Ασέβεια για τους 83 νεκρούς και τους πολλούς αγνοούμενους αλλά και σε όσους έχουν χάσει τα πάντα, αποτελεί η συνέντευξη τύπου δόθηκε από δύο υπουργούς και τους αρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Χωρίς να δείξουν καν ότι έχουν συναίσθηση της κατάστασης και κυρίως των αιτίων που οδήγησαν σ’ αυτήν την ασύλληπτη καταστροφή, οκυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Τόσκας και οι επικεφαλής της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, έστησαν αυτή η νυχτερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Σημείωση; Κανείς από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπήρξε στην συνέντευξη, ειδικά η Περιφερειάρχης κυρία Δούρου.

Με προκλητικό ύφος, χωρίς να μπορούν να ζητήσουν ούτε μια συγγνώμη, πόσο μάλλον να ψελλίσουν μια παραίτηση, οι κ. Τόσκας και Τζανακόπουλος μας ενημέρωσαν επί της ουσίας ότι όλα έγιναν τέλεια από την πλευρά της κρατικής μηχανής. Ότι ο συντονισμός ήταν ο καλύτερος δυνατός αλλά για όλα φταίει ο στρατηγός άνεμος, το πρωτόγνωρο φαινόμενο του δυνατού αέρα, οι αόρατοι εμπρηστές και τα αυθαίρετα.

Ολοι και όλα κινήθηκαν στη γραμμή που έχει χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου και οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης, δηλαδή η επίρριψη ευθυνών σε όλους και η διαχρονικότητας μιας κατάστασης που δυστυχώς αυτή είναι κι έφερε την τραγωδία.

Η θεωρία της συλλογικής ευθύνης

Η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει από πάνω της το βάρος των 83 και πλέον νεκρών και παίζει το παιχνίδι της «συλλογικής ευθύνης». Με λίγα λόγια, στη γραμμή Καμμένου από το πρωί, φταίνε οι κάτοικοι που έκαναν τις αυθαιρεσίες, φταίει η απουσία πολεοδομικού σχεδιασμού, φταίει ο άνεμος που έπνεε τόσο δυνατά, φταίει ακόμη και η έλλειψη χρόνου για να υλοποιηθούν τα σχέδια που υπάρχουν σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Όπως μας είπαν οι υπουργοί επί της ουσίας δεν έγινε τίποτε στραβό τη Δευτέρα, δεν φταίει η κυβέρνηση που έχει τον γενικό συντονισμό, δεν φταίει η Περιφέρεια, δεν φταίει η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Φταίνε όλα τα υπόλοιπα κι όχι κανείς προσωπικά ή συνολικά ως φορέας.

Ακόμη και για την προσπάθεια εκκένωσης όπως μας είπαν δεν είχαν… χρόνο να το κάνουν, δεν θα πρόφταιναν τα λεωφορεία και δεν θα μπορούσε να ειδοποιηθεί ο κόσμος μέσα σε μιάμιση ώρα κατά την οποία εκτυλίχθηκε η τραγωδία. Αλλά δεν μας απάντησαν στο κορυφαίο ερώτημα: «Υπήρχε σχέδιο εκκένωσης; Υπάρχει αυτή την ώρα σε περίπτωση που ξαναγίνει κάτι τέτοιο;»

Και βεβαίως κουβέντα δεν είπαν για το αν υποτιμήθηκε η πυρκαγιά που ξεκίνησε στο βουνό στις 5 παρά 10 και κατέκαψε τα πάντα μετά από δύο ώρες.

Επίσης είπαν ότι δεν θα προλάβαιναν να έρθουν και τα πλοιάρια να πάρουν τον κόσμο από τις παραλίες, επομένως για ποια εκκένωση να μιλήσουμε.

Μα κανείς δεν μπορούσε να τους πει ότι εκκένωση σημαίνει όχι μόνο να φύγουν από τον οικισμό αλλά ακόμη και να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τα σπίτια τους και να κατέβουν προς τις παραλίες. Δεν θα καίγονταν ζωντανοί τόσοι άνθρωποι στα αυτοκίνητά τους, στα σπίτια τους ή μέσα σε ένα χωράφι αναζητώντας διέξοδο προς τη θάλασσα.

Και ακόμη πιο τραγικό; Εριξαν όλο το βάρος της συνέντευξης στους εμπρηστές παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρξε εμπρησμός. Λες κι αυτό έχει καμιά σημασία όταν έχουν καεί τόσοι άνθρωποι. Λες και δεν έχει σημασία το επόμενο στάδιο, εκείνο που κατέληξε στην τραγωδία.

Είναι και περήφανοι…

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής όσο και ο αντίστοιχος της Αστυνομίας δήλωσαν περήφανοι για το έργο τους. Δηλαδή τι θα ήταν αν δεν είχαμε νεκρούς; Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής με απλά λόγια, δεν φταίει κανείς, δεν έγινε τίποτε λανθασμένα.

Κατάπληξη και κατάθλιψη προκάλεσε η παρουσία τους όπως και η δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα ότι υπέβαλε την παραίτησή του αλλά αυτή δεν έγινε αποδεκτή. Προκαλεί την κοινή γνώμη, όπως την προκάλεσε συνολικά η παρουσία τους και η συμπεριφορά τους πάνω από τις 84 σορούς και τους πολλούς άλλους αγνοούμενους.

Προκαλεί οργή το γεγονός ότι ειδικά ο κ. Τζανακόπουλος είχε μια ιδιαίτερα προκλητική και ερειστική συμπεριφορά απέναντι στους δημοσιογράφους, ειδικά εκείνους που του έκαναν δύσκολες ερωτήσεις, άβολες για την κυβέρνηση.

Αντί να επιδείξουν όλοι ένα ταπεινό προφίλ, να μη δηλώσουν περήφανοι και ότι θα έκαναν πάλι τα ίδια σε αντίστοιχες περιπτώσεις, επέλεξαν μια αλαζονική συμπεριφορά, ασέβεια προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους.

Κατά τη γνώμη μας θα μείνουν στην ιστορία και θα κριθούν από την ίδια την ιστορία δηλώσεις όπως αυτή του κ. Τόσκα: Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη»

Ή ακόμη «για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό , αλλά μου είπε την ΄΄ωρα της πάλης συνεχίζουμε, δεν την έκανε δεκτή.Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση».

Ή δηλώσεις από ανώτατους αξιωματικούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής ότι είναι περήφανοι. «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό», είπαν.

Θα κριθούν και από τους πληγέντες και θα καταλογιστούν ευθύνες, όποτε και όταν πρέπει. Κυρίως ο κ. Τζανακόπουλος που έκλεισε την παράσταση ντροπή δηλώνοντας συντετριμμένος όπως και όλοι στην κυβέρνηση αλλά ικανοποιημένος για την προσπάθεια που έκαναν όλοι.

Τι ειπώθηκε στην συνέντευξη

Για σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού στις πυρκαγιές της Κινέτας αλλά και στην Ανατολική Αττική στην οποία έχασαν τη ζωή τους 83 άτομα έκανε λόγω ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει σχετικές λεπτομέρειες για τα ευρήματα, ώστε όπως είπε να μην εμποδίσει την ανακριτική έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο». Μάλιστα ο φάκελος με όλα τα στοιχεία θα διαβιβαστούν στις δικαστικές αρχές, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Όπως είπε ο αρχηγός του Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης «η πυρκαγιά εξελίχθηκε με μεγάλη ταχύτητα», σε λιγότερο από μιάμιση ώρα είχε γιγαντωθεί, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη.

Αναμφίβολα «ακραίες και ιδιαίτερες» χαρακτήρισε τις καιρικές συνθήκες ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή διότι όπως του είπε «είναι η ώρα της πάλης».

«Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη. Για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό, αλλά μου είπε την «ώρα της πάλης συνεχίζουμε» και δεν την έκανε δεκτή, ανέφερε ο υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό», ενώ σε άλλη ερώτηση επεσήμανε ότι κατά το κρίσιμο διάστημα στην περιοχή βρίσκονταν 40 πυροσβεστικά οχήματα. Εξήγησε ότι τα ύψος της φλόγας ήταν 30 με 40 μέτρα.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι εισηγήθηκε την εκκένωση των περιοχών, γεγονός που όπως είπε διερευνάται γενικώς.

Σύμφωνα με τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι τα αυτοκίνητα που κάηκαν ήταν στις παράλληλες οδούς, στο Μάτι. Εκεί υπήρχε μεγάλος αριθμός οχημάτων και ανθρώπων. Αν είχαν φύγει 30 λεπτά νωρίτερα, θα επιτάχυναν τη διαφυγή τους.

«Κάθε σχέδιο εκκένωσης απαιτεί χρόνο» συνέχισε και πρόσθεσε: «Βεβαίως και έγιναν οι προσπάθειες. Μπορούσε όμως να το υλοποιήσει; Σε 30 λεπτά μπορείτε να προλάβετε μία απόσταση 4 χιλιομέτρων; Η περιφέρεια έστειλε 11 λεωφορεία. Μία και είκοσι το βράδυ, έδωσα εντολή να απομακρυνθούν, διότι κανείς πολίτης δεν δήλωσε συμμετοχή.

«Δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει εκκένωση μιας περιοχής 20.000 ατόμων μέσα σε μιάμιση ώρα», πρόσθεσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Είμαι περήφανος για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, έκαναν εξαιρετική δουλεία σε πολύ κρίσιμους δρόμους. Η επέμβαση των υπηρεσιών της τροχαίας απολύτως σημαντική και καθοριστική για τη ζωή των συνανθρώπων μας», είπε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Ερωτηθείς σχετικά για τις καταγγελίες των κατοίκων περί έλλειψης συντονισμού ο κ. Τόσκας είπε ότι «είναι δυνατόν να είναι έτοιμα τα πλοιαράκια για να μεταφέρουν τον κόσμο. Χρειάζεται χρόνος. Με αυτόματο τρόπο, μακάρι να γινόταν, αλλά δεν γίνεται».

Τόνισε δε ότι το σύστημα με το 199 δούλεψε και απέδωσε και πρόσθεσε: έχετε σχεδιάσει τη μεταφορά με βάρκα έστω και δύο ανθρώπων; απαντώντας σχετικά με τα σημεία που έπρεπε να συγκεντρωθούν οι ανθρωποι στις παραλίες.