Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν οι εργασίες της ημερίδας της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού. Η συνάντηση θα κλείσει στις 8 το βράδυ με ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης. Αναφέρθηκε στους σημαντικούς σταθμούς της μέχρι τώρα πορείας του Ποταμιού αλλά υπογράμμισε και τη σημασία της σημερινής ημέρας καθώς για πρώτη φορά ένας πολιτικός φορέας κάλεσε φωνές διαφορετικές και ανομοιογενείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Mίλησε για τα δεινά και τις διαψεύσεις που ζει αυτή η πατρίδα, για τους νέους που κοιτάζουν με θολό βλέμμα το μέλλον, για τις ευκαιρίες που χάθηκαν και τις αξίες που παραμερίστηκαν.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλλα που ανέφερε ότι η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι σαν ένα παιδί χωρίς ταυτότητα, επειδή η καταγωγή μας, οι ρίζες μας παραμένουν στη γη του ελληνικού πολιτισμού.” Μαζί θα δώσουμε μεγάλους αγώνες για να βελτιώσουμε αυτή την Ευρώπη, για να ξεπεράσουμε τις ανισότητες, για να δημιουργήσουμε μια νέα φάση που θα χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.”

Ο Σταύρος Τσακυράκης αναπτύσσοντας το θέμα «Το Ποτάμι στο μέσο του αδιέξοδου δικομματισμού» σημείωσε ότι η συγκυβέρνηση θα είχε προ πολλού καταρρεύσει αν δεν υπήρχε ο φόβος της αντιπολίτευσης. «Όσο και να ακούγεται παράδοξο είναι η αντιπολίτευση με την πολιτική της που κρατά ζωντανή αυτή την κυβέρνηση-παραβλέποντας τις ιδιομορφίες της παθογένειας του ελληνικού πολιτικού συστήματος είδε την κρίση ως ευκαιρία καταγγελίας της οικονομίας της αγοράς, της Ευρώπης και του ευρώ. Η αντιπολίτευση θα είχε από καιρού αποδυναμωθεί εάν δεν είχε απέναντί της μια τόσο αδύναμη κυβέρνηση».

Ξεχωριστή παρουσία στην ημερίδα ο διαστημικός ερευνητής της Nasa, Σταμάτης Κριμιζής , ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο ελληνισμός διαθέτει περίπου το 3% των επιστημόνων κορυφαίας εμβέλειας παγκοσμίως και παρά τη σημαντική παραγωγή Ελλήνων επιστημόνων, το 85% εκείνων με ισχυρή επιρροή (σύμφωνα με διεθνείς δείκτες) δε βρίσκεται στην Ελλάδα.

O Mίλτος Κύρκος

«Δεν φιλοδοξούμε να είμαστε οι μόνοι που έχουμε καλές ιδέες. Όμως. δυστυχώς. είμαστε από τους λίγους που αναζητούμε τις πρακτικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα» δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, για τη σημερινή ημέρα διαλόγου και κατάθεσης των θέσεων του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη.

«Είναι σημαντικό» προσθέτει «όχι μόνο το περιεχόμενο αυτών που θα πούμε σήμερα, αλλά το ποιοτικό άλμα στις διαδικασίες μας. Μέχρι τώρα ήταν το Ποτάμι που ακούει και συζητάει, απο σήμερα είναι το Ποτάμι που προτείνει και δεσμεύεται να βρει τρόπους υλοποίησης των προτάσεων του».

«Ο ορίζοντας της διαδικασίας που εγκαινιάσαμε» επισημαίνει ο κ. Κύρκος «είναι η προγραμματική μας πρόταση πριν τις επόμενες εκλογές και θα περιέχει τις προτεραιότητες που πιστεύουμε οτι είναι η εφαρμόσιμη λύση μας».