H ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της (πρώτης γυναίκας) αντιστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη στη νέα θέση που καθιερώθηκε, αυτή του γενικού επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, καταδεικνύει τη βαρύτητα που επιδεικνύει πλέον το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.

Η στρατηγός Τσιριγώτη, που μιλάει τρεις γλώσσες, προσόν σπάνιο στην Αστυνομία, ήταν μέχρι τώρα προϊσταμένη του Επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αλλά είχε γίνει (παγκοσμίως…) γνωστή όταν αρχικά τον Μάρτιο του 2015 ως υποστράτηγος τοποθετήθηκε στη θέση του προϊσταμένου Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων (η υπηρεσία δηλαδή που τώρα αναβαθμίστηκε) και ασχολήθηκε κατ’ αποκλειστικότητα με τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με έντονη δραστηριοποίηση στα νησιά τόσο του Νοτίου όσο και του Βορείου Αιγαίου, για την ταυτοποίηση και καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών με ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά.

Δυναμική, εργατική, με βαθιά γνώση του αντικειμένου, αλλά και με άποψη, πέτυχε –εντός και εκτός ΕΛ.ΑΣ. –ισορροπίες στον χειρισμό ενός θέματος που οι διαστάσεις του ξεπερνούν τα σύνορα.

Ενα άλλο θέμα που συζητήθηκε κατά την έναρξη των τακτικών ετήσιων κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ., ήταν η αποστρατεία (έφυγαν 10 από τους 22 του βαθμού του) του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη, ιδρυτή και επικεφαλής επί σειρά ετών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία χειρίσθηκε πολλές υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας.

Ηδη, από τις προηγούμενες κρίσεις είχαν αναδειχθεί οι τριβές με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος τον είχε «φωτογραφίσει» ως δημοσιοσχεσίτη, κάνοντας αναφορά ότι «one man show» δεν υπάρχει στο Δημόσιο.

Μετά λοιπόν τον περσινό παροπλισμό του, όπως έλεγε ο Σφακιανάκης, στις φετινές κρίσεις ήρθε η ώρα της αποστρατείας με τον βαθμό βέβαια του αντιστρατήγου και τον τίτλο του επιτίμου της θέσης που κατείχε. Σε δηλώσεις του (γεγονός τουλάχιστον… πρωτότυπο για στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας) ο Σφακιανάκης απάντησε με νόημα πως ήξερε ότι «τύχη ενός που δουλεύει στη χώρα μου είναι η σφαγή». Παράλληλα ανακοίνωσε τα σχέδιά του, την ίδρυση ενός ινστιτούτου το οποίο θα δραστηριοποιείται στο ίδιο αντικείμενο.