«Πάνω από σένα κι από όλους, υπάρχει μια ανώτερη δύναμη που κινεί τα νήματα και είναι όλοι μαριονέτες στα χέρια της». Αυτή η φράση της σελίδας 66 του μυθιστορήματος Το 3 και το 7, είναι η βασική αρχή που διατρέχει το νέο βιβλίο του πολιτικού συντάκτη των «ΝΕΩΝ» Γιώργου Παπαχρήστου. Οι ήρωες του βιβλίου είναι πιόνια της μοίρας κι εκείνη με τη σειρά της ό,τι έχει αρχίσει θα το τελειώσει όπως θέλει, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

Για αρχή όμως, η υπόθεση του βιβλίου: ο Μάρκος Τερζάκης είναι καθηγητής Ιατρικής. Διατηρεί σχέση με την Καίτη, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτονται οι δύο δομικές πλευρές του χαρακτήρα του: αυτή του αλτρουιστή γιατρού που έχει σώσει δεκάδες ζωές και του κυνικού και ορθολογιστή playboy. Μια λάθος μετάθεση των ψηφίων του αριθμού που καλεί με το κινητό του, δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα ενός τραγικού παιχνιδιού της μοίρας, αφού η άγνωστη γυναίκα που απαντάει είναι η νεαρή Νικόλ (ένα σύγχρονο παιδί της επισφαλούς γενιάς με την ανάγκη για τον πατέρα που πάντα της έλειπε), κόρη της ερωμένης του που ποτέ ώς τότε δεν είχε γνωρίσει! Το ερωτικό τρίγωνο σχηματίζεται, οι παράλληλες ιστορίες κάποια στιγμή τέμνονται και τα γεγονότα πυκνώνουν με τραγικό τρόπο όταν η Νικόλ μένει έγκυος από τον Μάρκο, η νεαρή φοιτήτρια το αποκαλύπτει στη μητέρα της (Καίτη) και καταλήγει να γίνεται από θύμα, θύτης διαπράττοντας μητροκτονία. Η συνέχεια κόβει την ανάσα, αφού ο Μάρκος Τερζάκης με τη σειρά του αυτοκτονεί και ακολουθεί η γέννηση του παιδιού της Νικόλ, η δίκη και η αποφυλάκισή της και η επικράτηση της φωτεινής πλευράς της ζωής.

Ανατόμος των σχέσεων και των χαρακτήρων της σύγχρονης νεοελληνικής κοινωνίας (one night stand, Γκάζι, Sex and the city, Κολωνάκι, φοιτητικές γκαρσονιέρες, κουτσομπολιό σε εργασιακό χώρο, τηλεφωνικό σεξ) ο Γ. Παπαχρήστος δεν εξαντλεί τη δομή με το άγχος να φανεί «μοντέρνα» η θεματολογία ή η προσέγγισή του. Αντίθετα, πίσω από την ίδια την υπόθεση ξετυλίγει τους βασικούς κώδικες της αρχαίας τραγωδίας με την Υβρι, τη Νέμεση και την Κάθαρση να κυριαρχούν στο μυθιστόρημα. Με καλή αφηγηματική τεχνική, ο Μάκης- που στις πρώτες σελίδες είναι ο χαμηλών τόνων φίλος του Τερζάκη- μετά την αυτοκτονία του γιατρού παίρνει τη θέση του (και στην καρδιά της Νικόλ), η Μαρούλα (συγκρατούμενη της Νικόλ στις φυλακές)

παίρνει τη θέση της δολοφονημένης μητέρας της και ο Πρελορέντζος (δικηγόρος της Νικόλ) μετατρέπεται σε «μοχλό» δικαιοσύνης. Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί λόγω της κλιμακούμενης πλοκής του, εκτυλίσσεται σε δύο πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και κερδίζει τον αναγνώστη με τη νουάρ ατμόσφαιρά του.