Ο Ερντογάν προκαλεί και καρφώνει Τσίπρα!

Για συνολική επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης μίλησε ο «σουλτάνος» λίγες ώρες πριν έρθει για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ενώ για το ζήτημα των στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αποκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί την έκδοσή τους «σε 15-20 μέρες»!

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2017 08:00 |
Ο Ερντογάν προκαλεί και καρφώνει Τσίπρα!
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάννης ουσιαστικά αμφισβήτησε τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, το στάτους κβο στο Αιγαίο, ακόμα και στην Κύπρο!

Λίγες ώρες πριν αφιχθεί στην Αθήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να δώσει δείγμα των προθέσεών του με δύο ευθείες προκλήσεις: έκανε λόγο για συνολική επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης, ενώ κάρφωσε τον Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση των οκτώ επίδοξων τούρκων πραξικοπηματιών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα και εκζητούνται από την Αγκυρα.

Ο Ερντογάν - σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι και τον Αλέξη Παπαχελά - υποστήριξε ειδικότερα πως αμέσως μετά τη σύλληψη των οκτώ στην Αλεξανδρούπολη είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι εκείνοι θα βρίσκονταν στην Τουρκία «σε 15-20 μέρες. Αλλά δυστυχώς είναι ακόμη εδώ», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Το ζήτημα των οκτώ τούρκων αξιωματικών ήταν εκτός επίσημης ατζέντας, αλλά προεξοφλείται ότι θα τεθεί εκ νέου από τον Ερντογάν. Ετσι, ο Πρωθυπουργός σπεύδει να προκαταλάβει τις εξελίξεις με μια αμφίσημη χθεσινή δήλωση στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Συγκεκριμένα, ένιωσε την ανάγκη να τονίσει ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα», αλλά πρόσθεσε πως σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές.

Ολα στο τραπέζι

«Οι συνθήκες θα πρέπει συν τω χρόνω να επικαιροποιούνται. Η συζήτηση θα πρέπει να αφορά τα πάντα» σημείωσε για τη Συνθήκη της Λωζάννης ο Ερντογάν, με τη θέση της ελληνικής πλευράς να παραμένει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πως η Λωζάννη είναι αδιαπραγμάτευτη. Στη βάση της Συνθήκης άλλωστε - κατά τις ίδιες πηγές - «θα τεθούν από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα».

Ειδικά για τις τουρκικές παραβιάσεις, η Αθήνα θα τονίσει τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος (σ.σ.: που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο). Αντίστοιχα, στο Κυπριακό, πάγια θέση της κυβέρνησης παραμένει η εξεύρεση λύσης βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Σε γενικές γραμμές, το φάσμα των συνομιλιών Παυλόπουλου - Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο εκτείνεται κυριολεκτικά από την Ανατολή έως τη Δύση. Πρωτίστως διότι ο Ερντογάν επιχειρεί μέσω Ελλάδας να πατήσει ξανά το πόδι του στην Ευρώπη και να ζεστάνει τις παγωμένες σχέσεις του με Βρυξέλλες και Βερολίνο, ενώ την ίδια προσδοκία έχει και για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις λόγω του ταξιδιού Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. Οπως τονίζουν εγχώριες διπλωματικές πηγές, «δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με ΕΕ και ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και τη διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων».

Πάγια θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, μέσα από την οποία περνά και η διατήρηση της συμφωνίας Ευρώπης - Τουρκίας για το Προσφυγικό / Μεταναστευτικό, με την Αθήνα να αναμένεται ότι θα τονίσει πως προέχει η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών για την πλήρη εφαρμογή της και τον περιορισμό των ροών από τα τουρκικά παράλια, αλλά και την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Το «μενού» των ελληνοτουρκικών επαφών κορυφής περιλαμβάνει και συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο αγωγός ΤΑΡ, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, η κατασκευή διασυνοριακής γέφυρας στον Εβρο, η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης και η συμμετοχή της Τουρκίας στη σιδηροδρομική Εγνατία που σχεδιάζεται από κοινού με τη Βουλγαρία.

Ανησυχία για την Κομοτηνή

Αν και την προετοιμασία της επίσκεψης χαρακτήρισαν το έντονο παρασκήνιο και οι πιέσεις της Αθήνας προς την Αγκυρα να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και να αποφευχθούν προκλητικές δηλώσεις ή ενέργειες - ειδικά στη Θράκη -, μοιάζει αδύνατο να προβλεφθεί με ακρίβεια μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο τούρκος πρόεδρος. Η ελληνική πλευρά προσδοκά να περιοριστεί στα... απολύτως απαραίτητα. Δηλαδή, την προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη στην Κομοτηνή και το γεύμα που θα παρατεθεί προς επιφανή μέλη της μειονότητας. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να αποκλείσει π.χ. μια «αυθόρμητη» υποδοχή του τούρκου προέδρου με σημαίες και συνθήματα ή μια εμπρηστική δήλωση από τον Ερντογάν, αντίστοιχη με την πρόσφατη του αναπληρωτή πρωθυπουργού Χακάν Τσαβούσογλου για τη «μητέρα Τουρκία».

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας που θα «παραλύσουν» το κέντρο της Αθήνας, ο Ερντογάν θα καταθέσει αμέσως μετά την άφιξή του στο Ελευθέριος Βενιζέλος στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Επειτα θα συναντηθεί διαδοχικά με Παυλόπουλο - Τσίπρα και το βράδυ θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ενδιαμέσως θα συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αύριο το πρωί θα μεταβεί στη Θράκη.


Τζανακόπουλος: Η Αθήνα δεν συζητάει για τη Συνθήκη της ΛωζάννηςΣε ναυάγιο οδηγείται η επίσκεψη Ερντογάν προτού καν έρθει στην Αθήνα. Σε επίσημη δήλωσή του αργά το βράδυ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περιθώριο εκ μέρους της Αθήνας για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης, προσθέτοντας πως η στάση του τούρκου προέδρου προκαλεί προβληματισμό και ερωτήματα. «Ο σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δύο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησής της δεν συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

«Αρνητικό προμήνυμα» για όσα θα επακολουθήσουν χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά τις απόψεις που ανέπτυξε ο Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προκλητική έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας» και τόνισε ότι ο σκοπός του τούρκου προέδρου είναι «να μετακινήσει τη βάση των σχέσεων των δύο χωρών από το επίπεδο της διεθνούς νομιμότητας στο επίπεδο της διμερούς και άνευ δεσμεύσεων συνεννόησης, όπου θα επικρατεί η αρχή της ισχύος και της εκβιαστικής επιβολής».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
9
Μήτσος
08/12/2017 22:08
@ Παπαφράγκας: Είναι απλό! Όπως λέγανε και οι αρχαίοι Έλληνες "Όμοιος ομοίω αεί πελάζει"
Παπαφραγκας
08/12/2017 14:40
Γιατί προσκαλεσαν τον Ερτογάν στην Ελλάδα? Μήπως έχουμε έλλειψη σε φασίστες?
Πολίτης
08/12/2017 07:37
και για να μην ξεχνάμε: οι τούρκικες σφαλιάρες πονάνε! οπότε ησυχία και καλή διαγωγή!
Hippo
07/12/2017 16:26
Χίλια μπράβο στην ελληνική πολιτική ελίτ! Αφού επιτυχώς ισχυροποίησε τον Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του και κατά συνέπεια από την στιγμή που η τουρκική οικονομία έπιασε πάτο βάλαμε ένα λιθαράκι και στην στήριξη της καθώς και την διπλωματική ανόρθωση της γείτονος που τελευταία είχε φτάσει στο ναδίρ και την διεθνή απομόνωση.. Μετά το 5ο μνημόνιο που δώσαμε στη χώρα μας είναι μεγάλη επιτυχία η ανόρθωση της Τουρκίας και μάλιστα αυτής του Ερντογάν. Ζήτω λοιπόν οι συριζανελ
Πάνος
07/12/2017 11:06
Κάποιος πρέπει να ξεριζώσει αυτή την πολιτική σαπίλα! Να μην την ζήσουν τα παιδιά μας. Η Νέα Δημοκρατία απεδείχθη καταστροφική και στα δύσκολα πάντα δραπέτες.
Byzantine
09/12/2017 08:08
Οριστε;! Τσιμπιεμαι για να ξυπνησω. Δηλαδη η ΝΔ κυβερναει απο το 2015; Η απλα εισαι τοσο πλεον βαθυΠΑΣΟΚικα αντι-ΝΔ που εναγκαλιζεις τον οιονδηποτε αλλον; Δε μου λες, καλη η Φωφη ε; Δεν προκειται σε καμια περιπτωση να αποκυρηξει το παλιο, 'βαθυ' Παπανδρεικο ΠΑΣΟΚ. Τι να το αποκυρηξει δηλαδη, αφου το εκπροσωπει. Και πλεον σταματησες να εγειρεις παιανες στον ΓΑΠ. Διοτι τωρα εχεις βρει νεα πολιτικη στεγη. Τελικα δεν ηταν καν για το ονομα Παπανδρεου. Ηταν απλα για την πολιτικη φιλοσοφια του πατερναλιστικου, κρατικιστικου καπιταλιστικου μοντελου της οικογενειοκρατιας αλλα 'εκλεπτυσμενα' Βαλκανια οπως της αρεσκεται να προβαλλει η Ελλαδα. Και οσον αφορα την πραξη της δραπετευσης, καποιοι ειναι ακομα εκει και προσπαθουν, Πανο απο το Αννοβερο (της Γερμανιας, διοτι υπαρχει και Αννοβερο στο Νεο Χαμσαιρ).
tt
07/12/2017 10:15
Σε όλα αυτά που ζητάει αυτός ο Καραγκιόζης πρέπει να κρατηθεί σκληρή στάση δεν έρχεται στην Ελλάδα για να διαπραγματευθεί αλλά έρχεται στην Ελλάδα για να ανοίξει τις πόρτες οτιδήποτε άλλο για διαπραγματεύσεις αποκομίσεις πλεονεκτημάτων να απαντηθεί με σκληρή στάση Αυτά που αποκτήθηκαν από τον ελληνικό λαό από τους παππούδες μας αποκτήθηκαν με πολύ αίμα και έτσι απαιτούμε από το ελληνικό κράτος τον Δέοντα σεβασμό για τους πεσόντες εάν νομίζουν τα 80 εκατομμύρια τούρκων ότι είναι πλεονέκτημα μόνον λαβέ σκληρή στάση οτιδήποτε άλλο θα θεωρηθεί Διλια Η καλή γειτονία δεν βασίζεται στα όπλα ούτε στην ισχύει αλλά στην ανθρωπιά εαν νομίζει ο Ερτογάν ότι μπορεί να φέρει πίσω την ιστορία και να ανοίξει παλιούς λογαριασμούς έτσι είναι τότε κανένα μεγάλο λάθος και θα τα βάλει με όλη την Ευρώπη όχι μόνο με την Ελλάδα εμείς μπορεί να είναι Ότι και να είναι η Ευρώπη εναντίον μας αλλά τώρα σίγουρα δεν είμαστε μόνοι μας Καμιά αδυναμία καμιά φοβία πατάτε τους εάν τολμήσουν να ανοίξουν ζητήματα
Αντίοχος
07/12/2017 09:47
Θεωρώ σαν εξαιρετικά επιζήμια την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας. Υποψιάζομαι ότι πρόκειται να προδώσει την πατρίδα μας ο Χάζαρος Τσίπρας, πιθανόν με μυστικές παροχές. Εδώ τώρα χρειάζονται κάποιοι Έλληνες πατριώτες, ώστε να εκλείψει κάθε τέτοια περίπτωση, μαζύ με αυτόν τον αχρείο κυβερνήτη που μας επέβαλλαν. Διότι μην νομίσετε ότι τον επιλέξαμε εμείς σαν Έλληνες, αλλά τον επέβαλαν τα ξένα αφεντικά του, και έχουν πολλούς τρόπους να το κάνουν αυτό. Θυμάσθε νομίζω την περίπτωση της εκλογικής αναμέτρησης του εβραίου Σημίτη με τον Κ.Καραμανλή, που ενώ έχασε τις εκλογές ο εβραίος, "γύρισαν" τα αποτελέσματα και βρέθηκε νικητής. Βλέπετε δεν είχε προλάβει να διαπράξει και δυό ακόμη οικονομικά εγκλήματα, όπως ήταν αυτά του χρηματιστηρίου και της πώλησης 20.000 κιλών χρυσούς της Τράπεζας της Ελλάδος σε εβραϊκές τράπεζες.
Βρασίδας
07/12/2017 09:33
Εάν δεν ανακαλέσουν την επίσκεψή του και δεν στείλουν τους μπράβους του πίσω «πακέτο», τότε καλά κάνουν και μας αποκαλούν ακόμη ραγιάδες.