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ο μόνος που έχει τοποθετηθεί δημόσια μέχρι στιγμής, έχω να επισημάνω, διότι οι δύο πρώην εξακολουθούν να σιωπούν. Αρχίζω από τον εορτάζοντα σήμερα Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος περιμένει τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, πριν παρέμβει δημοσίως. Ομως πολιτικός του φίλος μού έλεγε χθες ότι για τον πρώην πρωθυπουργό «η εθνική γραμμή είναι η συμφωνία του ‘92 και η κόκκινη γραμμή το Βουκουρέστι». Ο Κώστας Καραμανλής πάλι, όπως έμαθα, δέχθηκε χθες εκπροσώπους παμμακεδονικών οργανώσεων και τους μίλησε για τη μάχη που δόθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι, εστιάζοντας στην καταδίκη του αλυτρωτισμού. Με τούτα και με εκείνα, νομίζω ότι η σκλήρυνση της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης – που φάνηκε και στη Βουλή πρόσφατα – είναι μάλλον μονόδρομος.

Ο Στουρνάρας πήρε τ’ όπλο του

Χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος είχαν το κοπή τη πίτα. Πράκτοράς μου εκεί μου μετέφερε, λοιπόν, το μήνυμα του Γιάννη Στουρνάρα προς το προσωπικό της τράπεζας. Και προς άλλους, σπεύδω να προσθέσω. Ο Στουρνάρας μίλησε για τις επιθέσεις που δέχεται ο θεσμός της ΤτΕ, για να επισημάνει ότι δεν τους πτοούν, «εις πείσμα όσων επιμένουν να παραβλέπουν θεσμούς, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους, να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους». Το λες και μπηχτή στην κυβέρνηση. Στάθηκε δε, όπως μου είπε ο άνθρωπος μου, και στην υποχρέωση του διοικητή «να προειδοποιεί εγκαίρως και δημοσίως για ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να διαταράξουν τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Αυτό θα το μετέφραζα και ως μπηχτή στον προκάτοχό του.

Επισκέψεις στην Αρχιεπισκοπή

Οπως πληροφορήθηκα, χθες, υπήρξε διακομματική προσέλευση στην Αγίας Φιλοθέης. Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επισκέφθηκαν δύο αντιπρόεδροι της Βουλής. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός της ΔΗΣΥ, που του δώρισε το νέο του βιβλίο και τον προσκάλεσε στην παρουσίασή του. Και ο ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, που συζήτησε μαζί του για τα Σκόπια και την υπογεννητικότητα – ασχολίαστο. Ο Ιερώνυμος δέχθηκε ακόμη μία επίσκεψη που για τους μη μυημένους στις σχέσεις Εκκλησίας – πολιτικής θα μπορούσε να θεωρηθεί έκπληξη: τη συριζαία της Α’ Πειραιά Γεωργία Γεννιά. Η Γεννιά, θέλω να ξέρετε, διατηρεί καλές σχέσεις με την Ιεραρχία (είναι συγγενής του μητροπολίτη Πατρών) και βλέπει συχνά και τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Να υποσημειώσω δε ότι είναι από τους ελάχιστους συριζαίους που φιλούν τα χέρια των ιεραρχών.

Επιστολή στην κυβέρνηση

Επεσε στα χέρια μου επιστολή που έστειλαν στην κυβέρνηση για το «δικαίωμα στην απεργία» μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ανω Λιοσίων. Σας παραθέτω ένα απόσπασμα που συμπυκνώνει το περιεχόμενο: «Τα μπαλκόνια όλου του κόσμου, τα έχτισαν με τα χέρια τους οι άνθρωποι των “πίσω μπαλκονιών” και θα τα πάρουν, όσα εμπόδια κι αν βάλετε». Ελπίζω να μην απαντήσει ο Τζανακόπουλος. Γιατί το «έχω μείνει δυο χρόνια στο Αιγάλεω» δεν πούλησε την άλλη φορά.

Ανεξάρτητη Ελληνίδα στην ΕΡΤ

Ενας μικρός χαμός έγινε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έμαθα. Αιτία η τοποθέτηση της Κατερίνας Τσατσαρώνη, μετακλητής υπαλλήλου στο γραφείο του Πάνου Καμμένου, στο ΔΣ της ΕΡΤ. Πρώτος αντέδρασε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. «Μήπως» τη ρώτησε με το γνωστό αφοπλιστικό του ύφος «είναι ασυμβίβαστο το γεγονός ότι έχετε τόσο στενή και ενεργή θέση;». Εκείνη, πάλι, με το ύφος που μάλλον έχουν όλοι οι παρά τω Καμμένω απάντησε «θα ήθελα να μου εξηγήσετε πώς θα μπορούσα από τη θέση μου στην ΕΡΤ να ωφελήσω τον Πάνο Καμμένο». Αλλά ο Βαγγέλης επανήλθε ρωτώντας «αν διορίζονταν η κυρία Σβίγκου από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχε ζήτημα;». Την Τσατσαρώνη έσωσε, ωσάν το ιππικό, ο Νίκος Παππάς. «Δεν θα πάμε και στο άλλο άκρο να θεωρείται μεμπτό η πολιτική στράτευση» είπε. Για την ιστορία, ο διορισμός εγκρίθηκε μόνο από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εγώ τι να πω; Κέρδισε η Ανεξάρτητη Ενημέρωση.

Fake news και μαντινάδες

Εχω να σας ενημερώσω πως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για fake news. Τι εννοώ; Ο τελευταίος, προχθές, από κοινοβουλευτικού βήματος είπε ότι η ΓΣΣΕ το καλοκαίρι του ’15 τάχθηκε υπέρ του Ναι. Ο Παναγόπουλος, λοιπόν, χθες του απάντησε λέγοντας ότι «ουδέποτε η ΓΣΕΕ έχει ταχθεί με το Ναι».

Δεν έμεινε, όμως, μόνο εκεί. Ενημέρωσε το φιλοθέαμον κοινό πως ο Πρωθυπουργός αρνείται να τον δει, αποκαλύπτοντας πως οι δυο τους έχουν συναντηθεί μόνο μια φορά. Και για το φινάλε τού αφιέρωσε και τη γνωστή μαντινάδα «καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις».

Κι εγώ που νόμιζα ότι οι αριστεροί προσπαθούν να έχουν καλές σχέσεις με τα συνδικάτα.