Μήνυμα προς την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς και προσωπικά στον Φώτη Κουβέλη έστειλε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να μπλοκάρει τα σενάρια που θέλουν την παρούσα Βουλή να εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας το φθινόπωρο.

Η αιχμηρή αναφορά Τσίπρα περί Τσιριμώκου, όπως εξελήφθη και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είχε αποδέκτη απευθείας τον Φώτη Κουβέλη και στόχο –όπως σχολίαζαν έμπειροι κοινοβουλευτικοί –να προσδώσει χαρακτήρα «προδοσίας» σε τυχόν αποδοχή εκ μέρους του υποψηφιότητας για τη θέση του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας σοβαρός άνθρωπος που θα προθυμοποιηθεί να υποδυθεί τον σύγχρονο Τσιριμώκο της αυλής των Μνημονίων, για να δεχτεί να εκτεθεί ως υποψήφιος Πρόεδρος σε αυτή την εμποροπανήγυρη» ήταν η ακριβής φράση του Αλέξη Τσίπρα. Ο παραλληλισμός με τον Ηλία Τσιριμώκο, ο οποίος από βουλευτής της ΕΔΑ πέρασε στην Ενωση Κέντρου –της οποίας υπήρξε και ιδρυτικό μέλος –για να αναλάβει υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου (1965), τον οποίο άδειασε στη συνέχεια για να αποδεχτεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αποστατών, μόνο τυχαίος δεν είναι.

Στο επιτελείο της Κουμουνδούρου έχει σημάνει ήδη «πορτοκαλί συναγερμός» μπροστά στο ενδεχόμενο ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή. «Και τον Θεό τον ίδιο να προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας εμείς δεν θα στηρίξουμε», σύμφωνα με το «δόγμα» Κατρούγκαλου. Στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν σταθερά στη διεξαγωγή εθνικών εκλογών το συντομότερο δυνατό και βλέπουν ως πιθανότερη αφορμή για να ανοίξουν ξανά οι κάλπες την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα εκτιμούν ότι αν δεν επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών από την παρούσα Βουλή, τότε είναι πιθανό οι κάλπες να ανοίξουν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η στοχοποίηση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρόσωπα με ισχυρές πιθανότητες συγκέντρωσης του πολυπόθητου 180, και μάλιστα με τόσο αιχμηρό τρόπο από τον ίδιο τον πρόεδρο Αλ. Τσίπρα είναι ένα από τα όπλα του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια να μην επιτευχθεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, άρα να μετατεθεί ο χρόνος των εθνικών εκλογών.

Οι επίσης αιχμηρές διατυπώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί «σαφάρι εξαγοράς υποστήριξης ψήφων» που «ενδεχομένως θα μπορούσε να πει κανείς και εξαγοράς συνειδήσεων που στους παλαιότερους παραπέμπει στην ταραγμένη δεκαετία του ’60», επίσης εκτιμήθηκε ότι είχαν παραλήπτες τις δεξαμενές των ανεξάρτητων βουλευτών και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες κυρίως της ΔΗΜΑΡ και του ΠαΣοΚ.

«ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ». Τις αιχμηρές διατυπώσεις προς τους βουλευτές συνόδευσε με προειδοποιήσεις η πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσει περαιτέρω. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του κόμματος διαβεβαίωσε πως «εμείς διαμηνύουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να καθήσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε την κατάπτωση της δημοκρατικής διαδικασίας και τις συνεχείς εκτροπές για τη διασφάλιση της συνέχειας μιας καταστροφικής πολιτικής για τον λαό μας».