Η θέσπιση έξι νέων θέσεων αναπληρωτών υπουργών δημιουργεί ατμόσφαιρα αντίστροφης μέτρησης για τον ανασχηματισμό. Από τη μια, αυξάνει τις καρέκλες. Από την άλλη, δημιουργεί τον φόβο μήπως το όλο εγχείρημα περιοριστεί στην κάλυψη των νέων θέσεων και σταματήσει εκεί. Κάτι που θα απογοητεύσει πολλούς. Ως συνήθως, τα σενάρια ανθούν μαζί με τη φύση καθότι ξεκίνησε η άνοιξη.

Το τελευταίο –και πιο σέξι από αυτά –βλέπει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο υπουργού Εξωτερικών. Θα αναλάβει μεταξύ των άλλων, ως νομικός, και το θέμα της ΑΟΖ που άπτεται των διμερών ελληνοτουρκικών διαφορών. Ως υπουργός Εξωτερικών, ο Βενιζέλος θα είχε ισχυρό ρόλο, αλλά δεν θα μπλεκόταν στην κεντρική λειτουργία της κυβέρνησης.

Το θέλει ο ίδιος; Συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι στο βάθος του μυαλού του έχει τη φιγούρα του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ. Ως αρχηγός των Φιλελευθέρων και παρτενέρ των Χριστιανοδημοκρατών ή των Σοσιαλδημοκρατών, ο Γκένσερ ταυτίστηκε με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, ο Βενιζέλος είχε γνωρίσει τον Γκένσερ μέσω του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου με τον οποίο συνδεόταν και έχει ιδία αντίληψη του ανδρός και του ρόλου του. Ούτως ή άλλως, ο Γκένσερ έκανε πολιτική σχολή αφού στο γερμανικό ΥΠΕΞ πήγαιναν οι εταίροι Χριστιανοδημοκρατών ή Σοσιαλδημοκρατών στη γερμανική κυβέρνηση, από τον Πράσινο Γιόσκα Φίσερ μέχρι τον Φιλελεύθερο Γκίντο Βεστερβέλε. Πιθανόν, μια εγκατάσταση Βενιζέλου στο ΥΠΕΞ να είναι το μη χείρον για το Μαξίμου. Και ο Αβραμόπουλος;

Ο Αβραμόπουλος βρέθηκε στο ΥΠΕΞ καθώς δεν πήγε τελικά στην προεδρία της Βουλής, την οποία κατέλαβε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ικανοποιημένος –έχοντας ξεκινήσει ως διπλωμάτης καριέρας –στο φιστικί κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών όπου, κατά τη συνήθειά του, άλλαξε τη διάταξη των επίπλων και τα χρώματα στο γραφείο υπουργού. Αλλά και στο υπουργείο Εσωτερικών, στη θέση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, θα μπορούσε να πάει και να γίνει ηγεμών της Αυτοδιοίκησης. Κάτι που επίσης θα του άρεσε, ελέω των δύο θητειών του ως Δημάρχου Αθηναίων. Αυτονοήτως, όμως, όλα αυτά δεν συνιστούν εύκολη πολιτική άσκηση. Το ενδιαφέρον Βενιζέλου να γίνει ο Ελληνας Γκένσερ θέτει το ερώτημα πώς θα επηρεαστεί μια υποτιθέμενη καλή φιλική σχέση όπως αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον νυν υπουργό Εξωτερικών. Αλλά στην πολιτική, όπως λένε, αν θέλεις φίλο πάρε σκύλο.