Σε «πλυντήριο» της Μαρίν Λεπέν μεταμορφώθηκε η ΕΡΤ1 το βράδυ της Κυριακής λίγο μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων των exit poll του α’ γύρου των γαλλικών εκλογών και των πρώτων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων.

Η ανταποκρίτρια του κρατικού καναλιού στο Παρίσι και η κεντρική παρουσιάστρια της ειδικής εκπομπής υπέπεσαν σε γκάφες ολκής, προκαλώντας αντιδράσεις που εκτονώθηκαν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από το Παρίσι η Θωμαΐς Παπαϊωάννου μιλούσε με ύφος ψύχραιμης αποδοχής των αποτελεσμάτων και λίγο αργότερα έκανε προβλέψεις με υπονοούμενο ότι το αποτέλεσμα του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών δεν αποκλείεται να φέρει τη Λεπέν στα Ηλύσια Πεδία!

Σε ανάλογη γκάφα υπέπεσε και η Μαρία Κονταξή ερμηνεύοντας τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, αν και η συνάδελφός της Ρένα Δημητρίου από την αίθουσα σύνταξης τόνιζε ότι τα ποσοστά προέρχονταν από την επαρχία και στην καταμέτρηση δεν είχαν ενσωματωθεί ακόμη τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το ρεσιτάλ συνεχίστηκε με τον χαρακτηρισμό «άφθαρτη» για τη Λεπέν και την παρατήρηση ότι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν σωστά δεν παίρνει θέση υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν στον β’ γύρο, προτείνοντας ψήφο κατά συνείδηση, ενώ τον αποδοκίμαζαν οι πάντες. Και σαν μην ήταν όλα αυτά αρκετά, απομείωναν τον Μακρόν λέγοντας ότι είναι νέο πρόσωπο, περίπου ότι ήρθε από το πουθενά και δεν θα έχει προοπτική επειδή δεν έχει κόμμα δικό του ως προϋπόθεση για να κυβερνήσει!

Αφέλεια στο όριο της –εγκληματικής –ανοησίας…