Δεν είναι μυστικό ότι οι Ευρωπαίοι μάς περιμένουν στη γωνία για να μας πετάξουν –προσωρινά στην αρχή –από τη Σένγκεν με το επιχείρημα ότι δεν φυλάσσουμε σωστά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξού και δεν θεωρώ τυχαίο ότι προς στιγμήν και κατόπιν πιέσεων από αρκετές κεντροευρωπαϊκές χώρες (και υποτίθεται φιλικές προς την Ελλάδα) «έπαιξε» η πιθανότητα να κλείσει το γραφείο της Frontex στον Πειραιά. Ωραία αλληλεγγύη δηλαδή.

Τελικά όχι μόνο αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά αναβαθμιστήκαμε κι από πάνω. Το λέω γιατί τελικά αποφασίστηκε η ενίσχυση του ελληνικού Γραφείου της Frontex, το οποίο ενσωματώνεται στην περιφερειακή Task Force της ΕΕ.

Εξού και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (στη φωτογραφία από την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη) έσπευσε να δηλώσει την ικανοποίησή του που η Frontex θα αυξήσει τον αριθμό των στελεχών της στην Ελλάδα και θα έχει ενισχυμένη δομή που θα συντονίζει και άλλες υπηρεσίες όπως η Europol και η EASO (Γραφείο Ασύλου). Δεν αποκλείω ο επίτροποςΔημήτρης να έβαλε το χεράκι του.

Ελληνοτουρκική συνεννόηση

Τελικά τα εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας τα περί συνεργασίας με την Τουρκία για το Προσφυγικό. Το λέω επειδή αυτή δεν έμεινε στα χαμόγελα και στις δηλώσεις με τον Αχμέτ Νταβούτογλου μπροστά στις κάμερες. Πληροφορούμαι ότι σήμερα ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών, Ναυτιλίας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη για επαφές με το αντίστοιχο τουρκικό κλιμάκιο. Αυτά για να μην πάμε απροετοίμαστοι και χωρίς συνεννόηση στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας την Κυριακή.