Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες στην βουλή με αιχμή την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2018, τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Τρίτης.

Μια πρόγευση της κόντρας που αναμένεται να ζήσει το κοινοβούλιο λάβαμε κατά την χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας όπου αποτυπώθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για τα οικονομικά του κράτους μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επέμειναν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και την έξοδο από τα μνημόνια ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση στηλίτευσε την υπερφορολόγηση κάνοντας λόγο για αντί-αναπτυξιακό Προϋπολογισμό.

Πιο συγκεκριμένα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας υποστήριξε ότι “αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός Προϋπολογισμός που ψηφίζει το ελληνικό κοινοβούλιο” κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για καταστροφολογία ενώ ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στο ιδεολόγημα της κυβέρνησης για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, τονίζοντας πως “ ούτε καθαρή θα είναι ούτε έξοδο θα έχουμε”.

Αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος σας. Ο δικός μας προϋπολογισμός θα είναι αναπτυξιακός», είπε ο Νίκος Δένδιας και προσέθεσε: «Όπως ρητά έχει δεσμευτεί ο Μητσοτάκης, θα περιορίσουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα αξιοποιήσουμε πλήρως τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να εισρεύσουν κεφάλαια, να έρθουν επενδύσεις που θα μειώνουν την ανεργία».

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιάννης Κουτσούκος άσκησε σκληρή κριτική λέγοντας πως “αυτός ο Προϋπολογισμός φτωχοποιεί περαιτέρω την χώρα” ενώ από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως “ ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι καταθέτει τον τελευταίο προϋπολογισμό των μνημονίων την ίδια στιγμή υπογράφει πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 χωρίς να έχει καταργήσει κανέναν από τους μνημονιακούς νόμους».

Για παροιμιώδη εμμονή της κυβέρνησης στην υπερφολογήση έκανε λόγο ο Γιώργος Αμυράς από το ΠΟΤΑΜΙ τονίζοντας λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ φορολογικής επιβάρυνσης. “Η χώρα μας είχε την μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην αναλογία ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ», είπε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης ενώ ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος υποστήριξε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και την έξοδο από το μνημόνιο.

Ωστόσο για πρώτη φορά, η πενθήμερη κοινοβουλευτική μάχη θα διεξαχθεί σε δύο δόσεις, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομίας θα βρίσκονται σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό. Η συζήτηση που θα διακοπεί την Τετάρτη το βράδυ θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, οπότε και θα διεξαχθεί και η ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.