Με επιστροφή στην εποχή των παγετώνων ξεκινά επισήμως στη ΝΔ η μάχη για την εκλογή ηγεσίας –με το κουαρτέτο των υποψηφίων να πρωταγωνιστεί σε ανοικτές συγκρούσεις και υπόγεια μαχαιρώματα. Οι εσωκομματικές εκρήξεις που προκάλεσε το αλαλούμ με την υποψηφιότητα του Αδωνη Γεωργιάδη και οι χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στις σχέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά, οι οποίες δημιουργούν εντάσεις και στον άξονα καραμανλικών και σαμαρικών, δοκιμάζουν τη γαλάζια συνοχή και επιτείνουν την ανησυχία για το εσωκομματικό κλίμα καθ’ οδόν προς τις κάλπες.
Ενδεικτικές του συγκρουσιακού σκηνικού που διαμορφώνεται είναι και οι έμμεσες βολές που αντάλλαξαν οι υποψήφιοι αρχηγοί με φόντο τη χθεσινή επέτειο των 41 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος. Τα γαλάζια γενέθλια όχι μόνο δεν στάθηκαν αφορμή για μια κοινή παρέμβαση σχετικά με το παρόν και το μέλλον του κόμματος, αντιθέτως προκάλεσαν νέα ρήγματα καθώς οι επίδοξοι διάδοχοι επιδίωξαν να εκμεταλλευθούν την επέτειο για να προωθήσουν την υποψηφιότητά τους.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μάλιστα, βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή και μέσω του επετειακού μηνύματος επένδυσε στη σύγκρουση με την κομματική παράδοση, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Νυν και πρώην στα χαρακώματα

Παράλληλα με τις αναδιπλώσεις της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για το ζήτημα Γεωργιάδη, ωστόσο, οι γαλάζιοι προβολείς στρέφονται κυρίως στη διαμάχη του νυν με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, η οποία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για εκτεταμένη σύρραξη πάνω από τις κάλπες.

Παρά την προσπάθεια που έγινε χθες από την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, προχθές επιβεβαιώθηκε σχεδόν με επίσημο τρόπο ότι Μεϊμαράκης και Σαμαράς δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση –και είναι ζητούμενο πλέον σε τι βαθμό μια διαμάχη τους θα ανατρέψει εκλογικούς σχεδιασμούς και θα επηρεάσει την εκλογική μάχη.

Επιτελικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον νυν πρόεδρο του κόμματος αναφέρουν ότι ο Μεϊμαράκης δεν επενδύει σε μια ανοικτή ρήξη με τον προκάτοχό του, ούτε σκοπεύει να κλιμακώσει την ένταση που καταγράφηκε στη Βουλή.

Το περιστατικό που καταγράφηκε το Σάββατο στη Βουλή, πάντως, ενώπιον αρκετών στελεχών και του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη ήταν αρκετό για να επιβεβαιώσει ότι ανάμεσά τους κυριαρχεί η καχυποψία. Με τον Σαμαρά στον επίκεντρο, είχε δημιουργηθεί ένα «πηγαδάκι» στους διαδρόμους της Βουλής, όταν πέρασε δίπλα ο Μεϊμαράκης χωρίς να σταματήσει ή να χαιρετήσει. Δεν αποκρίθηκε μάλιστα ούτε στην προσπάθεια Κεφαλογιάνη να τον φέρει στην ομήγυρη. Η στάση του αρχηγού του κόμματος προκάλεσε τη δυσφορία Σαμαρά, έστω κι αν προσπάθησε να κλείσει το ζήτημα.

«Ο Χριστός και η Παναγία» αντέδρασε στις επίμονες ερωτήσεις που ακολούθησαν για τον εάν μιλάει πλέον με τον προκάτοχό του. «Το Αγιο Πνεύμα δεν το επικαλέστηκε;» ήταν λίγο αργότερα το δηκτικό σχόλιο του Μεϊμαράκη, όταν ρωτήθηκε με τη σειρά του για την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού.

Η φωτιά του Σαββάτου έγινε προσπάθεια να σβήσει χθες το πρωί, επίσης στη Βουλή, αλλά τα εγκαύματα παραμένουν.

Με μεσολάβηση της Σοφίας Βούλτεψη, ο Μεϊμαράκης κατευθύνθηκε στα πίσω έδρανα όπου βρισκόταν ο Σαμαράς, χαιρετήθηκαν και μέσα σε χαμόγελα έγινε μια σύντομη συζήτηση για την «παρεξήγηση» της προηγούμενης ημέρας. Ο Σαμαράς φέρεται ότι απάντησε με ένα «δεν πειράζει, Βαγγέλη» –που ελάχιστους έπεισε ότι κλείνει το ζήτημα.

Τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη

Στην πραγματικότητα, το περιστατικό της Βουλής αποτέλεσε την κορύφωση μιας διένεξης που βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου. Στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη θεωρούν ότι ο Σαμαράς δεν ήταν αμέτοχος της αμφισβήτησης που δέχθηκε ο πρόεδρος του κόμματος από τους Μάκη Βορίδη και Αδωνη Γεωργιάδη πριν ακόμη υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα.

Οι επικρίσεις ότι ο Μεϊμαράκης δεν στήριξε την κυβερνητική θητεία του Σαμαρά και ότι ακολούθησε λάθος στρατηγική, προσκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια συγκυβέρνηση, αντιμετωπίστηκαν στον τρίτο όροφο της Συγγρού ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη και έπαιξαν τον ρόλο τους και στην απόφαση να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας.

Στο διάστημα που ακολούθησε, από το προεδρικό επιτελείο καταγράφονται οι κινήσεις Σαμαρά όλο και με πιο έντονη καχυποψία. Οι συναντήσεις του πρώην πρωθυπουργού με Κυριάκο Μητσοτάκη, Αδωνη Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα δεν θεωρήθηκαν «εθιμοτυπικές», ενώ κάποιες υπογραφές στήριξης τόσο για την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα (όπως του σαμαρικού πολιτευτή στη Μεσσηνία Μίλτου Χρυσομάλλη) όσο και για την υποψηφιότητα Γεωργιάδη (όπως του μέχρι πρότινος προέδρου της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλή Μαντά) εκτιμήθηκε ότι δεν συγκεντρώθηκαν εν αγνοία του Σαμαρά.

Στο κομματικό παρασκήνιο, εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε στο επίκεντρο μιας φημολογίας που τον φέρει να εγκρίνει ένα σκηνικό διαρχίας στη ΝΔ, με εκείνον να αναλαμβάνει την καθοδήγηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τις μάχες που έπονται στη Βουλή και τον Τζιτζικώστα την προεδρία του κόμματος.

Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού όχι μόνο διέψευδαν τη σχετική φημολογία, αναφέροντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο Σαμαράς δεν ενδιαφέρεται για κάποιο αναβαθμισμένο ρόλο στη Βουλή, αλλά επιπλέον διεμήνυαν ότι ο ίδιος θα παραμείνει αυστηρά σε μια ζώνη ουδετερότητας μπροστά στις εσωκομματικές κάλπες. Στελέχη που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή μαζί του, πάντως, προσέθεταν ότι η ουδετερότητα είναι δεδομένη για τον πρώτο εκλογικό γύρο –εάν υπάρξει δεύτερος γύρος με δύο τελικούς μονομάχους, τότε ο πρώην πρωθυπουργός θα επανεξετάσει την κατάσταση.

Το αλαλούμ στην ΚΕΦΕ και η Β’ Αθήνας

Το ψυχροπολεμικό κλίμα στη ΝΔ επέτεινε και το άδειασμα διαρκείας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον Ανδρέα Παπαμιμίκο, στον απόηχο και του αλαλούμ στην εφορευτική επιτροπή για την υποψηφιότητα Γεωργιάδη. Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Μεϊμαράκης στοχοποίησε για τον αρχικό αποκλεισμό Γεωργιάδη τον Παπαμιμίκο και ανέφερε ότι από τις εκλογές δεν έχει την παραμικρή επικοινωνία με τον γραμματέα του κόμματος.

Την ίδια ώρα, από το προεδρικό επιτελείο διεμήνυαν ότι στο επόμενο «φάλτσο» θα τεθεί θέμα παραίτησης του Παπαμιμίκου, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο γραμματέας προέκρινε τον αποκλεισμό Γεωργιάδη για να μην έχει ανταγωνιστή ο Τζιτζικώστας στο σκληρό δεξιό ακροατήριο.

Με τη νέα απόφαση της γαλάζιας ΚΕΦΕ επικυρώθηκε τελικώς η υποψηφιότητα Γεωργιάδη, κυρίως επειδή δεν υπήρξαν ενστάσεις από τους τρεις συνυποψηφίους του. Μέλη της ΚΕΦΕ αναφέρουν ότι για τον αποκλεισμό της Παρασκευής υπήρξε εισήγηση από τον Παπαμιμίκο, ο οποίος πίεσε και για ομοφωνία, αλλά επισημαίνουν ότι με την αναθεώρηση της απόφασης στην πραγματικότητα η ΚΕΦΕ «έκανε τα στραβά μάτια», καθώς πέραν του εκπρόθεσμου δεν υπήρχε νομική βάση για να υποβάλει ο πρώην υπουργός ένσταση.

Ενστάσεις υποβάλλονται μόνο κατά των υποψηφιοτήτων και ο Γεωργιάδης έως το πρωί του Σαββάτου δεν ήταν υποψήφιος –η ΚΕΦΕ αποφάνθηκε, ουσιαστικά, επί μιας διαμαρτυρίας του που αντιμετωπίστηκε ως ένσταση. Από την πλευρά Παπαμιμίκου και Τζιτζικώστα, πάντως, αρνούνται κάθε ευθύνη για το αρχικό μπλόκο στον Γεωργιάδη και επικαλούνται τη δεύτερη απόφαση, στην οποία μειοψήφησε μέλος της ΚΕΦΕ που φέρεται ότι προκρίνει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη.

Με τη συμμετοχή Γεωργιάδη στην εκλογική κούρσα προεξοφλούνται ανακατατάξεις όχι μόνο επειδή ο πρώην υπουργός στοχεύει στο σκληροπυρηνικό ακροατήριο, αλλά και γιατί τρεις από τους τέσσερις υποψηφίους αντλούν καταρχήν δύναμη από τις δεξαμενές της Β’ Αθήνας, όπου βρίσκεται και η προσωπική εκλογική πελατεία τους. Αυτό μπορεί να ευνοήσει τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έχει ανοικτό πεδίο κινήσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Βολές με φόντο τα γαλάζια γενέθλια

Ο ιδεολογικοπολιτικός πόλεμος, εξάλλου, που αναμένεται να συνοδεύσει τη μάχη για την ηγεσία άρχισε να αναδεικνύεται και από την ιδιότυπη κόντρα των υποψήφιων αρχηγών για τα 41α γενέθλια του κόμματος. «Η ΝΔ δεν λαϊκίζει, δεν αοριστολογεί, δεν υπόσχεται τα ανέφικτα, αλλά και δεν χαρίζει την κοινωνική ευαισθησία σε κανέναν. Κοιτά σταθερά μπροστά και βάζει πάνω από όλα το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό καλό. Αποκηρύσσει τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία.

Αποκρούει τα άκρα και τις ακρότητες» ήταν το μήνυμα Μεϊμαράκη, ο οποίος προανήγγειλε παράλληλα μια σκληρή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ που «θα νιώθει κάθε μέρα την ανάσα μας». Για την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ, μάλιστα, και με στόχο να αναδειχθεί η εξωκοινοβουλευτική ιδιότητα του Τζιτζικώστα θα συναντηθεί σήμερα με τους Μητσοτάκη και Γεωργιάδη.

«Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη όχι μόνο προσέφερε στη χώρα την ευρωπαϊκή της ταυτότητα, αλλά ήταν και παραμένει εγγυητής της. Το ευρύτερο εθνικό συμφέρον ήταν και παραμένει η σταθερή πυξίδα της πολιτικής της. Η μεγιστοποίηση της ελευθερίας του ατόμου ήταν και παραμένει η βασική της αξία. Η κοινωνική ευαισθησία ήταν και παραμένει θεμελιώδες χαρακτηριστικό της.

Αυτή τη ΝΔ θέλω να χτίσουμε από την αρχή» ανέφερε στο δικό του πανηγυρικό μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη σύγκρουση ανάμεσα στο «παλιό» και το «νέο» επέμεινε από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέροντας: «Οι αρχές μας και όσα πιστεύουμε μας δείχνουν πάντα τον δρόμο για το επόμενο μεγάλο βήμα. Πότε πρέπει να κλείνει ένας κύκλος και να πηγαίνουμε στη νέα εποχή. Αυτό πρέπει να το ξανακάνουμε. Να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε τελικά και τη χώρα. Σε αυτή την επέτειο δεν θυμόμαστε μόνο, ξαναγεννιόμαστε».