Τζάμπα πήγε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Τρίτη, στον Μίκη Θεοδωράκη. Ο,τι και να έλεγαν επί μιάμιση ώρα, μάλλον στον βρόντο πήγε.

Γιατί τα λέω αυτά; Διότι ο μεγάλος μας συνθέτης μάλλον δεν πείστηκε από όσα άκουσε για το σχέδιο της κυβέρνησης και αποφάσισε να στείλει επιστολή στήριξης προς το ΚΚΕ για το σημερινό του συλλαλητήριο.

Απόψε στις 19.00, στη Πλατεία Συντάγματος, ο Περισσός πραγματοποιεί συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, με ομιλητή τον γενικό γραμματέα της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης χαιρετίζει την κινητοποίηση αναφέροντας ότι έναν μήνα μετά τη νίκη της Αριστεράς ισχύουν ακόμη οι τρεις παρακάτω –προδοτικές, όπως τις χαρακτηρίζει –δεσμεύσεις: α) η παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας στους ξένους, β) η καθολική δέσμευση της δημόσιας περιουσίας της χώρας, γ) η απαγόρευση άσκησης εθνικής οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής.

Παράλληλα χαιρετίζει και την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των Μνημονίων. Βέβαια, εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τις λέξεις προδοτικό, προδότης, δωσίλογοι κ.λπ. ο Περισσός δεν τις έχει χρησιμοποιήσει ποτέ όλα αυτά τα χρόνια.

Εργατικές χορωδίες

Να μείνω λίγο ακόμη στον Περισσό, με ένα θέμα που δένει την πολιτική με τη μουσική. Γιατί, ποιος είπε ότι τα εργατικά συνδικάτα, εκτός από την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, δεν ασχολούνται και με άλλα πράγματα; Με τον πολιτισμό, ας πούμε. Το αναφέρω αυτό καθώς ο κόκκινος συνδικαλιστικός σχηματισμός του ΠΑΜΕ κινείται έντονα (και) σε αυτά τα χνάρια. Με πρόσκλησή τους οι συνδικαλιστές ζητούν από σωματεία, λαϊκές επιτροπές και όσους αγαπούν το εργατικό τραγούδι να συστρατευθούν μαζί τους, όχι για κάποια κινητοποίηση ή απεργία αλλά για να δημιουργήσουν τη δική τους εργατική χορωδία!

Εγώ απλώς υπενθυμίζω ότι το ΠΑΜΕ διαθέτει ήδη θεατρική ομάδα, ενώ έχει κάνει και μιντιακή παρέμβαση, καθώς διαθέτει το δικό του web radio.

Υψηλή Τάση

Δεν το βάζουν κάτω με τίποτα τα μέλη της τροτσκιστικής ομάδας που δρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον τίτλο Κομμουνιστική Τάση. Παραμονή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όργανο στο οποίο εκπροσωπείται με δύο εκλεγμένα μέλη στα 200 που αυτό αριθμεί, επιτίθεται με σφοδρότητα κατά πάντων.

Χωρίς να τους κατονομάζει, καταλογίζει σε ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μια εκστρατεία απαξίωσής τους λόγω των μελών που αντιπροσωπεύουν, χαρακτηρίζοντάς τους απολογητές της κυβέρνησης. Μάλιστα, θεωρούν ότι αυτή η επίθεση εναντίον τους ξεκίνησε με αφορμή την ανακοίνωση του Σαββάτου όπου ζήτησαν –μεταξύ άλλων –την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα!

Μάλιστα τους απαντά, αναφέροντας ότι το τελευταίο διάστημα η Κομμουνιστική Τάση έχει πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις της και έχει αυξήσει την πολιτική της επιρροή εντός του κόμματος, καλώντας παράλληλα τους αριστερούς να συσπειρωθούν γύρω από αυτήν. Είναι αυτό που λέμε ήτανε δυο, γίνανε τρεις. Παραπάνω μάλλον δεν έχει.

Μέσα σε όλα κάλεσαν και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργηση των Μνημονίων, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση του κόμματός τους!

Φαντάζομαι ότι στον Περισσό και μόνο που θα ακούν για τροτσκιστική ομάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ που τους στηρίζει θα βγάζουν σπυράκια.

Κουρέματα

Οι δυσκολίες όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεφυτρώνουν από παντού. Μέσα σε όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις που είχε δώσει η κυβέρνηση ήταν και η αποκατάσταση των μικροομολογιούχων. Περίπου 15.000 ανθρώπων που είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και έχασαν σε μια νύχτα το 50% των χρημάτων τους λόγω του κουρέματος που υπέστησαν το 2012 από το PSI.

Τότε είχαν χαρακτηριστεί παράπλευρες απώλειες, όμως όλοι συμφωνούσαν ότι έπρεπε να αποκατασταθούν, ανάμεσα σε αυτούς και η νυν κυβέρνηση.

Προχθές, λοιπόν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητής Κώστας Χρυσόγονος τους κάλεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συναντήθηκε μαζί τους, άκουσε τα αιτήματά τους και συμφώνησε ότι έχουν δίκιο. Υποσχέσεις, πάντως, δεν έλαβαν.