«Σε τρίδυμο παίζουμε», είπε η Φώφη Γεννηματά, «σε δίδυμο όχι». Οι δυο αυτές φράσεις, στο χθεσινό «Πρώτο Θέμα», ήταν αρκετές για να προκαλέσουν μία ακόμη αναταραχή στους κόλπους της Κεντροαριστεράς. Η Γεννηματά, υποστηρίζουν ορισμένοι, απλά παραδέχθηκε πως το κόμμα της θα προτιμούσε να παραμείνει στα αντιπολιτευτικά έδρανα μετά τις επόμενες εκλογές. Και να κάνει μια στροφή εμφανιζόμενο ως αντιμνημονιακή δύναμη. Η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως έσπευσε, χθες κιόλας, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Εννοούσε, λένε πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη, ότι εκείνη και το κόμμα της προτάσσουν την εθνική συνεννόηση.

Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν της η παράταξη του Γιάννη Σγουρού «Αττική», όπου βραβεύθηκε για την προσφορά της στην Αυτοδιοίκηση, δήλωσε επί λέξει: «Η παράταξή μας πλήρωσε μεγάλο κόστος, γιατί έβαλε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας και θα συνεχίσουμε να το βάζουμε. Κοιτάμε πάνω από το κομματικό συμφέρον». Ηταν μια απάντηση της Γεννηματά στα όσα φέρεται να είπε η Φώφη στην κυριακάτικη εφημερίδα. Και συγκεκριμένα στην αντίδραση που της αποδίδεται στην επισήμανση του συντάκτη πως η άρνησή της να συναινέσει σε δύο πράγματα, την παραμονή του Τσίπρα στο Μαξίμου και την παροχή κοινοβουλευτικής στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακυβερνησία και νέες εκλογές με απλή αναλογική.

Ποια ήταν αυτή η γεννηματική αντίδραση; «Και γιατί θα πρέπει να το χρεωθούμε εμείς; Να συμφωνήσουν η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συμφωνήσουν, ας πάμε σε εκλογές και με απλή αναλογική. Εμάς μας συμφέρει, τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη, αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το παραταξιακό. Ας το κάνουν κι άλλοι. Αν συμφωνήσουν, τότε ναι, θα μπούμε κι εμείς στην κυβέρνηση. Σε τρίδυμο παίζουμε, σε δίδυμο όχι» είπε σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα». Στην ομιλία της, ωστόσο, χθες υποστήριξε ότι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν κάνει «σημαία την εθνική συνεννόηση» και πως «είναι ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να διαμορφώσουμε μια εθνική γραμμή για τον τόπο, μια δική μας συμφωνία για να βγάλουμε τη χώρα με ασφάλεια από την κρίση και τα Μνημόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος, περί διδύμων και τριδύμων, πάντως, ήταν και όσα είπε σε –χθεσινή επίσης –συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη», δήλωσε, «δεν παίζει σε δυάδες, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη ΝΔ». Και διευκρίνισε πως «παίζει σε τριάδες και πάνω, με την απαραίτητη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων, μετά τις εκλογές, κομμάτων».

ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ. Οι πολιτικοί φίλοι της Γεννηματά, λοιπόν, υποστηρίζουν πως η ατάκα περί τριδύμου παρερμηνεύθηκε. Στη δική τους ανάγνωση η πρόεδρος απλά επανέλαβε αυτό που εδώ και καιρό λέει και ξαναλέει –σχεδόν μονότονα –για την επιτακτική ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Δεν είναι, ωστόσο, λίγα τα στελέχη της Κεντροαριστεράς και οι πολιτικοί αναλυτές που βλέπουν πίσω από αυτές τις δηλώσεις την επιβεβαίωση μιας πασοκικής στρατηγικής επιλογής. Κι αυτό γιατί ερμηνεύουν τη στάση «ίσων αποστάσεων», που έχει επιλέξει το κόμμα, ως μια απόπειρα να αποφύγει τις κυβερνητικές ευθύνες μετά τις επόμενες κάλπες. Αποδίδουν δε αυτήν την επιλογή στην ηγετική ομάδα, η οποία θα προτιμούσε, αναφέρουν, το ΠΑΣΟΚ να ασκεί αντιμνημονιακή αντιπολίτευση.

Κάποιοι δε το λένε και ευθέως. Οπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Δύο ημέρες πριν γίνουν όλα αυτά, είχε εκφράσει –ομολογουμένως εύγλωττα –τη διαφωνία του με μια τέτοια γραμμή. Σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών είχε εμφανιστεί να διαφωνεί κατηγορηματικά με το ενδεχόμενο προσέγγισης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Και για όποιον δεν κατάλαβε, σε ερώτηση από το κοινό για την πιθανότητα μιας αυτοδύναμης ΝΔ, διευκρίνισε πως «το ζήτημα δεν είναι να δημιουργούμε εμείς αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της χώρας, η οποία αβεβαιότητα κατ’ αποτέλεσμα ενισχύει τη ΝΔ». Γιατί δεν εμπιστεύεται, όπως είπε, στο κόμμα τού Κυριάκου Μητσοτάκη την προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας «προκειμένου να μείνουμε εμείς ελεύθεροι βαρών στην αντιπολίτευση, να αποκτήσουμε σχέσεις με έναν ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα μπει ξαφνικά στην Κεντροαριστερά και θα φτιάξει ξανά τη νέα ελληνική σοσιαλδημοκρατία». Παρεμπιπτόντως, εξίσου ευθαρσώς αρνούνται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε η Συντονιστική τους Επιτροπή το Σάββατο.