Πρωθυπουργός

Αντώνης Σαμαράς

Με τον ορισμό αντιπροέδρου και την ανάθεση της εξωτερικής πολιτικής στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε σαφές μήνυμα ότι επενδύει σε μια νέα σχέση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ώστε το κυβερνητικό εγχείρημα να αποδειχθεί μακράς πνοής

Αντιπρόεδρος,υπουργός Εξωτερικών

Βαγγέλης Βενιζέλος

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ

Δημήτρης Κούρκουλας

Ακης Γεροντόπουλος

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο αναλαμβάνει στην κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος ως αντιπρόεδρος, αλλά και ισχυρός υπουργός Εξωτερικών σε μια περίοδο (1/1/2014) που η Ελλάδα θα έχει για 6 μήνες την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο υπουργείο παραμένει ο Δημήτρης Κούρκουλας αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, ενώ τον κ. Τσιάρα αντικαθιστά ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Ακης Γεροντόπουλος.

Οικονομικών

Γιάννης Στουρνάρας

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ

Χρήστος Σταϊκούρας

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Γιώργος Μαυραγάνης

Δεν άλλαξε τίποτε, καθώς θεωρείται ότι το σχήμα επιτέλεσε σημαντικό έργο. Ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής των Ευρωπαίων, ενώ οι Χρ. Σταϊκούρας και Γ. Μαυραγάνης λειτουργούν αρμονικά.

Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Κυριάκος Μητσοτάκης

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Αλλαγή από το κομβικό υπουργείο, που βρίσκεται στο στόχαστρο της τρόικας ζητάει ο κ. Σαμαράς. Η αναδιάρθρωσή του είναι το μεγάλο στοίχημα που αναλαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης μαζί με την Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Εσωτερικών

Γιάννης Μιχελάκης

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και οι δημοτικές εκλογές θα είναι το μεγάλο στοίχημα του εξ απορρήτων συνεργάτη του κ. Σαμαρά μαζί με τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, νέο αναπληρωτή υπουργό.

Εθνικής Αμυνας

Δημήτρης Αβραμόπουλος

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ

Φώφη Γεννηματά

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αθανάσιος Δαβάκης

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιστρέφει στο ίδιο υπουργείο που θήτευσε επί κυβέρνησης Παπαδήμου λόγω ανάληψης του ΥΠΕΞ από τον κ. Βενιζέλο. Και εδώ το σχήμα είναι διακομματικό, με αναπληρώτρι τη Φ. Γεννηματά.

ΑνάπτυξηςΚωστής Χατζηδάκης

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ

Θανάσης Σκόρδας

Νότης Μηταράκης

Στο νέο «ψαλιδισμένο» υπουργείο Ανάπτυξης – μετά την απόσπαση του Μεταφορών – παραμένουν τα ίδια πρόσωπα, όλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Υποδομών

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Μιχάλης Παπαδόπουλος

Ο κ. Βενιζέλος επιθυμούσε την είσοδο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο κυβερνητικό σχήμα και λόγω εμπειρίας και για λόγους εσωτερικής ισορροπίας.

Περιβάλλοντος, Ενέργειας

Γιάννης Μανιάτης

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ

Σταύρος Καλαφάτης

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ασημάκης Παπαγεωργίου

Ο Μανιάτης θεωρούνταν φαβορί για το ΠΕΚΑ λόγω και της προϋπηρεσίας του στο ίδιο υπουργείο. Διατηρούνται στις θέσεις τους οι Καλαφάτης ως αναπληρωτής υπουργός και Παπαγεωργίου ως υφυπουργός.

Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ

Κωστας Γκιουλέκας, Συμεών Κεδίκογλου

Ο καθηγητήςΚωνσταντίνοςΑρβανιτόπουλοςκρίθηκε αμετακίνητος, χωρίς όμως εμπλοκή στον τομέα του

Πολιτισμού.

Πολιτισμού καιΑθλητισμού

Πάνος Παναγιωτόπουλος

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Γιάννης Ανδριανός

Υπό κάποιες συνθήκες, και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος μπορεί να αντιμετωπισθεί ως… θύμα του δικομματισμού, αφού αποχώρησε από το ΥΕΘΑ, επειδή μετακόμισε εκεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Γιάννης Βρούτσης

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Βασίλης Κεγκέρογλου

Ο Γιάννης Βρούτσης παρέμεινε, παρά τη φημολογία ότι επρόκειτο να αντικατασταθεί. Ως αντίβαρο στον κ. Βρούτση, για τον οποίο είχε ενστάσεις από το ΠΑΣΟΚ, θα λειτουργήσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου.

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αδωνις Γεωργιάδης

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ

Αντώνης Μπέζας

Ζέττα Μακρή

Μια γαλάζια τριάδα καλείται να βγάλει το υπουργείο από τη μαύρη λίστα της τρόικας. Η Ζέττα Μακρή κλήθηκε να συμπληρώσει το κενό που άφησε η Σοφία Βούλτεψη, η οποία… παραιτήθηκε πριν ορκιστεί.

Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων

Αθανάσιος Τσαυτάρης

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Διατηρείται το ίδιο σχήμα. Ο εξωκοινοβουλευτικός Αθανάσιος Τσαυτάρης θεωρείται από το ΠΑΣΟΚ που τον υπέδειξε ιδιαίτερα επιτυχημένος. Μαζί του ως υφυπουργός παραμένει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία.

Δικαιοσύνης

Χαράλαμπος Αθανασίου

Ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε τον Αθανασίου στο Δικαιοσύνης από πέρυσι, αλλά έπεσε στο «βέτο» του Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Αθανασίου καλείται να λύσει τον γρίφο του αντιρατσιστικού νόμου και να τρέξει τη συνταγματική αναθεώρηση.

Προστασίαςτου Πολίτη

ΝίκοςΔένδιας

Ο Νίκος Δένδιας κρίθηκε απαραίτητο να παραμείνει, καθώς έλαβε εύσημα τους προηγούμενους μήνες. Η μάχη για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης παραμένει κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα του.

Τουρισμού

Ολγα Κεφαλογιάννη

Και η παραμονή της Ολγας Κεφαλογιάννη είχε προεξοφληθεί όχι μόνον γιατί εκτιμάται στο Μαξίμου ότι η ίδια είχε επιδείξει αποτελεσματικότητα αλλά και επειδή δεν αλλάζει κανείς ηγεσία στο υπουργείο μεσούσης της θερινής περιόδου.

Εμπορικής

Ναυτιλίας

και Αιγαίου

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Το βάπτισμα του πυρός είχε πάρει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ως υφυπουργός Εξωτερικών, επί Ντόρας Μπακογιάννη. Τώρα επανέρχεται με καυτή ατζέντα: πώληση ΟΛΠ, περιφερειακών λιμανιών, καθώς

και το πώς θα αξιοποιηθούν οι μαρίνες.

Μακεδονίας – Θράκης

Θεόδωρος Καράογλου

Ο Πρωθυπουργός

επέμεινε στη διατήρηση του υπουργείου

Μακεδονίας – Θράκης,

όπως επέμεινε και

στη διατήρηση

του Θεόδωρου Καράογλου, παρά τις εισηγήσεις για αλλαγή φρουράς.

Επικρατείας

Δημήτρης Σταμάτης

«Δεξί χέρι» και άνθρωπος ειδικών αποστολών για τον Αντώνη Σαμαρά, ο εξωκοινοβουλευτικός Δημήτρης Σταμάτης θα συνεχίσει να αποτελεί τον κεντρικό δίαυλο του Μαξίμου με τα υπουργεία αλλά και με την Ιπποκράτους.