Το καλύτερο αρχιτεκτόνημα της Αγγλίας είναι μία ξύλινη προβλήτα. Η ανακαινισμένη προβλήτα Χάστινγκς, εν προκειμένω, γνωστή και ως «Σανίδα» στην περιοχή του Ανατολικού Σάσεξ της Αγγλίας. Η κατασκευή αυτή ξεχώρισε στα φετινά αρχιτεκτονικά βραβεία RIBA και η ανακατασκευή της από χρησιμοποιημένους κορμούς καμένων δέντρων ήταν η αιτία που η επιτροπή του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων έδωσε το Βραβείο Στέρλινγκ στο γραφείο dRMM, το οποίο ανέλαβε το έργο.

Ανάμεσα στον κατάλογο με τις τελικές επιλογές, υποψήφια έργα για το Στέρλινγκ ήταν επίσης η προέκταση του Ρίτσαρντ Ρότζερς για το Βρετανικό Μουσείο, το στούντιο του φωτογράφου-σταρ Γιούργκεν Τέλερ, η πανεπιστημιούπολη του Σίτι Κόλετζ της Γλασκώβης, το οικιστικό συγκρότημα στο Ανατολικό Λονδίνο Μπάρετς Γκρόουβ και η ανάπλαση μιας ιστορικής προβλήτας στο Τσάταμ.

Το Χάστινγκς κατασκευάστηκε πριν από 145 χρόνια κατά τα βικτωριανά πρότυπα αρχιτεκτονικής αντίληψης και «επέζησε» από αλλεπάλληλες αλλαγές χρήσης, καθώς και μία πυρκαγιά το 2010. Η επιτροπή των φετινών RIBA υπογραμμίζει στο σκεπτικό της επιλογής της για το καλύτερο αρχιτεκτονικό έργο της Αγγλίας: «Αυτό το πολύπλευρο και όμορφο έργο της σύγχρονης αποβάθρας και κέντρου επισκεπτών, το οποίο βρίσκεται πάνω στον επισκευασμένο βικτωριανό σιδερένιο σκελετό της αρχικής προβλήτας, καθιστά και πάλι την πόλη ταξιδιωτικό προορισμό». Οι επισκέπτες της παραθαλάσσιας πόλης βλέπουν τη «Σανίδα» σαν ένα ξύλινο κατάστρωμα πλοίου που διατηρεί ανεμπόδιστη τη θέα μπροστά στο θαλάσσιο μέτωπο. Οι δραστηριότητες που προσφέρονται στους χώρους του Χάστινγκς (καφέ, χώροι για αθλοπαιδιές, συναυλίες, υποδομές δικτύων) βρίσκονται πίσω από το ξύλινο πλάτωμα, το οποίο οι αρχιτέκτονες του γραφείου dRMM (de Rijke Marsh Morgan) επισκεύασαν με το σκεπτικό να δίνει την εν πλω αίσθηση ελευθερίας.

ΚΟΣΤΟΣ 14,2 ΕΚΑΤ. ΣΤΕΡΛΙΝΕΣ. Μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε την προβλήτα το 2010 και ο ιδιοκτήτης της –μία εταιρεία με έδρα τον Παναμά –δήλωσε αδυναμία στην επιδιόρθωση του τοπόσημου. Το δημοτικό συμβούλιο κινητοποιήθηκε και κατάφερε να αγοράσει το ερείπιο του Χάστινγκς για ένα εκατομμύριο στερλίνες και στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αποκατάστασή του κέρδισε το γραφείο dRMM. Στα επτά χρόνια που διήρκεσε η ανακατασκευή, η τοπική κοινότητα οργάνωσε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και άλλες μορφές εράνου συγκεντρώνοντας 590.000 στερλίνες από το απαιτούμενο κόστος των 14,2 εκατ. στερλινών. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από χορηγία του ταμείου εθνικών λαχνών. Και για την επίστρωση της προβλήτας, οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν όσους ξύλινους κορμούς δέντρων δεν είχαν καταστραφεί στη φωτιά του 2010, δημιουργώντας στην επιφάνεια ένα ζιγκ ζαγκ μοτίβο. Ακόμη και τα καθιστικά έπιπλα στους χώρους του Χάστινγκς έγιναν από αυτούς τους κορμούς, τους οποίους επεξεργάστηκαν στα εργαστήριά τους οι μαραγκοί της περιοχής.