Προσδοκίες για ικανοποιητικές ρυθμίσεις σε ορισμένα θέματα, αλλά και υποχωρήσεις σε άλλα διαμήνυαν χθες στελέχη του οικονομικού επιτελείου ενόψει της σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με την τρόικα στις 7 μ.μ.

«Διαβλέπω κάποιες επιτυχίες, αλλά και κάποιο δημοσιονομικό στρίμωγμα», έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του επιτελείου, εξηγώντας ότι η τρόικα περιμένει «να δώσουμε κάτι για να μας δώσει κι αυτή».

Η προγραμματισμένη για χθες στις 6 μ.μ. συνάντηση των δύο πλευρών αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, όταν διαπιστώθηκε ότι πολλά θέματα παρέμεναν ανοιχτά. Δημιουργήθηκε, μάλιστα, για άλλη μία φορά αίσθηση αδιεξόδου, την οποία θέλησε να αμβλύνει ο υπουργός Οικονομικών δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει εμπλοκή», αλλά επισημαίνοντας παράλληλα ότι παραμένουν αρκετές εκκρεμότητες. Ο ίδιος είπε ότι σήμερα δεν αναμένεται να κλείσουν όλα τα θέματα.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών είχαν χθες νέο γύρο εντατικών εργασιών για να κλείσουν τις εκκρεμότητες, ενώ ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους αρμόδιους υπουργούς Γ. Στουρνάρα, Γ. Βρούτση, Κ.Χατζηδάκη και Αντ. Μανιτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να καθορίσουν τη γραμμή διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα κατέστησε σαφές ότι –αν και ήρθε με καλή διάθεση για επίτευξη συμφωνίας στην Αθήνα –δεν μπορεί να αποδεχθεί όλα τα αιτήματα ιδίως αν υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Επίσης, η τρόικα άνοιξε όλη τη βεντάλια με τα ανοιχτά θέματα. Μεταξύ άλλων, επεσήμαναν στην κυβέρνηση ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο προϋπολογισμός κινδυνεύει να πέσει έξω κατά 500 εκατ. ευρώ εξαιτίας των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ κίνδυνοι υπάρχουν και από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αφησαν έτσι να εννοηθεί ότι δεν θα ρισκάρουν περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος, τη στιγμή που ίσως χρειασθεί να ληφθούν νέα μέτρα (αν και δεν έθεσαν τέτοιο θέμα επί του παρόντος).

Επισης επεσήμαναν την καθυστέρηση στην αύξηση των εισιτηρίων κατά 25%, ενώ προβληματική χαρακτήρισαν την υποαπόδοση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ. Στα ανοιχτά μέτωπα, η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ώς χθες ήταν η εξής:

Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει, αλλά όχι ολοκληρωθεί, σε ό,τι αφορά –κυρίως –τον αριθμό των δόσεων, το κατά πόσο θα υπάρχει ή όχι ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων από την πάγια ρύθμιση (όπως θέλει η κυβέρνηση, αλλά όχι η τρόικα) και το αν θα ταυτίζονται οι ρυθμίσεις για εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία (όπως θέλει η τρόικα).

Ρυθμίσεις δανείων νοικοκυριών. Είχε σημειωθεί σύγκλιση, με αρκετές πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία, κατά υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης. Πληροφορίες λένε πως συμφωνήθηκε να λαμβάνεται υπ’ όψιν η συνολική περιουσιακή κατάσταση του νοικοκυριού προκειμένου να υπαχθεί στη ρύθμιση και να επανεξετάζεται αυτή κάθε χρόνο (όπως ήθελε η τρόικα). Η ρύθμιση προβλέπει τετραετή περίοδο χάριτος, κατά την οποία ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόση ίση με το 30% του εισοδήματός του. Σε ό,τι αφορά τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη), η τρόικα επιμένει να ξεπερνά τα 40 ευρώ (που είχε βάλει ως πλαφόν η κυβέρνηση) η δόση του δανείου από την αίτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Φόρος ακινήτων. Μεγάλο αγκάθι, καθώς η τρόικα ζητά να παραταθεί ώς το 2014 ο ΕΕΤΗΔΕ, ενώ η κυβέρνηση επιμένει στην αντικατάστασή του από τα μέσα της φετινής χρονιάς.

ΦΠΑ σε εστίαση-φόρος κατανάλωσης καυσίμων. Εξίσου μεγάλο αγκάθι. Η κυβέρνηση επιμένει να διατηρεί την πρόταση στο τραπέζι, και η τρόικα να την αντιμετωπίζει αρνητικά.

Πιθανή εκκρεμότητα 6 δισ. ευρώ

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότιη διαπραγμάτευσηθα ολοκληρωθείώς την Παρασκευήγια την εκταμίευσητης δόσης του Μαρτίου, 2,8 δισ. ευρώ, αλλά είναι πιθανό να παραμείνουν εκκρεμότητες γιατη δόση του α΄ τριμήνου, των 6 δισ. ευρώ