Στην κοινότητα των μαρτυρικών Λιγκιάδων Ιωαννίνων ειπώθηκε για πρώτη φορά από επίσημα γερμανικά χείλη «συγγνώμη» για τις θηριωδίες των Ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Ενώπιον συγγενών των θυμάτων του ολοκαυτώματος της 3ης Οκτωβρίου 1943 στην ηπειρώτικη κοινότητα, ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ είπε «συγγνώμη» σε βαρύ κλίμα που προκάλεσε η υπενθύμιση των γεγονότων. Δίπλα στον συναισθηματικά φορτισμένο γερμανό πρόεδρο στεκόταν έντονα συγκινημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Στις 3 Οκτωβρίου 1943 γερμανοί στρατιώτες δολοφόνησαν εδώ με κτηνώδη τρόπο παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους ανθρώπους» είπε ο κ. Γκάουκ, που κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων του ολοκαυτώματος. «Ολοι τους ήταν άδολοι, ανυπεράσπιστοι. Η σφαγή των Λιγκιάδων είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των μελών των οικογενειών σας. Τα παιδιά των παιδιών σας σηκώνουν έως σήμερα αυτό το βάρος. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που μου δώσατε τη δυνατότητα να τιμήσω σήμερα αυτά τα θύματα. Αυτό έχει για μένα πολύ μεγάλη σημασία».

Και συνέχισε: «Γερμανοί στρατιώτες και αξιωματικοί εκτελούσαν στην κατεχόμενη χώρα σας όσα επινοούσαν ιδεολόγοι και ηθικοί αυτουργοί υπό το πνεύμα εθνικιστικής ύβρεως. Γνωρίζω πολύ καλά ότι στη Γερμανία ζουν ελάχιστοι που φέρουν ευθύνη για εκείνα τα εγκλήματα. Γνωρίζω επίσης ότι εμείς οι νεότεροι δεν φέρουμε προσωπικά ευθύνη. Κι όμως σε τόπους σαν τούτους εδώ αισθάνομαι βαθιά αναστάτωση και ντροπή, γιατί άνθρωποι που μεγάλωσαν εντός γερμανικού πολιτισμού μετατράπηκαν σε δολοφόνους. Και ντρέπομαι για κάτι άλλο: για το γεγονός ότι η δημοκρατική Γερμανία άρχισε να επεξεργάζεται βήμα προς βήμα το παρελθόν της και δεν διδάχθηκε από την ενοχή αναφορικά με τους Ελληνες».

Ο κ. Γκάουκ πρόσθεσε: «Θα ευχόμουν πολύ αν κάποιος ο οποίος έδινε τότε εντολές ή υπάκουε σε εντολές είχε πει προ πολλού «ζητώ συγγνώμη» ή «λυπούμαι βαθύτατα». Είναι αυτές ακριβώς οι φράσεις που δεν έχουν ειπωθεί, αυτή η ελλιπής γνώση, που θεμελιώνουν μία δεύτερη ενοχή, αφού έτσι αποκλείονται τα θύματα από τη μνήμη. Ετσι, λοιπόν, επιθυμώ να αρθρώσω αυτό που δράστες και πολιτικά υπεύθυνοι δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν να προφέρουν, ότι όσα συνέβησαν εδώ ήταν κτηνώδης αδικία και ότι με αίσθημα ντροπής και πόνου ζητώ από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων συγγνώμη».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι των μαρτυρικών χωριών της Ελλάδας και εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Μετά τη συγγνώμη του κ. Γκάουκ και το τέλος της εκδήλωσης, φώναξαν «Δικαιοσύνη, δικαιοσύνη» και ξεδίπλωσαν πανό με ανάλογο περιεχόμενο.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης είχαν διανείμει έντυπο υλικό στα ελληνικά και τα γερμανικά.

Η εκτός προγράμματος συνάντησή τους με τον κ. Γκάουκ εκτιμήθηκε ως θετικό βήμα.

«Δεν είμαι μέλος της κυβέρνησης, αλλά δεσμεύομαι να προβώ σε ενημέρωση» απάντησε ο κ. Γκάουκ στα μέλη της επιτροπής, που του επέδωσαν το ψήφισμά τους. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που κατακτήθηκε από τη Γερμανία και δεν έχει λάβει καμία αποζημίωση, το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο δεν έχει αποδοθεί στη χώρα μας, ενώ αρχαιολογικοί θησαυροί που εκλάπησαν δεν έχουν επιστραφεί.