Αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας άφησε την Κυριακή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, με δηλώσεις του στη Βουλή στο πλαίσιο της κρίσιμης συνεδρίασης για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Οι δηλώσεις του Μωραΐτη ακολουθούν παρόμοιες του Κώστα Σκανδαλίδη και του Μιχάλη Κασσή που εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη στήριξη της κυβέρνησης.

Ο Θάνος Μωραΐτης συγκεκριμένα δήλωσε ότι «δίνουμε μια ψήφο επώδυνης ανοχής» και έσπευσε να τονίσει σε προειδοποιητικό τόνο: «Ας μην δοκιμάζουν άλλο την αντοχή αυτής της ανοχής. Υπάρχει ένας πολύ δύσκολος κυβερνητικός συμβιβασμός με συγκεκριμένο χρονικό και πολιτικό ορίζοντα».

Οσον αφορά στον Πρωθυπουργό ο Θάνος Μωραΐτης είπε: «Εχει μεγάλη ευθύνη προσωπικά. Πριν ενάμιση χρόνο υποσχόταν παντού δις ισοδύναμων στα διάφορα Ζάππεια τα οποία έγιναν καπνός. Εξαφανίστηκαν και τα Ζάππεια όπως και τα success story του καλοκαιριού και σήμερα ξαναζούμε ένα αντιμνημονιακό κρεσέντο. Ο κ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός με παραχώρηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν μας κάνει κάποια χάρη. Αν νιώθει ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, ενώ η χώρα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο διαπραγμάτευσης των τελευταίων ετών, μπορεί να βρεθούν άλλες λύσεις».

Σημείωσε δε ότι η Δεξιά ετοιμάζεται για «κοινή ιδεολογική επέλαση» με την Χρυσή Αυγή καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην πατά την όποια πεπονόφλουδα του πετούν».

Στο ίδιο μήκος ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή Ιωαννίνων Μιχάλη Κασσή που είπε ότι «η ψήφος μου δεν είναι λευκή επιταγή. Μην λάβατε την ψήφο ως εξουσιοδότηση για ανεξέλεγκτη λειτουργία, για εξουσιοδότηση να φέρετε το έκτρωμα του φόρου ακίνητης περιουσίας, την άρση πλειστηριασμών, την λήψη νέων οριζόντιων, κάθετων και πλάγιων μέτρων. Δεν είμαι υπέρ των εκλογών δεν είναι η ώρα για να μπει σε νέες περιπέτειες η χώρα, Αλλά υπάρχει ανάγκη για κυβέρνηση που ακούει και για πρωθυπουργό που λειτουργεί συλλογικά και για αντιπολίτευση που δεν είναι συνέχεια στο κατά».

Η αρχή για τη στήριξη με αστερίσκο στην κυβέρνηση από μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δόθηκε με την ομιλία το Σάββατο του Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος είπε ότι «υφαρπάζεται» η θετική του ψήφος προς την κυβέρνηση.