«Και τώρα είναι η ώρα της αλήθειας και των απαντήσεων» είναι ουσιαστικά το μήνυμα που μεταδίδεται από το εσωτερικό της κυβέρνησης στη σκιά της έγκρισης από την Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis. Στη σκιά των μομφών από την αντιπολίτευση για σκευωρία, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι όλα θα γίνουν με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και με πλήρη σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας. Από εκεί και πέρα, όμως διευκρινίζεται, ότι η υπόθεση θα φθάσει ώς το τέλος, καθώς οφείλονται απαντήσεις για το πώς εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη και τι ακριβώς συνέβη.

Παράλληλα, δίνεται μεγάλη σημασία στην ανάγκη να αναλάβει το παλαιό πολιτικό σύστημα, όπως λένε χαρακτηριστικά, τις πολιτικές του ευθύνες, κάτι που δεν έκανε στην προχθεσινή διαδικασία στη Βουλή. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το πλέον σκάνδαλο Novartis ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά αντί αυτού «έμεινε να ακούγεται ως παράφωνη ηχώ του παραληρούντος Αντώνη Σαμαρά».

Ικανοποίηση Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε χθεσινή σύντομη συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς του συνεργάτες, πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συζήτησης. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο σε καμία περίπτωση δεν αποδέχονται τη θεωρία ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετετράπη σε κατηγορούμενη και επιμένουν πως όλα θα γίνουν με τον ενδεδειγμένο θεσμικά τρόπο.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος η αποκάλυψη της αλήθειας διότι αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού. Μάλιστα, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη φράση του Πρωθυπουργού κατά την προχθεσινή ομιλία του, η οποία αποτελεί και οδηγό για την πορεία από εδώ και πέρα: «Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι, θα αποδοθεί».

Ως εκ τούτου, τα περί φαντάσματος Κόλλια και του διλήμματος «αυταρχισμός ή δημοκρατία» που ακούστηκαν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη Βουλή απορρίπτονται ως αστειότητες και λένε ότι δεν μπορεί να εγκαλείται μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που θέλει όχι τη δίωξη πολιτικών της αντιπάλων, αλλά να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που έχει και ο ελληνικός λαός για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο της Novartis. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναλύουν με προσοχή και τη στάση της ΝΔ και ειδικά μετά το ιδεολογικό σκληρό δεξιό μανιφέστο, όπως υποστηρίζουν, που κατέθεσε με την ομιλία του στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς που επηρεάζει σημαντικά τις κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και λένε ότι η ΝΔ υπέστη Βατερλώ στη Βουλή και το μόνο που κατά το Μέγαρο Μαξίμου μένει να διευκρινιστεί είναι αν στον ρόλο του Ναπολέοντα παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή είναι απλά ο κομπάρσος του Αντώνη Σαμαρά.