Με πρωτόγνωρη σπουδή κινήθηκε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να συνυπογράψει τη συμφωνία με τον επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλο για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, παρακάμπτοντας ταυτόχρονα με προκλητικό τρόπο την άγνοια που εξέφραζαν οι αραβικές στρατιωτικές Αρχές για την ύπαρξη και εμπλοκή τού εν λόγω επιχειρηματία. Ακόμη περισσότερο, το «Πεντάγωνο» έσπευσε άρον άρον να υπογράψει με τον Παπαδόπουλο, αγνοώντας την επιθυμία των Αράβων για συνομιλίες αποκλειστικά μέσω κυβερνητικών εκπροσώπων («government to government»).

Οι βαριές σκιές, μάλιστα, που συνοδεύουν την υπόθεση γίνονται ακόμη βαρύτερες καθώς –όπως αποκαλύπτεται από τα επίσημα έγγραφα που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» –το συμφωνητικό που υπεγράφη με τον επιχειρηματία φαίνεται να προλαμβάνει την επίσκεψη αράβων αξιωματούχων στη χώρα μας, προκειμένου να εξετάσουν με τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχέδια συμφωνιών!

Κόλαφος για Καμμένο

Τα νέα στοιχεία ουσιαστικά κονιορτοποιούν την επιχειρηματολογία στη Βουλή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος επιμένει να εμφανίζει τον Βασίλη Παπαδόπουλο ως εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την επίμαχη αγοραπωλησία. Το νέο «χτύπημα» στη γραμμή άμυνας του υπουργού έρχεται από τον επικεφαλής της προξενικής Αρχής στην ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ Ηλία – Ανδρόνικο Κλουβάτο, ο οποίος παρείχε με κατηγορηματικό τρόπο στο «Πεντάγωνο» τα απαραίτητα στοιχεία όχι μόνο για να σταματήσει κάθε συζήτηση, αλλά για να κλείσει τις πύλες του στον επιχειρηματία.

Οπως προκύπτει, ωστόσο, η προειδοποίηση του προξένου όχι μόνο αγνοήθηκε, αλλά την επόμενη κιόλας ημέρα ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), αντιναύαρχος ε.α., Κυριάκος Κυριακίδης έσπευσε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υπογραφεί με τον Παπαδόπουλο ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που προβάλλεται ως διακρατική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Το οικονομικό αντικείμενο της συμφωνίας ορίζεται σε 66.000.000 ευρώ προ φόρων και ο Παπαδόπουλος, αν και εμφανίζεται ως εκπρόσωπος των Αράβων, συνοδεύει την υπογραφή του με σφραγίδα της Ολυμπιακής Βιομηχανίας ΑΕ που εδρεύει στο Κιλκίς.

Το Ριάντ αγνοούσε, η Αθήνα υπέγραφε!

Το χρονολόγιο της υπόθεσης, όπως καταγράφεται από τα σχετικά έγγραφα, είναι εξίσου αποκαλυπτικό:

1Το απόγευμα της 12ης Ιουνίου 2017 (ώρα 18.56) διαβιβάζεται στο «Πεντάγωνο» τηλεγράφημα του προξένου στην ελληνική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία, το οποίο αναδεικνύει έναν σκοτεινό ρόλο του Παπαδόπουλου στην υπόθεση και, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό. Ο πρόξενος Κλουβάτος δικαιώνει, ουσιαστικά, και τις ενστάσεις του ταξιάρχου Μιχαήλ Παπαδάκη, ο οποίος υπήρξε θύμα της οργής Καμμένου και δέχθηκε απειλές από τον εν λόγω επιχειρηματία, καθώς καθιστά σαφές ότι η δραστηριότητα δεν συνδέεται με την αραβική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στο εξόχως αποκαλυπτικό τηλεγράφημα αναφέρεται: «Σήμερα εκλήθην στο σαουδαραβικό υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκα με τον Συνταγματάρχη κ. Mohammed Aleniazi, Δ/ντή της Δ/νσης «Contracts and Agreements». Σαουδάραβας στρατιωτικός ζήτησε ορισμένες θα έλεγα διαδικαστικού χαρακτήρα, πλην ουσιαστικές από άποψη κόστους –αλλαγές σε κείμενο συμφωνιών, για τις οποίες Πρεσβεία μας θα σας ενημερώσει ΓΔΑΕΕ εγγράφως, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε εάν αλλαγές επί του κειμένου θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από ελληνικής πλευράς, δεδομένου ότι η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, στο ελληνικό νομικό πλαίσιο. Διερωτώμαι αν θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές «λεκτικού» μόνο χαρακτήρα ή ούτε αυτές.

Θα σας παρακαλούσα επίσης να μου αποστείλετε τον ακριβή τίτλο του Ναυάρχου κ. Κυριακίδη στην Αγγλική, οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί να υπογράψει τη συμφωνία, καθώς και να με ενημερώσετε εάν η ελληνική πλευρά επιθυμεί απλή ανταλλαγή των υπογεγραμμένων συμφωνιών διά της διπλωματικής οδού ή τελετή υπογραφής. Σε κάθε περίπτωση, ανωτέρω αιτήματα θα περιληφθούν στο έγγραφό μας. Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν επιθυμία συνομιλίες να γίνονται «Government to Government».

Κείμενα συμφωνιών επιδόθηκαν σε σαουδαραβική πλευρά. Πλην αντιθέτων οδηγιών σας, κατόπιν σχετικού αιτήματός τους, προτίθεμαι αύριο να αποστείλω τα κείμενα και ηλεκτρονικά.

Προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο, σας μεταφέρω αίτημα στελεχών εδώ ΥΠΑΜ να επισκεφθούν χώρα μας, από 16 έως 18 Ιουλίου τ.έ. Θα αναφερθούμε εκτενέστερα στο έγγραφό μας.

Με εκτίμηση. Ηλίας – Ανδρόνικος Κλουβάτος».

2Στις 13 Ιουνίου 2017, ακριβώς την επομένη δηλαδή, ο αντιναύαρχος ε.α. Κυριακίδης μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη και υπογράφει τη συμφωνία με την οποία ο Παπαδόπουλος αποκτά και επίσημα ρόλο στην επιδιωκόμενη πώληση πολεμικού υλικού στους Σαουδάραβες. Η ημερομηνία στην εμφανιζόμενη ως «διακρατική συμφωνία» έχει μπει χειρόγραφα, ενώ ο Κυριακίδης υπογράφει «μετά από εξουσιοδότηση του ΥΕΘΑ». Οπως έχει ήδη καταγγελθεί από την αντιπολίτευση στη Βουλή, οι βιαστικές υπογραφές «έπεσαν» στο αεροδρόμιο της Μίκρας! «Γιατί δεν υπεγράφη η συμφωνία στην έδρα της ΓΔΑΕΕ; Αληθεύει ότι οι αξιωματούχοι μετακινήθηκαν με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας από το Αεροδρόμιο της Ελευσίνας προς τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση; Μπορείτε να καταθέσετε το σχετικό Σχέδιο Πτήσης;» είναι μερικά από τα βασικά ερωτήματα που έχει κληθεί να απαντήσει ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή.

3Οπως προκύπτει από την αναφορά του ταξιάρχου Παπαδάκη, η βιασύνη έχει την εξήγησή της: στις 16 Ιουνίου, η ΓΔΑΕΕ ενημέρωσε την πρεσβεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα ότι από 13ης Ιουνίου υπεγράφη η διακρατική συμφωνία και παρακαλούσε να ενημερωθεί σχετικά το Γραφείο του υπουργείου Αμυνας του ΒΣΑ. Παράλληλα, ενημέρωσε με ηλεκτρονική αλληλογραφία την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθεί άλλο με την υπόθεση –«ουδεμία περαιτέρω ενέργεια απαιτείται εκ μέρους σας». Κατόπιν αυτού, είναι προφανές ότι το τηλεγράφημα του προξένου Κλουβάτου όχι μόνο δεν ελήφθη υπόψη, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Ενα ναυάγιο που κόστισε 66 εκατ. ευρώ

Η ύποπτη εμπλοκή του επιχειρηματία είναι, κατά την αντιπολίτευση, και ο βασικός λόγος που η συμφωνία με τους Αραβες οδηγείται οριστικά σε ναυάγιο. «Χάλασε η συμφωνία επειδή δεν δέχθηκαν οι Σαουδάραβες να βάλουν τον μεσάζοντα», ήταν το μήνυμα που φρόντισε ήδη να στείλει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας παράλληλα ότι εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών του υπουργού Εθνικής Αμυνας το ελληνικό Δημόσιο τελικώς χάνει 66 εκατ. ευρώ από την ακύρωση της διακρατικής συμφωνίας.