«Φέτος η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση» εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης στο Ζάππειο Μέγαρο με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους έλληνες πολίτες για τις θυσίες που κατέβαλαν, για το θάρρος και τις προσπάθειές τους» πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο, διαβεβαιώνοντας τους Ελληνες ότι «οι προσπάθειές σας σάς ανοίγουν ένα καλύτερο μέλλον».

«Αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες με οικονομικούς όρους», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «έμπειρο πιλότο», καθώς αναλαμβάνει την πέμπτη προεδρία.

«Η Ελλάδα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και αποφασισμένη να επιτύχει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Φέτος βγαίνουμε από την ύφεση και πιστεύω ότι και η Ελλάδα θα βγει φέτος από την κρίση» προέβλεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, είπε ότι «το 2013 είχα πει ότι θα είναι το έτος που η ευρωπαϊκή οικονομία θα έκανε μία στροφή και όντως ήταν μία χρονιά αλλαγής αντιλήψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που διάφοροι έκαναν προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και η Ευρώπη θα καταρρεύσει. Το γεγονός ότι είμαστε εδώ δείχνει ότι αυτές οι προβλέψεις ήταν λάθος.

» Η υπαρξιακή κρίση του ευρώ όπως είχα πει είναι πίσω μας. Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που βγήκε από την κρίση. Τα προγράμματα αποδίδουν. Στόχος τους ήταν να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και οι χώρες να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να μην βασίζονται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών».

«Για την Ελλάδα υπάρχει μια αντίληψη που δεν είναι σωστή. Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την κρίση το 2014 και αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα προγράμματα αποδίδουν και δεν πρέπει να κατασπαταλήσουμε τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα υπάρχουν δυσκολίες και ξέρουμε ότι αυτά που βλέπουμε γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον απλό πολίτη. Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους έλληνες πολίτες για τις θυσίες που κατέβαλαν, για το θάρρος και τις προσπάθειές τους» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σαμαράς: «Αφήνουμε πίσω μας την κρίση»

«Η Ελλάδα, με τεράστιες θυσίες, αφήνει πίσω της την κρίση. Δεν λύθηκαν όλα. Εχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ο ελληνικός λαός πέρασε τα τελευταία χρόνια απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιωτικό επίπεδο όσο κανένας άλλος λαός από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επιγραμματικά τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας: αντιμετώπιση της ανεργίας, οικονομική ανάκαμψη, θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, κατοχύρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης για την αντιμετώπιση των κατασκευαστικών ελλειμμάτων που ανέδειξε η κρίση, με σκοπό να διασφαλιστεί πλήρως το ευρώ.

Είπε ακόμη ότι στόχοι είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση και αλληλεγγύη, ώστε να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και η ανάπτυξη των θαλάσσιων πολιτικών.

«Τώρα η Ελλάδα έχει σταθεί στα πόδια της και η Ευρώπη ξέρει καλά τον δρόμο της. Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πάνω στην επιτυχία των ευρωπαϊκού εγχειρήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους όχι μόνο οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και άλλοι λαοί.

«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι σίγουρα η μεγάλη ελπίδα, κάτι που υπήρξε άπιαστο όνειρο για γενιές Ευρωπαίων» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη δίνει ελπίδα και γνώση στα νέα παιδιά πως όταν είναι ενωμένη μπορεί να λύνει τα προβλήματά της.

Ο κ. Σαμαράς κατέληξε λέγοντας πως ο σημερινός καλός καιρός και ο ήλιος αποκτούν ιδιαίτερο συμβολισμό, γιατί αυτή πρέπει να είναι η ελπίδα για το μέλλον.

Προηγήθηκε γεύμα εργασίας και συνεδρίαση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, τους υπουργούς της κυβέρνησης και τα μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας στο Μέγαρο Μουσικής με ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και χαιρετισμούς του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλου.