Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την αναπληρωτή υπουργό, Φώφη Γεννηματά, ότι δεν παρέδωσε στους βουλευτές τού κόμματος, Γιώργο Βαρεμένο και Ελένη Αυλωνίτου, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) ΑΒΕΕ.

Οι δύο βουλευτές, σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι δεν συναινεί στο τυφλό κλείσιμο παραγωγικών μονάδων και στην ατεκμηρίωτη αιφνίδια διακοπή παραγωγικών δραστηριοτήτων και δεν συμβιβάζεται με σχέδια και συμφωνίες που γίνονται εν αγνοία της Βουλής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δύο βουλευτές ζήτησαν από την αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας να τους παραδώσει: α. το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ ΑΒΕΕ που αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεσή της με αριθμό 1106/139/22.1.2014 τροπολογίας, β. το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ, γ. το σχέδιο που τελικά εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 17 Δεκεμβρίου 2013 και δ. τη μελέτη βιωσιμότητας στην οποία στηρίχθηκε η τροπολογία.

Η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φωτεινή Γεννηματά, επικαλέστηκε λόγους στρατιωτικού απορρήτου και δεν παρέδωσε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα συγκεκριμένα έγγραφα, παρά το γεγονός ότι έχει καταστήσει το περιεχόμενό τους γνωστό σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ ΑΒΕΕ).

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει το κλείσιμο του εργοστασίου της Μάνδρας και τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της Ελευσίνας στο Λαύριο.

Σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική, ο Γ. Βαρεμένος και η Ελ. Αυλωνίτου τονίζουν ότι η συνεχιζόμενη άρνηση της αναπληρωτού υπουργού Εθνικής Άμυνας να ενημερώσει πλήρως τη Βουλή για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σχετικά με τον Όμιλο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ ΑΒΕΕ), ο οποίος αποτελεί παραγωγικό σύνολο στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας και την εφοδιαστική επάρκεια των Ενόπλων Δυνάμεων, γεννά αναπάντητα ερωτήματα καίριας σημασίας:

1. Ποια περιουσιακά στοιχεία των ΕΑΣ ΑΒΕΕ θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο μετά τη σχεδιαζόμενη διάσπαση της εταιρείας;

2. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της διάσπασης στην παραγωγική ικανότητα της εταιρείας;

3. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του κλεισίματος των εργοστασίων της Μάνδρας και της Ελευσίνας στους εργαζόμενους;

4. Ποιοι είναι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την παραγωγική δραστηριότητα των ΕΑΣ ΑΒΕΕ στο πεδίο της παραγωγής πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων και τη σημαντική τεχνογνωσία της εταιρείας στο συγκεκριμένο αντικείμενο;

5. Εγγυάται η κυβέρνηση την απασχόληση των εργαζομένων με βάση παραγωγικά κριτήρια και μακριά από πρακτικές που εγκαθίδρυσαν τις τελευταίες δεκαετίες τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης στα ΕΑΣ ΑΒΕΕ, οδηγώντας τα στο σημερινό αδιέξοδο;