Το Ποτάμι είναι ένα κίνημα που κλέβει ιδέες από την Αριστερά και από τη φιλελεύθερη παράταξη, υποστήριξε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος παρουσίασε την πολιτική πλατφόρμα και τους συνεργάτες του λέγοντας ότι στο νέο κόμμα μπορεί να μην είναι όλα «επαναστατικά» αλλά σίγουρα θα είναι όλα «διαφορετικά».

Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός και διευκρινίζει ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του κεντροαριστερό ή κεντρώο. Παρ’ όλα αυτά, Το Ποτάμι –ή παρ’ ολίγον Κύμα, όπως αποκάλυψε ο Σταύρος Θεοδωράκης. αποφεύγει την ιδεολογική ταύτιση με κάποιο συγκεκριμένο χώρο και γι’ αυτό τον λόγο θα αποφασίσει σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθεί στην Ευρωβουλή εφόσον εκλέξει ευρωβουλευτή και όχι εκ των προτέρων.

Ο κ. Θεοδωράκης είναι ο ηγέτης του νέου πολιτικού φορέα –«μέχρι να αμφισβητηθώ» –και παρότι δεν θα είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή διαβεβαιώνει ότι «θα είμαι μπροστάρης και θα είμαι παρών στη μάχη», ενώ το επόμενο διάστημα αρχίζει περιοδείες ανά τη χώρα για να παρουσιάσει Το Ποτάμι και στην ελληνική περιφέρεια.

Στο ερώτημα των «ΝΕΩΝ» τι διαφορετικό έχει να προτείνει το νέο κόμμα για το πολιτικό σύστημα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: το δικαίωμα των νέων να συμμετέχουν στην πολιτική και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στα 18 χρόνια. Η σημαντικότερη πρόταση Του Ποταμιού είναι η διενέργεια εθνικών εκλογών αυστηρά κάθε τέσσερα χρόνια μέσω ρύθμισης που δεν θα προβλέπει έκτακτη προσφυγή στην κάλπη, «ακόμη και αν η θέση του πρωθυπουργού χηρέψει». Σύμφωνα με τον αρχηγό του Ποταμιού, μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το μαύρο πολιτικό χρήμα. Επίσης, το νέο κόμμα θέλει μια «μικρότερη Βουλή», απορρίπτει τις προτάσεις για εκλογή Γερουσίας και ζητεί αλλαγή του εκλογικού συστήματος με κατεύθυνση την απλή αναλογική. Ακόμη προτείνει να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα να μπορεί ο ψηφοφόρος να ψηφίζει ένα κόμμα, αλλά πρόσωπα της εκλογικής περιφέρειάς του που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, κάτι που γίνεται στη Γερμανία.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης απέφυγε χθες να μιλήσει ανοιχτά για το Μνημόνιο. Τόνισε ότι τον Μάιο η χώρα εισέρχεται σε μεταμνημονιακή περίοδο και ότι αυτό που έχει ανάγκη είναι ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. «Δεν αρνούμαι να κάνω κουβέντα για το Μνημόνιο ή για τα λάθη του Γιώργου Παπανδρέου και της τότε αντιπολίτευσης. Πάντως η Ελλάδα είχε ένα πρόβλημα που δεν μπορούσε να το λύσει μόνη της» τόνισε. Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα ο ηγέτης του Ποταμιού είπε ότι δεν χρειάζεται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς το πρόβλημά του βρίσκεται στο ότι είναι ένα κακό Δημόσιο και όχι ο μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.

Αφησε, εξάλλου, αιχμές για τα υφιστάμενα κόμματα και τους πολιτικούς. «Εχουμε διαψευσθεί από τους πολιτικούς» είπε. «Αυτοί που διαχειρίστηκαν την εξουσία τόσα χρόνια (ΝΔ, ΠαΣοΚ) και λένε «εμείς θα αλλάξουμε τον τόπο» και άλλοι πολιτικοί που κάνουν κριτική (ΣΥΡΙΖΑ) στις πολιτικές του παρελθόντος, θέλουν όμως να γυρίσουν στο παρελθόν».

Το Ποτάμι χρηματοδοτείται από φίλους στο Internet. Εως τώρα έχουν καταγραφεί περίπου 6.000 πρόθυμοι να συνεισφέρουν στην οικονομική ενίσχυσή του και έχουν δώσει από 10 ευρώ, «χρειάζονται όμως κάποιοι κωδικοί από την Εφορία» και τα χρήματα δεν έχουν εισπραχθεί ακόμη.

Οι ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Ο Στ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε και τα ονόματα 30 συνεργατών που υποστηρίζουν το εγχείρημα. Στην ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου θα προχωρήσει όταν αυτό θα πράξουν και τα άλλα κόμματα.

Θοδωρής Γκόνης, σκηνοθέτης-στιχουργός

Μαρία Δημητρίου, επιμελήτρια κοινωνικής πρόνοιας, Τσιγγάνα από την Αγία Βαρβάρα

Νίκος Δήμου, συγγραφέας

Αννα Εφραιμίδου, γιατρός ογκολόγος

Παναγιώτης Κακατσούλης, ο βραβευθείς ως καλύτερος δημόσιος υπάλληλος και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

Βάσω Κιντή, καθηγήτρια Φιλοσοφίας

Δημήτρης Κοντοπίδης, φοιτητής Αρχιτεκτονικής

Αύγουστος Κορτώ, συγγραφέας (διευκρίνιζε ότι στηρίζει το εγχείρημα, αλλά δεν θα είναι υποψήφιος με Το Ποτάμι)

Δημήτρης Κουρέτας, αντιπρύτανης στο Παν. Θεσσαλίας

Ολυμπία Κρασαγάκη, φωτογράφος

Δημήτρης Κυριακόπουλος, πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου Πρωτέας

Αναστασία Λαμπρία, εκδότρια (οίκος Ποταμός)

Ζαχαρούλα Λούδα, αμπελουργός

Αννα Λιδάκη, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας

Χάρης Μαθιόπουλος, κοινωνιολόγος

Νίκος Μαραντζίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Παν. Μακεδονίας

Γαβρίλλος Μακρυγιάννης, ξυλουργός

Γιώργος Μαυρωτάς, πρώην αρχηγός της Εθνικής Πόλο

Γιούλη Μενουδάκη, Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων

Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος, διευθύντρια έρευνας στο Αρχιπέλαγος

Νίκος Ξυδάκης, μουσικός

Νίκος Ορφανός, ηθοποιός

Γιώργος Παπαλιός, σκηνοθέτης

Ντάνα Παρασκευοπούλου, ζωγράφος στον Αγιο Αχίλλειο Πρεσπών

Ανδρέας Πετρουλάκης, σκιτσογράφος

Θανάσης Σκώκος, επιχειρηματίας

Χριστίνα Ταχιάου, δημοσιογράφος

Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος

Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Χάγκεν Φλάισερ, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας (ειδικός στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων).

Καρφιά από ΣΥΡΙΖΑ

Για το νέο κόμμα ρωτήθηκε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, ο οποίος σχολίασε (9,89) πως «δεν πιστεύω ότι είναι απειλή, θα δείξει, είναι και θέμα «sponsoring». Εύχομαι ό,τι καλύτερο, απλώς είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός σε κινήσεις που δεν έχουν μια κοινωνική ζύμωση».