Το ενδιαφέρον του εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη δυνατότητα λειτουργίας στην Ελλάδα γερμανικών περιφερειακών τραπεζών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την περιφερειακή ανάπτυξη. Παράλληλα, απηύθυνε πρόταση-πρόσκληση σε έλληνες νέους να πάνε στη Γερμανία για επαγγελματική εκπαίδευση, στο πλαίσιο της χθεσινής του επίσκεψης στην Αθήνα και των συναντήσεών του με το οικονομικό επιτελείο.

Το γερμανικό σύστημα Τεχνικής Εκπαίδευσης είναι διάσημο για την αποτελεσματικότητά του και ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι Ελληνες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα.

Μάλιστα, κάλεσε τους υπουργούς Εργασίας των δύο χωρών να συνεργαστούν ώστε να βρουν τρόπους με τους οποίους το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Οπως σημείωσε, εξάλλου, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη συνέχεια ο γερμανός υπουργός, οι νέοι που εκπαιδεύονται στο εξωτερικό δεν χάνονται για την πατρίδα τους, αφού μπορούν να γυρίσουν πίσω με αυξημένα εφόδια και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξή της.

Η πρόταση αυτή ήρθε να προστεθεί στις δύο πρωτοβουλίες που ανέπτυξε χθες στους συνομιλητές του ο γερμανός υπουργός: την πιο προχωρημένη για τη χρηματοδότηση του Αναπτυξιακού Επενδυτικού Ταμείου με 100 εκατ. ευρώ από τη γερμανική συνεταιριστική τράπεζα KfW με εγγύηση του γερμανικού κράτους, για την οποία υπεγράφη χθες και το σχετικό μνημόνιο, και αυτήν για τη μεταφορά τεχνογνωσίας των γερμανικών αποταμιευτικών τραπεζών Σπαρκάσεν σε ελληνικές συνεταιριστικές τράπεζες.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος χθες σε αυτό το θέμα, το οποίο «τρέχει» και με πρωτοβουλία του επιτετραμμένου της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, τόνισε ότι σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζεται να δημιουργηθεί ένας αντίστοιχος θεσμός και στην Ελλάδα.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οι Σπαρκάσεν είναι περιφερειακές τράπεζες και τα δάνεια που χορηγούν στην περιφέρεια όπου ανήκουν είναι ακριβώς ίσου ύψους με τις καταθέσεις της περιφέρειας. Στόχος είναι να τονωθεί με ιδιαίτερα χαμηλότοκα δάνεια η ρευστότητα επιχειρήσεων που μπορούν να δανειστούν με εξασφαλίσεις.

Σημειώνεται ότι ήδη, όπως έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», ο όμιλος των γερμανικών τραπεζών έχει εκφράσει ενδιαφέρον για να αδειοδοτηθεί προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, κάτι το οποίο συζητήθηκε στις χθεσινές συναντήσεις.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Κατά τα άλλα, η επίσκεψη είχε κυρίως συμβολική σημασία, όπως σχολίαζε χθες υπουργός που συμμετείχε στις επαφές με τον κ. Σόιμπλε. Ηθελε να υπογραμμίσει ότι η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα και αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Παράλληλα, όμως, όπως κατέστησε ο ίδιος σαφές και στις κατ’ ιδίαν επαφές του, περιμένει από την Ελλάδα να κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί: να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Μας είπε τα ίδια»

Οπως ανέφερε υπουργός που συμμετείχε στις συσκέψεις με τον κ. Σόιμπλε, δεν υπήρχε καμία διαφορά ανάμεσα σε αυτά που είπε δημοσίως ο γερμανός υπουργός περί προσήλωσης της Ελλάδας στο πρόγραμμα και σε αυτά που συζήτησε κατ’ ιδίαν.