Η Ντόρα Μπακογιάννη μετράει τους βουλευτές, αλλά τουλάχιστον προς το παρόν δεν τους βγάζει 180. Αντιθέτως, ο Αδωνις Γεωργιάδης στοιχηματίζει ότι όχι μόνο θα βρεθούν οι απαραίτητες ψήφοι για την προεδρική εκλογή, αλλά θα περισσέψουν. Αν υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα στα δύο στελέχη είναι ότι φροντίζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση την τελευταία περίοδο να παρεμβαίνουν δημόσια και να ανοίγουν διαύλους με το κομματικό ακροατήριο. Είναι και αυτό ένα κομμάτι από τη δική τους προετοιμασία για το ενδεχόμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης την άνοιξη, λόγω ενός αδιεξόδου στη Βουλή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν είναι οι μόνοι στη ΝΔ που κινούνται με το βλέμμα στις κάλπες. Στην πραγματικότητα, στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει σημάνει εκλογικός συναγερμός από τον περασμένο Σεπτέμβριο που δυνάμωσε έπειτα από την τριήμερη διαδικασία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι 131 βουλευτές που ζήτησαν την πτώση της κυβέρνησης είναι υπεραρκετοί για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τον Μάρτιο. Και η εξέλιξη αυτή αναγκάζει σχεδόν όλους τους βουλευτές της ΝΔ να κάνουν τις δικές τους προσωπικές κινήσεις για την επόμενη ημέρα.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. Μέσα στο σκηνικό αβεβαιότητας φουντώνει και ο εσωκομματικός ανταγωνισμός, ενώ το δημοσκοπικό κλίμα λειτουργεί πιεστικά και αλλάζει τις στρατηγικές των γαλάζιων υπουργών και βουλευτών. Παράλληλα με τις παραιτήσεις στελεχών που κατείχαν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό (κυρίως επιπέδου γενικού γραμματέα υπουργείου), προκειμένου να πολιτευθούν χωρίς κώλυμα εκλογιμότητας, άρχισαν και οι μετακινήσεις από εκλογικές περιφέρειες. Η προοπτική μιας ήττας και συνακόλουθα της απώλειας του μπόνους των 50 εδρών προκαλεί ένα μεγάλο ανακάτωμα στις περισσότερες περιφέρειες και τεντώνει τα νεύρα σε Α’ και Β’ Αθήνας –όπου η εσωκομματική μάχη θα δοθεί από πολλούς με όρους πολιτικής επιβίωσης. Βάσει της δημοσκοπικής εικόνας που υπαγορεύει και τις κινήσεις των βουλευτών, η ΝΔ κινδυνεύει από οκτώ έδρες να καταλάβει στην επόμενη Βουλή μόλις τρεις –με αποτέλεσμα ακόμη και προβεβλημένα στελέχη να προεξοφλούν ένα «γαλάζιο μακελειό».

ΤΡΙΒΕΣ. Η επάνοδος στο κόμμα του Νικήτα Κακλαμάνη προκαλεί τριβές, ενώ αλλάζει και τους σχεδιασμούς για τους υποψηφίους που κινούνται εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων. Το εσωκομματικό σύστημα στην Α’ Αθήνας αναζητούσε μια ισορροπία, ισοσκελίζοντας την επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη με την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου (για την Κομισιόν). Η προσθήκη Κακλαμάνη αναγκάζει τον Αρη Σπηλιωτόπουλο όχι μόνο να ζυγίσει εκ νέου το ενδεχόμενο μιας μετακίνησης από τη Β’ στην Α’ Αθήνας αλλά και τη σχέση του με τη ΝΔ, ενώ βάζει σε δεύτερες σκέψεις και στελέχη που συζητούσαν μια υποψηφιότητα στην ίδια περιφέρεια, όπως η πρώην ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλλα.

Από την Α’ Αθήνας αποχωρεί για τη Χίο ο Νότης Μηταράκης, ευελπιστώντας ότι θα καλύψει το κενό του Κωστή Μουσουρούλη, ενώ για σκληρή μάχη ετοιμάζονται όσοι βουλευτές ακολουθούσαν την Ολγα Κεφαλογιάννη στη σειρά εκλογής (Φωτεινή Πιπιλή, Προκόπης Παυλόπουλος, Βασίλης Κικίλιας, Ανδρέας Ψυχάρης). Σε αυτούς προστίθεται και ο προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης, ο οποίος τις προσεχείς ημέρες θα καταλάβει την έδρα του Αβραμόπουλου.

Στη Β’ Αθήνας έχει «κλειδώσει» η μετακίνηση από την Κέρκυρα του Νίκου Δένδια. Κατά πληροφορίες, στο νησί των Φαιάκων ο Στέφανος Γκίκας καλείται να ανταγωνιστεί αυτή τη φορά τον πρωθυπουργικό σύμβουλο για θέματα Πολιτισμού Δημοσθένη Δαββέτα, αλλά η μετακόμιση μένει να αποδειχθεί ότι διασφαλίζει την επανεκλογή του υπουργού Ανάπτυξης. Από το ψηφοδέλτιο αποχωρεί οριστικά ο Γιάννης Παπαθανασίου (νυν πρόεδρος στα ΕΛΠΕ), ενώ μόνο μια συμφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά, που θα επικυρωθεί κατά την προεδρική εκλογή, θα μπορούσε να επαναναφέρει τον Βύρωνα Πολύδωρα. Τα στοιχήματα δεν είναι υπέρ της επανασύνδεσης, αλλά η περίπτωση Νικήτα Κακλαμάνη αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Οι πιθανότητες μεταπήδησης του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν είναι μεγάλες, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωστής Χατζηδάκης θα επιδιώξουν να λειτουργήσουν ως δίδυμο και στηω κάλπη, λειτουργώντας ως ανάχωμα και απέναντι στους εκπροσώπους της Λαϊκής Δεξιάς (Αργύρης Ντνόπουλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και τον Αδωνη Γεωργιάδη).