Εντεκα άτομα από κάθε αντιπροσωπεία βρέθηκαν στο γεύμα που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προς τιμήν της ελληνικής αποστολής. Το μενού, ωστόσο, ήταν μεν περιποιημένο, αλλά εξαιρετικά λιτό. Το πρώτο πιάτο ήταν γκασπάτσο αγκινάρας (κρύα σούπα που οι Ισπανοί καθιέρωσαν με ντομάτα και αγγούρι), με μάραθο και παρμεζάνα. Το κυρίως πιάτο ήταν κοτόπουλο Ρόζμαρι, δηλαδή μαγειρεμένο με δενδρολίβανο. Και το επιδόρπιο σοκολατόπιτα με παγωτό βανίλια.

Αλλεπάλληλα τραπεζώματα

Υποθέτω ότι το γεύμα συνοδεύτηκε από κρασί, μολονότι δεν είχε γραφτεί στο επίσημο μενού, στο κάτω μέρος του οποίου φιγουράριζαν η ημερομηνία της συνάντησης και η σφραγίδα του Λευκού Οίκου, ενώ στο πάνω μέρος το όνομα του φιλοξενούμενου, δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα, μαζί με τις σημαίες των δύο χωρών. Δεν κατάφερα να μάθω πάντως εάν αυτό είναι χούι του Λευκού Οίκου ή η ελληνική αποστολή ήταν αυτή που ζήτησε να είναι λιτό το μενού, δεδομένου ότι ακολούθησαν αλλεπάλληλα τραπεζώματα του Πρωθυπουργού σε επιχειρηματίες, γερουσιαστές και αμερικανούς δημοσιογράφους στο Blair House.

Δίπλα – δίπλα οι αυτοκόλλητοι

Αχώριστοι φαίνεται ότι έχουν γίνει Νίκος Παππάς και Πάνος Καμμένος. Από τη στιγμή που μπήκαν στον Λευκό Οίκο μέχρι τη στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ ξεπροβόδισε τον Αλέξη Τσίπρα, οι δύο υπουργοί κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλον και μάλιστα κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών στον Κήπο των Ρόδων κάθονταν στην πρώτη σειρά και σχολίαζαν διαρκώς όσα έλεγαν ο Πρωθυπουργός και ο αμερικανός πρόεδρος.

Για τον Καμμένο, άλλωστε, αποτελεί κάτι σαν δικαίωση η παρουσία Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, δίπλα στο πολιτικό του ίνδαλμα, καθώς, σε αντίθεση με ό,τι είχε υποστηρίξει ο Πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ –και του το θύμισε ο δημοσιογράφος του Fox News Τζον Ρόμπερτς -, ο υπουργός Αμυνας ήταν και παραμένει θερμός υποστηρικτής του προέδρου Τραμπ.

Αλλος ετοίμασε το ταξίδι

Τώρα, είναι άλλη υπόθεση αν οι Αμερικανοί δεν τον εμπιστεύονται όσο θα ήθελε εκείνος, καθώς οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν έχουν ξεχάσει το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό που έπαιζε με τη Ρωσία. Επίσης, όσο κι αν ο ίδιος θέλει να διαδίδει πως μεσολάβησε για να κλείσει η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, η αλήθεια είναι πως τις διαπραγματεύσεις έφερε εις πέρας ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συνομίλησε πολλές φορές γι’ αυτό τον σκοπό με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του αμερικανού προέδρου, υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ.

Μερεμέτια στον Κήπο

Μπορεί στην κυβέρνηση να ανέδειξαν σε μείζον γεγονός τη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ, όμως στον Λευκό Οίκο η Τρίτη ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Τόσο συνηθισμένη που οι αμερικανοί δημοσιογράφοι ρωτούσαν τον πρόεδρό τους για το Obamacare και άλλα ζητήματα της εσωτερικής επικαιρότητας των ΗΠΑ, ενώ ακόμη και λίγα μέτρα πιο πέρα από τον αμερικανό πρόεδρο και τον έλληνα Πρωθυπουργό υπήρχε οργασμός εργασιών για τον καλλωπισμό του οικήματος και του περιβάλλοντος χώρου: κηπουροί δούλευαν στα παρτέρια και τον κήπο του Λευκού Οίκου, ενώ εργάτες είχαν πάρει το… πινέλο και άσπρισαν τις κολόνες της περίφραξης και τα παράθυρα έξω από την αίθουσα Τύπου, στο πίσω μέρος του Οβάλ Γραφείου.

Ο Τραμπ πάντως μπήκε στον πειρασμό και στο τέλος της συνέντευξης Τύπου σχολίασε πως ο Κήπος των Ρόδων είναι ένα πολύ όμορφο και περιποιημένο μέρος. «Τόσο πολύ που αρέσει ακόμη και στους δημοσιογράφους» είπε, συνεχίζοντας με αυτό τον περίεργο τρόπο τη βεντέτα που έχει ανοίξει από την προεκλογική περίοδο.