Είναι από τις περιπτώσεις ηθοποιών όπου ο χαρακτηρισμός «αφανής ήρωας» βρίσκει ιδανική εφαρμογή. Κι αυτό επειδή ο Χαρούο Νακατζίμα, που πέθανε σε ηλικία 88 ετών από πνευμονία, πρωταγωνίστησε χωρίς να φαίνεται (ναι, γίνεται!) σε δώδεκα εμβληματικά φιλμ του γιαπωνέζικου κινηματογράφου: στα πρώτα δώδεκα όπου εμφανίστηκε ο Γκοτζίλα, τη στολή του οποίου φορούσε ο Νακατζίμα.

Ο ηθοποιός είχε γεννηθεί την 1η Ιανουαρίου 1929 στη Γιαμαγκάτα. Το πρώτο συμβόλαιό του ως ηθοποιού το υπέγραψε με τα περίφημα Στούντιο Toho παίζοντας τον κομπάρσο σε πολεμικές ταινίες και φιλμ με σαμουράι. Κι ύστερα, το 1954, προέκυψε η πρώτη εμφάνιση του Γκοτζίλα, για την οποία ο Νακατζίμα έπρεπε να φοράει την 110 κιλών στολή, η οποία κάτω από τους προβολείς των στούντιο γινόταν ανυπόφορα ζεστή. «Μια φορά έβαλα θερμόμετρο μέσα στη στολή: 60 βαθμοί Κελσίου» είχε πει σε συνέντευξή του στο CBS News το 2014.

Για να προσαρμόσει τις κινήσεις του σε αυτές ενός άγριου ζώου, ο ηθοποιός είχε περάσει πολλές ώρες μελετώντας την κίνηση αρκούδων και ελεφάντων στον τοπικό ζωολογικό κήπο, ενώ ήξερε απέξω την πρώτη ταινία του «Κινγκ Κονγκ» το 1933. Ετσι εξασφάλισε τον ρόλο για τις 11 συνέχειες μέχρι το τελευταίο φιλμ του 1972, «Γκοτζίλα εναντίον Γκιγκάν». «Ο Γκοτζίλα ήταν δημιούργημα των Αμερικανών» είχε δηλώσει επίσης στο CBS. «Η ανάσα του είναι πυρηνική ραδιενέργεια. Εδειξε στο κοινό μας πόσο επικίνδυνες είναι οι ατομικές βόμβες».

Εκτός από τον ρόλο της ζωής του, ο Νακατζίμα είχε συμμετάσχει σε γιαπωνέζικες παραγωγές για τον «Κινγκ Κονγκ», στην ταινία με το τέρας «Mothra», αλλά και στους «Επτά σαμουράι» του Ακίρα Κουροσάβα, όπου υποδυόταν έναν τυχοδιώκτη.