Ο Αλέξης Τσίπρας το Σαββατοκύριακο, στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματός του, θα προσπαθήσει να τελειώσει με την εσωστρέφεια που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των στελεχών της πρώην Αριστερής Πλατφόρμας και να δώσει αέρα ενότητας στα προεκλογικά πανιά του.

Από ό,τι μαθαίνω όμως, την ίδια ώρα που η πανελλαδική συνδιάσκεψη θα αποφασίζει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ένα νέο χτύπημα στα πλευρά του κυβερνώντος κόμματος ετοιμάζεται, αυτή τη φορά από τη Νεολαία.

Στη συνεδρίαση του Κεντρικού της Συμβουλίου που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο, μία μεγάλη ομάδα του οργάνου, ίσως και πλειοψηφική, θα ανακοινώσει την αποχώρηση της από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.

Τι θα κάνουν στη συνέχεια δεν ξέρω. Τα αφήνουν όλα ανοιχτά για μελλοντικές συνεργασίες, είτε με το κόμμα Λαφαζάνη είτε με κάποιο άλλο σχήμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Πάντως, πριν από αυτούς, ενδεχομένως και σήμερα, θα παραιτηθούν τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου που εντάσσονταν στην Αριστερή Πλατφόρμα. Τουλάχιστον αυτοί ξέρουν πού θα καταλήξουν…

Ο Φώτης θέλει ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος να έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ, όμως αυτό δεν σημαίνει πως συμφωνούν όλοι μαζί του. Ειδικά ο Φώτης Κουβέλης. Οπως μαθαίνω, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος απορρίπτει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να συμπορευθούν οι δύο πλευρές. Δεν εισηγείται όμως την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος, αφού όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, η ΔΗΜΑΡ έχει σχεδόν εξαϋλωθεί. Τι προτείνει λοιπόν; Τη συνεργασία που δεν ευδοκίμησε τον περασμένο Ιανουάριο, δηλαδή τη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε μια προγραμματική συμφωνία. Το ερώτημα πάντως παραμένει το ίδιο: Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε;

Ηταν δούρειος ίππος

Εννοείται ότι δεν πέρασαν απαρατήρητα τα όσα είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας περί «δημοκρατικής εκτροπής», λόγω της απόφασης να μη συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Και δεν αναφέρομαι στον Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως σχολίαζε ειρωνικά ο Πάνος Τριγάζης, πρώην μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΚΚΕ (από τους εξοστρακισμένους του 1991) «το να εκλέγεσαι βουλευτής με ένα πρόγραμμα και με τη σημαία συγκεκριμένου κόμματος και να ορίζεσαι υπουργός αν και ηγείσαι της εσωκομματικής μειοψηφίας, να καταψηφίζεις και να μην παραιτείσαι, είναι η αποθέωση της δημοκρατίας…».

Αν ο Λαφαζάνης δεν ήθελε εκλογές, έλεγε ο Τριγάζης, τότε οι 25 της Αριστερής Πλατφόρμας θα μπορούσαν να είχαν δηλώσει απερίφραστα ότι παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οχι, βέβαια, ότι υπήρχε εγγύηση πως θα είχαν συνεπή στάση. «Κατηγορούν τον Τσίπρα ότι αθέτησε το πρόγραμμα του κόμματος», συνέχιζε. Και αναρωτιόταν: «Αλήθεια, εκείνοι το τήρησαν όταν δρούσαν υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ;». Τα σχόλια περιττά.

Η σύναξη των πονεμένων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο που έρχεται στην ΑΣΟΕΕ, με τίτλο «Επιμένουμε: Αντιμνημονιακά, Ριζοσπαστικά, Αριστερά». Διοργανωτής είναι το Κόκκινο Δίκτυο, πρώην τάση του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ως επικεφαλής το πρώην μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Νταβανέλο, ενώ είχε εκλέξει και δύο βουλευτίνες, την Ιωάννα Γαϊτάνη και την Ελενα Ψαρρέα. Ολοι μαζί αποχώρησαν προσχωρώντας στη Λαϊκή Ενότητα.

Αν δούμε λίγο τους ομιλητές της εκδήλωσης, μοιάζει λίγο με τη θερινή σύναξη των διαφωνούντων και όσων έμειναν εκτός θέσεων στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Εχουμε και λέμε: Στάθης Κουβελάκης, λαφαζανικό πρώην μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μαρματάκης, μέλος της ΚΕ, από την ομάδα των 53+ που αναμένεται να παραιτηθεί σήμερα ή αύριο, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γιάννης Μηλιός, ο επικεφαλής της ΔΕΑ (μητέρας της τάσης) Αντώνης Νταβανέλος και η Ελένη Πορτάλιου που πρόσφατα διαχώρισε τη θέση της από το κόμμα, καθώς είναι χολωμένη από την εποχή των δημοτικών εκλογών. Θα ξαναβρεθούν μάλλον. Ισως όχι στους μπαξέδες, αλλά μάλλον στο κόμμα Λαφαζάνη.