Στην επιστράτευση του αγωνιστή της αντίστασης Μανώλη Γλέζου για να κατεβάσει τη… σημαία της εσωστρέφειας που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του φιάσκου της Θράκης, προχώρησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα στο κομματικό παρασκήνιο έντονη είναι η κριτική που ασκείται για τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας του κόμματος με αφορμή την απόσυρση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο παρότι αποφεύγονται, με εξαίρεση τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη, οι δημόσιες δηλώσεις. Σήμερα αναμένεται να κλείσει το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωση άλλων δύο υποψηφίων, ενώ τη θέση του Μανώλη Γλέζου στη Βουλή καταλαμβάνει η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου.

Επιπροσθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πολώσει κι άλλο το ήδη οξυμμένο προεκλογικό κλίμα, σε μια προσπάθεια να κερδίσει χαμένο έδαφος, αλλά και για σκεπαστούν γρήγορα οι «γκάφες» με τις επιλογές υποψηφίων.

Χθες η Κουμουνδούρου ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να λάβει θέση σχετικά με δηλώσεις που είχε κάνει τον Ιανουάριο του 1989 στο περιοδικό «Εποπτεία», όπου «μιλάει για τουρκική μειονότητα στη Θράκη», ενώ με ανακοίνωση Τύπου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει λάβει θέση τόσο για τον αντιπρόεδρο της νεολαίας ΝΔ της Ροδόπης Χασάν Χασάν όσο και για τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Οντέν Μουμίν, «αμφότεροι υποστηρικτές του εθνικιστικού μειονοτικού κόμματος DEB».

Εν τω μεταξύ, γκρίνια υπήρξε χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας από τον βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου της Σοσιαλιστικής Τάσης σχετικά με τις τοποθετήσεις του ευρωυποψηφίου Δημήτρη Χριστόπουλου, ο οποίος, σύμφωνα με δηλώσεις του, τάχθηκε υπέρ της αντικατάστασης της κυρίας Σουλεϊμάν. Ωστόσο για τον τελευταίο δεν τέθηκε θέμα ούτε απόσυρσης ούτε αποπομπής του, παρότι υπήρξαν πιέσεις και από τον άλλο βουλευτή της Σοσιαλιστικής Τάσης Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

Τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα που ανέκυψε με την επιλογή Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου υπογράμμισε ότι «αν η επιλογή αυτή μας ταίριαζε θα την είχαμε αφήσει εκεί που ήταν». Ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «αυτό το θέμα είναι αντικείμενο εσωτερικής συζήτησης και δευτερευούσης σημασίας». Στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με το ποιος τελικά πρότεινε την υποψήφια, ο ίδιος απάντησε ως εξής: «Δηλαδή τι θα κάνουμε εδώ; Δικαστήριο θα στήσουμε;».

Αναβρασμός υπάρχει και για το προχθεσινό κύριο άρθρο της εφημερίδας «Αυγή», το οποίο ασκούσε έντονη κριτική στον γραμματέα του κόμματος Δ. Βίτσα. Το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση της ΠΓ χθες, στη βάση ότι τέτοιου είδους αρθρογραφία δεν βοηθάει το κόμμα αυτή τη στιγμή, ενώ ο διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα Νίκος Παππάς διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα Βίτσα.

Σύμφωνα με κομματικό μέλος που προέρχεται από συνιστώσα, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΠΓ «ήταν από τις λίγες φορές που τα βέλη κατευθύνθηκαν προς την πλευρά της πλειοψηφίας και μάλιστα της στενής ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτή τη φορά δεν μπορούσε κανείς να κατηγορήσει τον συνήθη ύποπτο Παναγιώτη Λαφαζάνη!».

Στοιχεία αυτοκριτικής είχε και η αναφορά του Νίκου Βούτση (Βήμα FM), ο οποίος παραδέχθηκε ότι «δεν είμαστε ευτυχείς, αλλά καλό θα ήταν αυτά τα πράγματα να τα είχαμε συζητήσει πιο έγκαιρα».