Στη μονομερή ανακήρυξη της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αναμένεται να προχωρήσει η Αθήνα στη θαλάσσια περιοχή με την Αλβανία. Η απόφαση αυτή, την οποία ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, συνδέεται ευθέως με τις συνομιλίες που έχουν διεξαχθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ Αθήνας και Τιράνων στο πλαίσιο της προσπάθειας για μια συμφωνία – πακέτο με σκοπό την επίλυση των διμερών διαφορών. Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων έχει γίνει αποδεκτή από την αλβανική κυβέρνηση, δήλωσε κατηγορηματικά ο Κοτζιάς, κάτι που λογικά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα έχει μάλλον αποδεχθεί κάποιες από τις επιφυλάξεις των Τιράνων σχετικά με τη Συμφωνία για τις Θαλάσσιες Ζώνες που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Καραμανλή το 2009 με την τότε κυβέρνηση Μπερίσα.

Το ζήτημα της εφαρμογής της Συμφωνίας του 2009 ήταν το μείζον διακύβευμα της κυβέρνησης στο πλαίσιο των συνομιλιών αυτών (το μείζον ζήτημα αντιστοίχως για την Αλβανία ήταν να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ). Η Συμφωνία, η οποία είχε παγώσει μετά την κήρυξή της ως αντισυνταγματικής από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, είχε χαραχθεί με αυστηρή τήρηση της μέσης γραμμής. Είχε 150 στίγματα και έδινε πλήρη επήρεια στα Διαπόντια Νησιά, στοιχείο με το οποίο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, διαφωνούσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Δεν είναι σαφές αν η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί πλέον μειωμένη επήρεια για τα Διαπόντια Νησιά, αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί το προσεχές διάστημα.

Νέο ραντεβού. Αλλωστε, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρξει και μια συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Εντι Ράμα, πιθανόν πριν από το Πάσχα, ώστε να οριστικοποιηθεί η Συμφωνία επί όλων των ζητημάτων. Ο σκοπός είναι να υπογραφεί ένα Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας, που είτε θα είναι τελείως νέο είτε θα αποτελεί αναθεώρηση του Σημερινού Συμφώνου Φιλίας (που υπεγράφη το 1996).

ΤΟ ΤΣΑΜΙΚΟ. Πάντως, τόσο ο πρωθυπουργός Ράμα όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι επιμένουν να επαναφέρουν διαρκώς σε επίσημες δηλώσεις τους και το Τσάμικο. Μόλις προχθές ο Ράμα το τοποθέτησε, μαζί με την άρση του εμπολέμου και τη Συμφωνία για τις Θαλάσσιες Ζώνες, ως ένα από τα τρία βασικά θέματα που θα κρίνουν την υπογραφή ενός Συμφώνου Συνεργασίας. Παράλληλα, ο Μπουσάτι μίλησε για την απόλαυση των περιουσιών από τους Τσάμηδες μετά την άρση του εμπολέμου. Οι δύο δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που σε ανακοίνωσή του τις διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι «άλλο η θέληση της αλβανικής πλευράς να το θέσει (σ.σ.: το Τσάμικο) και άλλο να γίνεται αυτό αποδεκτό για συζήτηση».