Σε κατάσταση συναγερμού θέτει την κυβέρνηση το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της τελικής αξιολόγησης από την τρόικα και της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το μεταμνημονιακό σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ηδη ο Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει από τους υπουργούς με μνημονιακές υποχρεώσεις να κλείσουν κάθε εκκρεμότητα έως τα τέλη Νοεμβρίου, με την επισήμανση –όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του –ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις.

Το νέο κυβερνητικό πλάνο που αναγκάζεται να καταρτίσει η κυβέρνηση έπειτα από το σφυροκόπημα των αγορών, θα εξεταστεί στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που προγραμματίστηκε να έχουν το απόγευμα οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, ενώ το πρωθυπουργικό μήνυμα για ένα κυβερνητικό σπριντ διαβιβάστηκε χωρίς περιστροφές στη χθεσινή σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία κλείδωσαν βασικές διατάξεις του σχεδίου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Οι εντολές για επιτάχυνση μεταφέρθηκαν σε διευρυμένη σύσκεψη που ακολούθησε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή και των συναρμόδιων υπουργών Νίκου Δένδια, Χαράλαμπου Αθανασίου και Γιάννη Βρούτση, κατά την οποία επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση το αρχικό σχέδιο για εξόφληση χρεών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία έως και σε 100 δόσεις.

Επιπλέον, σε συνεννόηση προφανώς με την τρόικα, αποφασίστηκε:

– Η εξαίρεση από τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω του ενός εκατ. ευρώ. Για αυτούς τους χρεοφειλέτες προβλέπεται το Δημόσιο να κινηθεί σε αυστηρή γραμμή, ξεκινώντας διαδικασίες κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ.

– Η πρόβλεψη για μείωση στις προσαυξήσεις κατά 10 έως 20% σε όσους οφειλέτες έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση που ισχύει σήμερα (12 δόσεις), προκειμένου να αποτραπεί η μαζική μετακίνηση στο νέο καθεστώς.

Το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών και, συνακόλουθα, των κόκκινων τραπεζικών δανείων κρίνεται ως άμεσης προτεραιότητας, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει έγκριση από την τρόικα πριν από την επιστροφή των ελεγκτών της στην Αθήνα. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι αν υπάρξει πρόοδος στις διαβουλεύσεις, οι δανειστές μπορεί να φανούν διαλλακτικότεροι σε ορισμένα καυτά ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό ή το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Παράλληλα, όμως, προεξοφλούν ότι τα μηνύματα προσέγγισης και όχι σύγκρουσης με την τρόικα μπορεί να επαναφέρουν τη νηνεμία στις διεθνείς αγορές, βελτιώνοντας και τη θέση της κυβέρνησης στις συζητήσεις για μια συμφωνία προληπτικής πίστωσης της χώρας.

Η αποκλιμάκωση των σπρεντ για τα ελληνικά ομόλογα το αμέσως επόμενο διάστημα αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης, προκειμένου να καταγραφεί ότι η αντίδραση των αγορών ήταν «συγκυριακή και υπερβολική» όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πρωθυπουργός επέμεινε και χθες το βράδυ –σε χαιρετισμό του στο συνέδριο του ΣΕΤΕ –ότι «η Ελλάδα όχι μόνο βγαίνει από την κρίση, αλλά θα είναι απολύτως ασφαλής στη μετά το Μνημόνιο εποχή».

Προβάλλοντας τους ιδιαίτερα θετικούς δείκτες στον χώρο του τουρισμού, τον οποίο περιέγραψε ως «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σαμαράς υπήρξε αιχμηρός για τη στάση της αντιπολίτευσης, αναφέροντας ότι «κάποιοι ειρωνεύονται ή προσπαθούν να καταργήσουν τέτοιες επιτυχίες». Διαβεβαίωσε εκ νέου, δε, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να πέσουμε ξανά σε πολιτική περιδίνηση και πολιτική αβεβαιότητα».

Ολα στο τραπέζι

Οι ενδοκυβερνητικές τριβές που ανέδειξε η σύγκρουση ΠΑΣΟΚ – Κυριάκου Μητσοτάκη επίσης θα εξεταστούν στη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά – Βενιζέλου. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα περιθώρια για κόκκινες γραμμές απέναντι στην τρόικα, έχουν πλέον στενέψει…