Μια κίνηση στήριξης από τον Πρωθυπουργό, που θα βάζει τέλος στη στοχοποίηση του υπουργού Οικονομικών, περιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες το περιβάλλον του κ. Χαρδούβελη, προκειμένου να ξεκινήσει με ομαλό τρόπο ο επικείμενος κρίσιμος γύρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Μετά την τεράστια αναστάτωση που προκάλεσε το «αυτογκόλ» με την απόσυρση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο Χαρδούβελης βρέθηκε στο στόχαστρο το Σαββατοκύριακο, με βουλευτές της ΝΔ να φέρονται να πνέουν μένεα εναντίον του.

«Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνεται ο βασικός διαπραγματευτής της χώρας ενόψει της έλευσης της τρόικας» σχολίαζαν πηγές από το περιβάλλον Χαρδούβελη.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών είχε –σύμφωνα με πληροφορίες –επαφές με τον Πρωθυπουργό ακόμη και χθες. Το περιβάλλον του εκτιμά ότι ο κ. Σαμαράς θα εκδηλώσει με κάποιον τρόπο τη στήριξή του στον κ. Χαρδούβελη από αύριο, διευκολύνοντας έτσι τη διαπραγμάτευση. Ο ίδιος ο υπουργός διεμήνυε χθες σε συνομιλητές ότι αυτός «συνεχίζει τη δουλειά του κανονικά».

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, το περιβάλλον του κ. Χαρδούβελη επιμένει ότι «είναι μια παλιά υπόθεση», με την έννοια ότι η σχετική κατανομή έχει γίνει από το 2012.

Η τρόικα μέχρι χθες δεν είχε δώσει οριστική απάντηση επιστροφής, ενώ το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκε η ανταλλαγή αλληλογραφίας με την κυβέρνηση. Ετσι, τα περιθώρια στενεύουν όλο και περισσότερο, αν και στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί ο στόχος για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ώς το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ώς την Παρασκευή πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και ο προϋπολογισμός του 2015, για τον οποίο υπάρχει ανοιχτό θέμα με την τρόικα σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Οι τροϊκανοί υποστηρίζουν ότι αυτό φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογιστεί η τρύπα που ανοίγει η ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ η κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχει κενό και οπωσδήποτε απορρίπτει τη λήψη μέτρων. Ο προϋπολογισμός θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ, δηλαδή καλύτερα από τον στόχο.