Για να μη νομίζετε ότι μόνο η κυβέρνηση κόβει πίτες θέλω να σας ενημερώσω ότι στην Kεντροαριστερά υπήρξε χθες –και θα υπάρξει και στο άμεσο μέλλον –μεγάλη εορταστική κινητικότητα. Εξηγούμαι πάραυτα. Σύμφωνα με πληροφοριοδότη μου στη Χαριλάου Τρικούπη, χθες το μεσημέρι μεταξύ τρεις και τέσσερις, η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά δέχθηκε κόσμο για ευχές. Συνεργάτες, εργαζόμενοι στο κόμμα αλλά και φίλοι τής ευχήθηκαν «όπως τελείωσε το 2017 να συνεχιστεί το 2018». Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη ευχή για εκείνην ομολογώ. Αφήστε που τους γλύκανε κιόλας. Κυριολεκτικά. Τι εννοώ; Τους κέρασε όλους κουραμπιέδες που έφτιαξε με τα χέρια της. Και όπως μου επισημάνθηκε, ήταν με ολόκληρο καβουρδισμένο αμύγδαλο. Η βασιλόπιτα έπεται, δεν την έχουν κόψει ακόμη στη ΔΗΣΥ.
Δύο φλουριά, τέσσερις νικητές
Στο έτερο κόμμα του χώρου –Το Ποτάμι –πάλι, κόψανε χθες τη βασιλόπιτα –δύο βασιλόπιτες για την ακρίβεια. Και συνέβη το εξής παράδοξο, είχαν δύο φλουριά αλλά τα κέρδισαν τέσσερις. Αν τα μαθηματικά δεν σας βγαίνουν, τα φλουριά έτυχε να βρίσκονται μεταξύ δύο κομματιών και στις δύο περιπτώσεις. Οπότε αύξησαν και τα δώρα των φλουριών, βιβλία και κρασιά από την Πελοπόννησο για τέσσερις. Κατά τα λοιπά, το πάρτι είχε και τα κλασικά, ήτοι παξιμάδια και γραβιέρα από την Κρήτη. Οπως έμαθα οι βουλευτές εκπροσωπήθηκαν από τους Σπύρο Δανέλλη και Γρηγόρη Ψαριανό. Γιατί όλοι οι άλλοι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους λόγω πορείας στο κέντρο.
Δείπνο στης Φώφης
Παρεμπιπτόντως, όπως όλοι οι σταθεροί αναγνώστες μου γνωρίζετε κάθε χρόνο η Γεννηματά παραθέτει δείπνο με αφορμή την ονομαστική της εορτή. Φέτος λοιπόν έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή. Και όπως μαθαίνω είναι προσκεκλημένοι όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης –ως είθισται –αλλά κι όλη η ΚΟ του Ποταμιού. Παρά τις αλλαγές στη λίστα των καλεσμένων, διατηρείται το έθιμο πάντως που θέλει στα τραπέζια της Φώφης να αναλαμβάνει χρέη σεφ ο σύζυγός της.

«Δεν θα με χρησιμοποιήσει κανείς για να πλήξει τη ΝΔ»

Οπως μου μετέφερε αξιόπιστη καραμανλική πηγή μου – πιο αξιόπιστη δεν γίνεται – ο Κώστας Καραμανλής δεν έκρυψε την έκπληξή του χθες όταν πληροφορήθηκε από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα επανεκδοθείσας εφημερίδας ότι βρίσκεται στο επίκεντρο εσωκομματικής σύγκρουσης στη ΝΔ, με αφορμή ένα έγγραφο της Τραπέζης της Ελλάδος για το 2009. Ο άνθρωπός μου, που συναντήθηκε το μεσημέρι μαζί του, μου περιέγραψε την έκφραση της έκπληξης που είχε και μου ανέφερε επί λέξει το σχόλιο που τη συνόδευσε: «Δεν έχει αλλάξει τίποτε απολύτως από την ημέρα που έκανα τη δήλωσή μου προσερχόμενος στο Συνέδριο». Οπως θυμάστε ήταν μια παρέμβαση για τον «πρωταγωνιστικό ρόλο της παράταξης για την Ελλάδα τού αύριο». Και, μεταξύ μας, όπως και να τη διαβάσει κανείς, επιθετική στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν τη λέει. Είναι σαφές, όπως μου τόνισε η πηγή μου, ότι ο Καραμανλής γνωρίζει πως οι αντίπαλοι της ΝΔ θα επιχειρήσουν με κάθε μέσο να πλήξουν το κόμμα, αλλά ο ίδιος δεν πρόκειται να αποτελέσει όχημα για κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό άλλωστε και η άμεση διάψευση, έχω να υποσημειώσω εγώ.

Κοινή ερώτηση ΔΗΣΥ – Ποταμιού για τη φορολοταρία

Παρά τις κεντροαριστερές εορταστικές εκδηλώσεις να σας επισημάνω ότι δεν άφησαν στην άκρη τα πολιτικά τους καθήκοντα. Το λέω γιατί τέσσερις βουλευτές των δύο κομμάτων, οι Γιώργος Αμυράς, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιάννης Κουτσούκος και Θόδωρος Παπαθεοδώρου, κατέθεσαν και κοινή ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης για τις κληρώσεις στις φορολοταρίες. Επειδή, όπως λένε, το υπουργείο απάντησε στις αποκαλύψεις του Ποταμιού «με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Και ζητούν εκ νέου να μάθουν πώς συγκεντρώνονται οι λαχνοί, πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική κληρωτίδα, ποια πρόσωπα και με ποιες ιδιότητες εμπλέκονται στην όλη πορεία και ποιος πιστοποιεί τις διαδικασίες και με τι ελέγχους. Αναμένω με ενδιαφέρον τις απαντήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κόβει επίδομα και από τον Τσακαλώτο

Σουρεαλιστικό, αλλά στους χαμένους του «εξορθολογισμού» των οικογενειακών επιδομάτων – η ορολογία δεν είναι δική μου, είναι κυβερνητική – θέλω να σας πω πως συγκαταλέγεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών φρόντισε μάλιστα να το υπενθυμίσει στα παριστάμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφους, σε πηγαδάκι στη Βουλή, λίγο πριν αρχίσει η ενημέρωση – ή αλλιώς μασάζ – των κυβερνητικών βουλευτών για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Εγώ τι να πω τώρα; Κλαίμε όλοι. Ο Τσακαλώτος πάντως, πρέπει να σας ενημερώσω, επιμένει. Εάν, είπε, δεν υπήρχε «εξορθολογισμός», τα οικογενειακά επιδόματα θα είχαν καταργηθεί. Οπότε, φαντάζομαι, έχει και προσωπικούς λόγους να αισθάνεται ικανοποιημένος από τη διαπραγμάτευση στην οποία συμμετείχε και τις συριζαϊκές επιδόσεις σε αυτήν. Μη με ρωτήσετε γιατί παίρνει οικογενειακό επίδομα ως τρίτεκνος ο Ευκλείδης. Το αγνοώ και θέλω να συνεχίσω να το αγνοώ.