Το χρώμα που κυριαρχεί είναι το βαθύ μπλε. Το μπλε της θάλασσας που μοιάζει με αυτό του γάλλου εικαστικού Yves Klein, το μπλε από τις εμβληματικές φιγούρες του Αλέκου Φασιανού και το μπλε των ματιών του top model Εμιλι Ντιντονάτο σε μεγάλες διαφημιστικές αφίσες αθηναϊκών δρόμων. Οι ημέρες και οι νύχτες του καλοκαιριού είναι «τυλιγμένες» στις αποχρώσεις του μπλε. Οι προσκεκλημένοι στον τελευταίο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο θεαματικό Faros, μπορούσαν να «αγγίξουν» σχεδόν το μπλε της θάλασσας.

Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, προσωπικότητες από τον χώρο της ναυτιλίας, των επιχειρήσεων, των τραπεζών και της διπλωματίας ανέβηκαν στο Faros για να γιορτάσουν μαζί με τους Νίκο και Παναγιώτη Τσάκο τα 25 χρόνια της ΤΕΝ LTD (Tsakos Energy Navigation), μιας εταιρείας με παγκόσμιο κύρος και συνεχή ανάπτυξη στον άκρως ανταγωνιστικό ναυτιλιακό χάρτη.

Το γαλάζιο βιβλίο με τα μεγάλα ασημένια γράμματα είχε στο επίκεντρο τον αριθμό 25 Years of Continuous Growth. Σημαντικές προσωπικότητες του shipping, επιστήμονες, επικεφαλείς ιδρυμάτων με διεθνή ακτινοβολία, όπως το «Μαρία Τσάκος», ήταν ανάμεσα στους ομιλητές της μικρής αυτής «γιορτής», με τον αριθμό 25 να κυριαρχεί στις βιντεοοθόνες και σε διάφορες γωνιές της αίθουσας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Νίκου Τσάκου, δημιουργού της ΤΕΝ, προέδρου και Chief Executive Officer.

Ο έλληνας πρόεδρος της INTERTANKO

Ο Νίκος Τσάκος, ο οποίος ασχολείται με τη ναυτιλία από το 1981, είναι μέλος μιας παραδοσιακής οικογένειας εφοπλιστών με καταγωγή από τη Χίο.Ο γιος του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, ο οποίος «διαφημίζει» με υπερηφάνεια σε ολόκληρο τον κόσμο την όμορφη γενέτειρα Καρδάμυλα (στο κέντρο της Χίου, σε ένα υπέροχα ανακαινισμένο αρχοντικό, βρίσκεται το Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος» και στα Καρδάμυλα το «Σπίτι της Μαρίας» που φιλοξενεί αριστούχους μαθητές με ταλέντο, χρηματοδοτώντας μάλιστα τις σπουδές τους σε μεγάλα ξένα πανεπιστήμια), είναι ο πρόεδρος της INTERTANKO (Tanker Owners Association) και μέλος σε σημαντικούς παγκόσμιους ναυτιλιακούς οργανισμούς. Εχει αποφοιτήσει από το Columbia University της Νέας Υόρκης.Ο Νίκος Τσάκος στον σύντομο λόγο του αναφέρθηκε στην πορεία και τα επιτεύγματα της TEN. Στους ομιλητές ο Chairman of the Board Ευστράτιος Αράπογλου,ο Ευθύμιος Μητρόπουλος του International Maritime Organization, η νεαρή,ικανότατη Μαρία Βασσάλου της PWP Global Macro Strategy κ.ά.

Από τα χρώματα YSL στις εικαστικές παλέτες

Ο οίκος ρούχων Saint Laurent είναι ο αγαπημένος μου. Θεωρώ ότι η νέα γενιά, η οποία έχει αναλάβει τα ηνία του κορυφαίου οίκου μόδας, και ιδιαίτερα ο Anthony Vaccarello κάνουν εξαιρετική δουλειά. Την ίδια εντυπωσιακή πορεία ακολουθεί και η σειρά Yves Saint Laurent με τα make up, τις κολόνιες, τις κρέμες μέσα σε πολυτελείς χρυσές και κρυστάλλινες συσκευασίες. Το πάρτι πριν από λίγες βραδιές σε μεγάλο club του Κεραμεικού, με τα αστραφτερά γράμματα YSL Beauty Club να κυριαρχούν (στα decks η δημοφιλής Ξένια Γκάλη), γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Λίγο πιο μακριά, στην γκαλερί Iris, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί εκεί για την έκθεση «Φασιανός: μικρά, petit format». Ο Αλέκος Φασιανός και η σπουδαία συλλογή του, αλλά και λιθογραφίες και prints του 20ού αιώνα των Τσαρούχη, Γκίκα, Μόραλη, Μυταρά, Γαΐτη που έκλεβαν ματιές μέσα στον μικρό ζεστό χώρο της γκαλερί της οδού Αντήνορος.